Laponia. Wszystkie imiona śniegu

- literatura podróżnicza
- Seria Podróżnicza
- 2018-10-31
- 2018-10-31
Czy ludność Laponii ma więcej nazw na określenie śniegu, czy reniferów? W jaki sposób Saamowie dochodzili do porozumienia z duchami ziemi i drzew? Dlaczego namiętnie budowali labirynty? I jakie są ich narciarskie upodobania?
Jođi lea buoret go oru – popularne przysłowie Saamów mówi, że „lepiej przemieszczać się z miejsca na miejsce, aniżeli tkwić w jednym miejscu”. Wyrusz tropem ludzi śniegu i rozsmakuj się w ich fascynującym świecie, który od wieków rozpalał wyobraźnię podróżników.
Marta i Adam Biernat, autorzy popularnego bloga Bite of Iceland oraz bestsellerowej książki Rekin i baran pokażą Ci tę urzekającą i dziką krainę, jej dziewiczą naturę i wyżynno-górski krajobraz; opowiedzą o wierzeniach Saamów, ich zadziwiających zwyczajach, barwnych legendach i życiu codziennym. Dzięki podróży z tą książką poznasz najbardziej tajemniczą kulturę odległej Północy.
Kup Laponia. Wszystkie imiona śniegu w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Laponia. Wszystkie imiona śniegu
O Laponii? Tak. Tylko jak? Okładka książki wyraźnie mi sugerowała, że będę miał do czynienia z pozycją z tzw. serii podróżniczej Wydawnictwa Poznańskiego. Po przeczytaniu wchodzę na stronę www jednej z księgarni – faktycznie, seria podróżnicza, wchodzę na stronę wydawnictwa – no i jakby książka ich nakładem nigdy się nie ukazała. A więc odbyłem swoją małą wirtualną podróż i wracam do książki Pani Biernat, która jest i jej niema. I której owa binarność bytu dobrze oddaje ducha, którego w niej wyczułem. Od serii oczekuję opisu z perspektywy „tu i teraz”. Przedstawienie danej społeczności, danego kraju w ich teraźniejszości. Oraz, ewentualnie, odniesienie do wątku z perspektywy imigranta (najchętniej emigranta z Polski). Tyle. Codzienność, specyfika kulturowa, tradycje też… I wszystko gra. Książka Pani Bernat dotyczy, inaczej… Wcale nie dotyczy aktualnej sytuacji w obszarze regionu kulturowego i geograficznego Laponii (rozciągającej się na północy Europy na terenie czterech państw). Dotyczy właśnie owego aspektu kulturowego wyłącznie z perspektywy historycznej. A kultura z perspektywy historycznej przestaje być podróżą tu i teraz tylko staje się rozprawką etnograficzną. Wypracowanie o Laponii przypomina właśnie taką rozprawkę na przeciętnym, nieco akademickim, poziomie. Z mojej perspektywy wydaje się że research był dobry. A w rzeczywistości? Może być tak, że za punkt wyjścia wzięto kilka lokalnych książek, które przeczytała Autorka. Natomiast zabrakło mi interakcji i… życia. Brak uścisków dłoni, pokrzykujących sąsiadów, stad reniferów czy, chociażby, powiewów wiatru. Jest OK, tylko że nie tego się spodziewałem. Pewnie gdybym zawczasu wiedział o akcencie na etnografię a nie socjo/psychologię Autorki – raczej bym się nie skusił. Lubię podróże, lubię poznawać otoczenie, obserwować, tylko że muzea etnograficzne nie pojawiają się na moich mapach.
Oceny książki Laponia. Wszystkie imiona śniegu
716 użytkowników ma tytuł Laponia. Wszystkie imiona śniegu na półkach głównych- Chcę przeczytać 353
- 2019 16
- Podróże 8
- 2018 8
- Skandynawia 7
- Podróżnicze 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Laponia. Wszystkie imiona śniegu
Wziąłem sobie jako lekką lekturę na święta. Książeczka w sam raz do czytania w podróży. Wszystko jest w niej wytłumaczone zatem nie trzeba ratować się Internetem. Mamy sporo kolorowych zdjęć krajobrazów. Język i styl jest przystępny, z humorem i anegdotkami, a książka nadaje się dla dzieci w wieku powyżej 10 lat.
Czego chcieć więcej od pracy popularyzatorskiej?
Z tej dowiemy się wszystkiego o Saamach aby wyrobić sobie w głowie obraz tego ludu.
