Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny

Okładka książki Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny autora Maciek Paszek, 9788381470803
Okładka książki Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny
Maciek Paszek Wydawnictwo: Novae Res literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2018-10-17
2018-10-17

Kup Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny

Ta książka jest na żenująco niskim poziomie. Autor non stop rzuca żartami godnymi pijanego wujka na imieninach, co chwile miałam ciary żenady podczas czytania tej książki. Nie dowiedziałam się niczego ciekawego.

Wreszcie książka, której mogę z czystym sumieniem wystawić jedną gwiazdkę. Uważam, że można byłoby ją pokazywać dzieciakom z kółek dziennikarskich/literackich jako przykład, jak nie należy pisać: nudnie, bezcelowo i po prostu żenująco. Autor nie zadał sobie trudu ani zdobycia wiedzy na temat miejsc, które odwiedza (oczywiście, czegoś tam dowiedział się jako zwykły, średnio zainteresowany tym, co go otacza, turysta - ale nie ma to nic wspólnego z profesjonalnym researchem) ani, o zgrozo, zastanowienia się, czemu jego książka właściwie miałaby służyć - poza połechtaniem własnego ego. A to zdaje się być ogromne, co komunikowane jest już z poziomu okładki (swoje zdjęcie? serio?),a później niemal z każdego zdania. Jego żarty i anegdoty być może śmieszyłyby, opowiadane przy piwie - w formie książki są miałkie, głupie, niejednokrotnie niestosowne, a przede wszystkim: kompromitujące zarówno autora, jak i wydawcę. Być może prywatnie pan Maciek to ujmujący, serdeczny i błyskotliwy człowiek, ale do pisania się nie nadaje.

„Zauważyłem tymczasem, ze skóra mi pociemniała od słońca, a o ze oczy od jedzenia ryżu się ukośniły. Czułem, ze zaczynam zmieniać sie w Azjatę”
To tylko przykład specyficznego poczucia humoru autora, które w mojej opinii bliskie jest rasizmowi. Poza tym wykorzystywanie połączenia imie + małe polskie miasto wprowadzane bardzo często jako wtrącenia („jak do jasnej Anieli Zamość jak jesteśmy w Malezji pyta oburzona Maria z Leborka” „Elasyslaw z Łomży krzyczy: kup sobie porządna kawę po drodze a nie jakieś ajs kofi”) nie wiem właściwie co mialy pokazac, ale w połączeniu z wieloma historiami z tej pozycji mam poczucie, ze autor wykazuje po prostu brak szacunku do innych ludzi.

To tyle jeśli chodzi, o być moze, różniące nas z autorem poczucie humoru. Styl tej ksiazki jest napisany BARDZO potocznym językiem, opisywanie historii, które właściwie nic nie wnoszą ani do wiedzy o kulturze danego kraju ani o praktycznych wskazówkach podróżniczych. Dodatkowo sporo porównań do konkretnych miejsc w Warszawie (typu w jaskini mogło by sie zmieścić całe centrum handlowe płac unii lubelskiej - naprawdę można użyć porównań które będą zrozumiałe tez dla czytelników z innego miasta :-)). Podsumowując książka nie spelnia ani celu przewodnika (ani nawet pół przewodnika) ani ksiazki „rozrywkowej” i po prostu ciężko sie ja czyta. Przerwałam w połowie.

62 użytkowników ma tytuł Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny

Cytaty z książki Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny

Dodaj cytat z książki Półprzewodnik po Antypodach. Singapur. Malezja. Filipiny