Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików

Okładka książki Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików autora Elżbieta Wasiuczyńska, Wojciech Widłak, 9788310134066
Okładka książki Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików
Wojciech WidłakElżbieta Wasiuczyńska Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Figiel i Psikus (tom 1) literatura dziecięca
40 str. 40 min.
literatura dziecięca
Figiel i Psikus (tom 1)
2019-01-16
2019-01-16
40 min.

Kup Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików w ulubionej księgarnii

Oceny książki Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików

OPINIE i DYSKUSJE o książce Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików

Figiel i Psikus to rozbrykane chochliki, których przygody spisał Wojciech Widłak, a bogato zilustrowała Elżbieta Wasiuczyńska.

Owocna współpraca tych dwojga sprawiła, że zarówno mali, jak i duzi czytelnicy podczas lektury mogą liczyć na przednią zabawę, obrazującą uroki powstawania nierozerwalnej, cenniejszej niż złoto więzi przyjaźni.

Bo Figiel i Psikus tworzą duet wzajem się dopełniający i niepodważalnie zaświadczający, że przyjaźń może stanowić siłę do stawiania czoła życiu, które nierzadko nie rozpieszcza i dowodzi, że powagą - tak charakterystyczną dla dorosłych - łatwo można się zatruć. W takich momentach warto wziąć na luz i czym prędzej przygotować eliksir na dobry humor, pamiętając, iż śmiech to zdrowie! :-)

Bo Figiel i Psikus tworzą duet...

Nie czytajcie tego dzieciom, jeśli nie chcecie trudnych pytań :D Mnie rozbawił fragment: „Rozśmieszający proszek, który wiózł dla dzieci do szpitala, rozsypał mu się w autobusie i wszyscy tak się śmiali, że nie dało się jechać dalej”. A tak serio to dość mądra książka, która mówi m.in. o tym, że nadmiarem powagi można się zatruć (prawdziwe, nie?),albo o tym, że wzajemną pomocą można osiągnąć wiele. No i te mity o myciu naczyń… 😉

moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
Poznajcie dwa leśne chochliki: Figla i Psikusa. Każdy dzień upływa im na wymyślaniu kolejnych psot i figli. Nasi przesympatyczni bohaterowie biorą udział w leśnym konkursie dobrego humoru, wpadają na idealny patent dla osób nienawidzących zmywania czy tworzą eliksir humoru. Dużo się dzieje, ale jedno jest pewne, tych bohaterów nie sposób nie polubić, a lektura każdego z opowiadań pozwala przypuszczać, że cały czas jesteśmy pod urokiem wyżej wymienionego eliksiru i optymizm nas po prostu nie opuszcza.

Wojciech Widłak i Elżbieta Wasiuczyńska to duet, o którym kilkakrotnie już słyszałam. Nie miałam przyjemności przeczytania wszystkich opowieści o Panu Kuleczce, jedynie fragmenty wysłuchane podczas audycji w radiu lub telewizji. Na ich podstawie w głowie zapaliła mi się czerwona lampka, gdy zobaczyłam okładkę tej książki. Przeczuwałam, że znajdę w niej coś ciekawego. Nie pomyliłam się i właściwie jednym minusem jest ilość opowiadań. Jest ich pięć, a związku z tym, że moje dziecko zasypia po czterech codziennie czytam prawie całą książeczkę i opowiadania znam już praktycznie na pamięć. To oczywiście nie jest żadna wada, chciałabym wam tylko uzmysłowić, że te opowiadania są naprawdę ciepłe, sympatyczne, z humorem i po prostu chciałoby się ich więcej. Po cichu liczę na kolejne tomy zabawnych przygód Figla i Psikusa.