Nie rozumiem średniej oceny na tym portalu. Ta książka to kawał fajnej popularyzatorskiej etnologii, która ogólnie omawia zagadnienie Lapończyków (Saamów). Czytelnik dowie się skąd się oni wzięli na tych terenach, jak byli postrzegani już przez starożytnych, a także wszystkiego co jest związane z ich ludem. Jadłospis, Religia, Mity, Ubiór, Obyczaje. Aż do czasów obecnych....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonieważ, jak chyba większość czytelników, oczekiwałam książki podróżniczej czy reportażu o krainie i jej mieszkańcach, nie mogę ocenić jej wyżej. Książka nawet przez moment nie traktuje o współczesności, przedstawia jedynie fakty etnologiczne. Do tego pisana jest językiem tak ugładzonym, jakby miała być skierowana co najwyżej do nastoletnich odbiorców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie to świetna książka o lapońskiej kulturze i nie rozumiem tak niskiej oceny tego dzieła. Niektórym naprawdę brakuje opisu knajp w dzisiejszej Laponii a kultura Lapończyków tych ludzi nie obchodzi że stawiają takie noty ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety ale okazał się być jednym z gorszych reportaży jakie czytałam... Strasznie poszatkowany, skacze po tematach (w jednym rozdziale, akapit po akapicie, czytamy o: bóstwach, rosomakach, magazynach na palach, sprzątaniu domu bez domestosa),a znaczna większość opisów skupia się na tym jak życie wyglądało dawno temu.
Liczyłam na jakieś osobiste lub przynajmniej aktualne doświadczenia z tej krainy, historie, a nie garść ciekawostek (w dodatku nijak nie uporządkowanych).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczyłam na jakieś osobiste lub przynajmniej aktualne...
Dobra książka faktograficzna, choć jest potencjał na magię. Dużo ciekawych i wciągających informacji. Duchy północy też się pojawiają. Postacie i słowa. Wiele słów na określenie renifera. Można spotkać każdego z nich. Wesołego. Przewodnika. Ostatniego. Idącego z boku.
Wspaniała zorza odbiera dech w piersi.
A ludzie? Kolorowi i weseli. Nie dający się nocom i dniom. Otwarci i przyjacielscy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała zorza odbiera dech w piersi.
A ludzie? Kolorowi i weseli. Nie dający się nocom i dniom. Otwarci...
Myślałem, że wszystkie xiążki z tej serii WP są reportażami o mieszkańcach opisywanych krain, a rys historyczny jest tylko rysem będącym wprowadzeniem do współczesności. Tymczasem ta xiążka to praca etnograficzna zawierająca same mity, legendy i baśnie lapońskie okraszone opisem dawnych zwyczajów Lapończyków. O współczesności są może ze dwa akapity w rozdziale dotyczącym jedzenia.
Taką xiążkę może napisać każdy kto ma dostęp do wyszukiwarki Google...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKopalnia wiedzy o rdzennych mieszkańcach północy Europy, Samach. Ich zwyczajach, wierzeniach i mądrości która płynie z życia blisko natury. Bardzo przyjemnie napisane. Warto przed podróżą w te rejony. Super pozycja dla wszystkich zainteresowanych odchodzącymi w niebyt kulturami i życiem plemiennym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest przewodnik. Widzę po opiniach, że wiele osób na to właśnie liczyło i się zawiodło, stąd taka niska ocena. Nie dowiemy się tu jak dojechać do tego miejsca, gdzie zjeść, ani co zwiedzić, ale za to zanurzymy się w zaczarowany świat. Czytało mi się tę książkę świetnie, jak najlepszą baśń. Każdy temat został potraktowany w magiczny sposób, oparty na wierzeniach Saamów, przez co informacje tu pozyskane mają cechy opowieści snutej nad ogniskiem, ustnego przekazu opowiadanego nad szalejącą w górze zorzą. Zafascynowała mnie ta książka... renifery, leśne stworki, trujące rośliny, cudowne jeziora itd. Taka dawna Laponia, magiczna i tajemnicza, dostępna tylko dla wybranych oraz rdzennych mieszkańców.
To nie jest przewodnik. Widzę po opiniach, że wiele osób na to właśnie liczyło i się zawiodło, stąd taka niska ocena. Nie dowiemy się tu jak dojechać do tego miejsca, gdzie zjeść, ani co zwiedzić, ale za to zanurzymy się w zaczarowany świat. Czytało mi się tę książkę świetnie, jak najlepszą baśń. Każdy temat został potraktowany w magiczny sposób, oparty na wierzeniach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałem się zupełnie czegoś innego, ale to co otrzymałem mnie dość zadowoliło, choć nie interesuje mnie to zbytnio. Nie jest to książka podróżnicza, a taka baby-etnograficzna o Laponii, Lapończykach, ich kultura, mity, obyczaje itp. Sporo ciekawostek, infantynie napisana, ale czyta się sprawnie. Myślę, że fajnie by weszła jako poczytanka dla dzieci. Można obczaić, bo i sporo jest bibliografii, więc podbudowa wydaje się porządna, ale jednak zbyt dziecinne. Niemniej lepsze to niż kolejny reportaż z "moja miesięczna podróż w kraju/krainie xyz".
Spodziewałem się zupełnie czegoś innego, ale to co otrzymałem mnie dość zadowoliło, choć nie interesuje mnie to zbytnio. Nie jest to książka podróżnicza, a taka baby-etnograficzna o Laponii, Lapończykach, ich kultura, mity, obyczaje itp. Sporo ciekawostek, infantynie napisana, ale czyta się sprawnie. Myślę, że fajnie by weszła jako poczytanka dla dzieci. Można obczaić, bo i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyzwanie LC na styczen (zimowa)
Wyzwanie LC na styczen (zimowa)