Każde z opowiadań to 6 stron urozmaiconych ilustracjami Elżbiety Wasiuczyńskiej, z których to dorośli wyczytają znacznie więcej niż dzieci. Historie zostały napisane lekko, inteligentnie, z przekąsem i humorem. Oprócz psikusów i dobrej zabawy przypominają o wartości, której nie kupi się za żadne skarby świata. Mowa tu o przyjaźni. O tym, że czasami pojawiają się jakieś drobne zgrzyty i jak w każdej relacji trzeba pójść na kompromis, a innym razem wykazać się dużą dozą wyczucia i dyskrecji, aby naprowadzić drugą osobę na dobre tory, jednocześnie nie ujawniając swojej pomocy. Przyjaźń pomiędzy chochlikami to realna relacja i może właśnie dlatego mogę czytać te opowiadania od nowa i od nowa?

Ten rok jest naprawdę wyjątkowy. Trafiłam już na wiele książek, które mi się spodobały, a są bardzo różnorodne i ich zalety są całkowicie odmienne. Widzę to zwłaszcza na polu książek dla dzieci. W powieści Kuba i Kanga zachwycałam się wrażliwością ukazania przyjaźni człowieka i dzikiego zwierzęcia. Tutaj ujęła mnie realność, dowcip, inteligencja i dobra zabawa w pokazaniu serdeczności panującej między leśnymi chochlikami. Bardzo polecam tym którzy jeszcze nie znają Wojciecha Widłaka, a całej reszty, zwłaszcza czytającej Pana Kuleczkę pewnie nawet nie trzeba namawiać.

moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com

34 użytkowników ma tytuł Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików

Okładka książki Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński
Okładka książki Marta i skarby Ewa Poklewska-Koziełło, Wojciech Widłak
Marta i skarby Ewa Poklewska-Koziełło, Wojciech Widłak
Okładka książki Tajemnica zielonej butelki Aleksandra Krzanowska, Wojciech Widłak
Tajemnica zielonej butelki Aleksandra Krzanowska, Wojciech Widłak
Wojciech Widłak
Wojciech Widłak
Z wykształcenia specjalista ds. stosunków międzynarodowych, były handlowiec, były redaktor, wieloletni członek redakcji miesięcznika „Dziecko”, w którym zadebiutował jako autor opowiadań dla dzieci. Współautor serii podręczników do szkoły podstawowej („Był sobie człowiek”),autor tekstów i współredaktor wielu publikacji do klas 0-3. Ma w dorobku ponad trzydzieści książek, m.in. serie o Panu Kuleczce, Figlu i Psikusie (z ilustracjami Elżbiety Wasiuczyńskiej) oraz o Wesołym Ryjku (z ilustracjami Agnieszki Żelewskiej). W 2012 roku za przejmującą opowieść o chorobie dziecka „Dwa serca anioła” (z ilustracjami Pawła Pawlaka) otrzymał nagrodę Dużego Donga (przyznawaną przez Polską Sekcję IBBY). Laureat m.in. Nagrody Literackiej „Srebrny Kałamarz” im. Hermenegildy Kociubińskiej (2008) oraz nagród Guliwer w krainie Liliputów (2013) i PEGAZIK (2016).

Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych Nikola Kucharska
Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych
Nikola Kucharska
"Zwierzęta, które zniknęły. Atlas stworzeń wymarłych" to wielkoformatowa, bogato ilustrowana książka w twardej oprawie, bez której mój syn nie chciał wyjść z księgarni. Troszkę naczekała się na swoją kolej, ale najwyraźniej musiał do niej dorosnąć, by zrozumieć zawartą na 64 stronach treść i móc przeczytać nazwy zwierząt, ponieważ na niektórych nawet ja, dorosła, prawie połamałam język. Dzięki atlasowi dzieci przebędą podróż przez miliony lat, aż do dziś, poznając dawne płazy, gady, ptaki, ssaki i owady. Dowiedzą się, m.in. dlaczego wyginęły? Jak wyglądały i były zbudowane dinozaury? Czym jest paleontologia? Poznają sylwetki najwybitniejszych paleontologów. Miejsca na świecie, w których odkryto najwięcej skamieniałości. Teorie wymierania gatunków zwierząt. Które muzea historii naturalnej mają największe oraz najciekawsze zbiory? Przeczytają również o przyczynach ich wymierania kiedyś i dziś, dowiadując się jak wielka odpowiedzialność zarost zwierząt spoczywa na człowieku, i jak wiele gatunków zniknęło z powierzchni Ziemi, bądź zniknie w głównej mierze przez jego działania. By zachęcić was jeszcze bardziej do ściągnięcia po tę książkę, dodam, że znajdują się w niej ciekawostki odnoszące się do Polaków i naszego kraju. Dzięki niej dowiedzieliśmy się, że niedaleko nas, na Śląsku odnaleziono słynnego smoka wawelskiego, żyjącego w późnym triasie. Dziś w tym miejscu znajduje się muzeum. Myślę, że jak tylko skończy się w nim remont, wybierzemy się tam.
Patrycja - awatar Patrycja
oceniła na93 lata temu
I ty możesz zmienić świat Nika Jaworowska-Duchlińska
I ty możesz zmienić świat
Nika Jaworowska-Duchlińska Karolina Grabarczyk
Książka, z całą mocą napiszę - PRZEZNACZONA dla NIECO STARSZYCH DZIECI Szkoły Podstawowej - dlatego zastanawia mnie motywacja i zamysł decyzyjnych pań z Rady Rodziców oraz Nauczycielek ofiarujących tą publikację dzieciom kończącym ZERÓWKĘ oraz PIERWSZĄ KLASĘ Szkoły Podstawowej. Zalety publikacji: ● Karta Praw Dziecka umieszczona na wewnętrznej pierwszej i ostatniej stronie, ● przejrzysty układ książki - każda historia Dziecka na osobnej stronie wraz z portretem, datą urodzenia i krajem pochodzenia, ● krótkie zdania podsumowujące dokonania 42 bohaterów, żyjących zarówno współcześnie, jak i urodzonych przed rokiem 1900 (7 przypadków),np.: • Anne Frank - jej dziennik przeczytały miliony ludzi, • Chester Greenwood - wynalazł nauszniki, • Craig Kielburger - pomaga dzieciom zmuszonym do pracy, • Jack Andraka - odkrywa skuteczny sposób walki z rakiem, • Neha Gupta - działa na rzecz dzieci w sierocińcach, •Ryan Hreljac - buduje studnie w Afryce, • Kesz Valdez - pomaga dzieciom żyjącym na ulicy. ● lista nagród będących udziałem Dzieci (nie miałam pojęcia, że jest aż tyle nagród i medali dziecięcych),● możliwa życiowa inspiracja dla Czytelników dużych oraz małych. Książka zdecydowanie NIE PRZEZNACZONA dla dzieci poniżej 4-6 klas, poniżej 10 roku życia, choćby ze względu na drastyczność oraz opisowość niektórych historii i wstrząsających życiorysów dzieci. Lektura ciekawa.
Melissa Tygrys - awatar Melissa Tygrys
Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 1 Joanna Berendt
Przyjaciele żyrafy. Bajki o empatii. Tom 1
Joanna Berendt Ewa Beniak-Haremska Aneta Ryfczyńska
Leśny Zakątek to miejsce, w którym panuje: współpraca, porozumienie i dobra zabawa. Chciałabym tam mieszkać! Już na pierwszych stronach poznajemy głównych bohaterów: żyrafę Bibi i szakala Zenona oraz ich przyjaciół. Ale nie myślcie sobie, że tu panuje sielanka i zero zmartwień... Bohaterowie przeżywają radości, różne smutki, zmartwienia i napotykają trudności. Niezwykłe jest jednak to, jak sobie z nimi radzą. Autorki zwracają uwagę na rolę przyjaźni i dzielenia się troskami codziennego życia, z osobami dla nas ważnymi. Co więcej, podkreślają istotę wsparcia, połączonego z dużą dozą empatii, bez oceny. Jakich trudności doświadczają mieszkańcy Leśnego Zakątka? W pierwszym tomie znajdziecie bogactwo różnych sytuacji, obecnych w życiu dziecka, np.: - bliskość z inną osobą, kłótnia między rodzeństwem, zabawa na niby, dzielenie się, proszenie o pomoc, rozpoznawanie emocji, szanowanie swoich różnic, szacunek do innych osób, zmienianie sposobu myślenia na swój temat, witanie się z innymi (kwestia dotyku),radzenie sobie ze strachem, rozpoznawanie swoich potrzeb, grzeczny vs niegrzeczny, słuchanie że zrozumieniem, okazywanie wdzięczności. Każde bajka zakończona jest pytaniami i zadaniami do rozmów z dziećmi. Szalenie cenię sobie te książki! Opierają się na Porozumieniu bez przemocy, które według mnie powinno być jednym z filarów edukacji i wychowania dzieci. Joanna Berendt i Aneta Ryfczyńska w ciekawy sposób modelują pożądane zachowania u dziecka, posługując się zwierzętami. Opisane w trzech tomach sytuację oraz doświadczenia bohaterów kształtują w dziecku rozumienie i nazywanie emocji oraz postawy prospołeczne (w tym kompetencje społeczne).
Daria - awatar Daria
oceniła na103 lata temu
Mysie bajeczki Arnold Lobel
Mysie bajeczki
Arnold Lobel
Ta niepozorna książeczka, jest nie tylko urocza treścią, ale i prześlicznie wygląda. "Mysie bajeczki" mnie zaskoczyły lekkością i swym idealnym dopasowaniem na DOBRANOC. Dzieci uwielbiają te opowieści i ja je doskonale rozumiem! Jest w nich ciepło kominka, ciepło głosu taty i wreszcie ciepło domu, kończącego się dnia, zapach wykrochmalonej pościeli. Już coś niecoś wspomniałam o wydaniu, ale zatrzymam się przy tym temacie nieco dłużej. Otóż "Mysie bajeczki" wydano w twardej oprawie, na przyjemnym, świetnej jakości papierze. Efekt jest znakomity! Trzymanie tej książki w dłoniach wywołuje uśmiech na twarzy. Oprawa przypomina stare księgi, jest w tym historia, jakaś trudna do uchwycenia moc, która z miejsca przenosi zarówno dzieci jak i dorosłych w magiczny świat - świat baśni. I oczywiście ilustracje, o których grzechem byłoby nie wspomnieć. Są niby takie proste, takie zwyczajne, niewydumane, a takie dobre! Uwielbiam ich kolorystykę, a kreska jest klasyczna, jak w starych baśniach. Ponadto autor bawi się z czytelnikiem. Ilustracje nie są tylko dodatkiem do tekstu, ale są z nim nierozerwalnie złączone, dopełniają go i wręcz stają się słowami, tymi niewypowiedzianymi, błąkającymi się po zakamarkach dziecięcego umysłu. Tak oto płynnie przechodzę do treści. Co z nią? "Mysie bajeczki" są proste, dosłowne, nieskomplikowanie... ktoś mógłby napisać, że zwyczajne, ale to by nie była prawda. Właśnie w tej prostocie tkwi największa siła, a w tej dosłowności klucz do serc dzieci. Arnold Lobel przenosi nas do mysiego domku, gdzie tata, przed snem, opowiada swoim siedmiu pociechom siedem bajek. Pisarz z miejsca kupił mnie tym zabiegiem ojcowskiej miłości i troski. To się nie mogło nie udać! Moją ulubioną bajeczką jest "MYSZ I WIATR", ale każda jest ciekawa i sprawdza się idealnie jako czytanka na dobranoc. Oczywiście polecam tę książkę. Drodzy rodzice - dzieci będą zachwycone, gdy ją im kupicie i CO WAŻNIEJSZE, gdy będziecie im ją czytać przed snem. 7.5/10 tom I Wydawnictwo Literackie π
πPi - awatar πPi

Cytaty z książki Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików

Dodaj cytat z książki Figiel i Psikus. Burzliwe życie chochlików