Survival dla alergików (i ich rodzin)

Okładka książki Survival dla alergików (i ich rodzin) Hanka Ciężadło
Okładka książki Survival dla alergików (i ich rodzin)
Hanka Ciężadło Wydawnictwo: MANDO kulinaria, przepisy kulinarne
272 str. 4 godz. 32 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
MANDO
Data wydania:
2018-09-19
Data 1. wyd. pol.:
2018-09-19
Liczba stron:
272
Czas czytania
4 godz. 32 min.
Język:
polski
ISBN:
9788327716194
Tagi:
poradnik książka kucharska przepisy alergie bez glutenu bez cukru bez nabiału
Średnia ocen

8,8 8,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,8 / 10
14 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
552
428

Na półkach: ,

prawdę mówiąc książka mnie nie porwała, drażnił mnie opis i dobór słów, jak to się nie chce ale trzeba.. właściwie nie znalazłam w tej pozycji nic nowego dla siebie, ale tytuł chodliwy.. co do kuchni bez nabiału/ glutenu bardziej polecam jadłonomię lub smakoterapię

prawdę mówiąc książka mnie nie porwała, drażnił mnie opis i dobór słów, jak to się nie chce ale trzeba.. właściwie nie znalazłam w tej pozycji nic nowego dla siebie, ale tytuł chodliwy.. co do kuchni bez nabiału/ glutenu bardziej polecam jadłonomię lub smakoterapię

Pokaż mimo to

avatar
167
68

Na półkach: ,

Wypróbowałam kilka przepisów z Survivalu dla alergików i w końcu mogę coś uczciwie o tej pozycji napisać.
Spodobała mi się już po zwykłym przekartkowaniu, ale wiadomo, że nie o wydanie (choć to jest bardzo porządne) tutaj chodzi.
Dla mnie w książce o tematyce kulinarnej ważne jest, żeby przepisy były dokładnie opisane, a składniki z których będę przygotowywać potrawy ogólnodostępne i tak też jest w tym przypadku.
Jak głosi tytuł na okładce - jest to książka dedykowana alergikom, ale próbując tych receptur nie miałam takiego wrażenia.
Oczywiście pszenną mąkę zamieniamy na kukurydzianą, czy ryżową, cukier na ksylitol, czy miód, ale wierzcie mi, że to wszystko jest zwyczajnie smaczne. Moje dzieci bez problemu jadły i prosiły o dokładkę, więc nie mam więcej pytań.
Zupy weszły na stałe do naszego jadłospisu, są pyszne i łatwe w wykonaniu.
Znajdziecie tu sporo alternatyw dla tradycyjnych dań i to moim zdaniem duży plus.

Ale ta lektura, to nie tylko przepisy. Autorka w lekki i zabawny sposób opisuje co skłoniło ją do eksperymentów w kuchni i wydania takiego "poradnika" dla innych - i właśnie to tę książkę wyróżnia!

Wypróbowałam kilka przepisów z Survivalu dla alergików i w końcu mogę coś uczciwie o tej pozycji napisać.
Spodobała mi się już po zwykłym przekartkowaniu, ale wiadomo, że nie o wydanie (choć to jest bardzo porządne) tutaj chodzi.
Dla mnie w książce o tematyce kulinarnej ważne jest, żeby przepisy były dokładnie opisane, a składniki z których będę przygotowywać potrawy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2
2

Na półkach:

Niedawno w moje ręce wpadła książka „Survival dla alergików ( i ich rodzin)” Hanki Ciężadło. Jest to świetne połączenie książki kucharskiej z poradnikiem. Zawiera ona 100 przepisów „bez glutenu, bez cukru, bez nabiału” i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Sama tez już wypróbowałam pare przepisów, są naprawdę świetne i łatwe do zrobienia. Potrawy Hanki Ciężadło poza tym, że są smaczne to do tego jeszcze zdrowe. Pod każdym z nich znajdziemy kilka słów od autorki „co można zamienić ( i czym). Dzięki temu poradnikowi osobom uczulonym na gluten lub nabiał o wiele łatwiej będzie dostosować się do tej diety i wprowadzić ją do codziennego menu. Z własnego doświadczenia wiem ( sama jestem alergikiem) że początki są ciężkie i dlatego gorąco polecam tą książkę, ponieważ z zawartymi w niej przepisami można bardziej urozmaicić swoją dietę. W książce możemy znaleźć przepisy na: zupy, dania główne, sałatki i surówki, słodkości, przyprawy diy. Szkoda tylko, że nie do wszystkich potraw są dołączone zdjęcia. Lekturę polecam przede wszystkim mamom, które zmagają się z alergiami swoich dzieci ale również osobom będącym na diecie.

Niedawno w moje ręce wpadła książka „Survival dla alergików ( i ich rodzin)” Hanki Ciężadło. Jest to świetne połączenie książki kucharskiej z poradnikiem. Zawiera ona 100 przepisów „bez glutenu, bez cukru, bez nabiału” i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Sama tez już wypróbowałam pare przepisów, są naprawdę świetne i łatwe do zrobienia. Potrawy Hanki Ciężadło poza...

więcej Pokaż mimo to

avatar
48
35

Na półkach: ,

Hanka Ciężało, z myślą o osobach cierpiących na alergie pokarmowe, przygotowała sto przepisów kulinarnych. Zadowolą one nie tylko osoby cierpiące na nietolerancje na gluten i nabiał, lecz również całą ich rodzinę.

Przepisy poprzedzone są kilkoma rozdziałami poświęconymi nietolerancjom pokarmowym. Autorka w ciekawy sposób, również pomiędzy przepisami, sporą dawkę wiedzy. Porusza tematy dotyczące utrzymania diety dziecka w szkole, jak sobie radzić poza domem, kiedy nie możemy sobie pozwolić na ustępstwa w diecie.

Wielkim plusem książki jest jej tytuł: SURVIVAL. Pozycja ta przygotowana została NIE dla osób, które zdecydowały się na gotowanie potraw bez glutenu, cukru i nabiału ze względu na panującą modę. To książka NIE dla osób, które mogą pozwolić sobie na częściową rezygnację z tych produktów, wiedząc jednak, że jak się zje, to „nic się nie stanie”. „Survival dla alergików (i ich rodzin)” to świetna pozycja dla osób, dla których zachowanie diety jest bezwzględnie wskazane w celu zachowania zdrowia. Książka dla tych, u których wyniki badań i konsultacje lekarskie wymusiły bezwzględną eliminacje składników wywołujących alergię pokarmową. W takiej sytuacji okaże się ona niezwykle pomocna

Hanka Ciężało, z myślą o osobach cierpiących na alergie pokarmowe, przygotowała sto przepisów kulinarnych. Zadowolą one nie tylko osoby cierpiące na nietolerancje na gluten i nabiał, lecz również całą ich rodzinę.

Przepisy poprzedzone są kilkoma rozdziałami poświęconymi nietolerancjom pokarmowym. Autorka w ciekawy sposób, również pomiędzy przepisami, sporą dawkę wiedzy....

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Książka idealna dla osób, które do tej pory jadły "normalnie", a teraz znalazły się w sytuacji, w której muszą ograniczyć pewne produkty. Dlaczego wtedy na pomoc przychodzi książka „Survival dla alergików”? Książkę napisała mama, która stanęła właśnie przed takim wyrokiem – bez glutenu, cukru i nabiału. Dla człowieka takiego jak ja, który z alergią nigdy nie miał do czynienia jest to totalnie abstrakcyjne, no bo jak to tak – co w takim razie jeść ?! Wbrew pozorom możliwości jest mnóstwo, co udowadnia Hanka – autorka książki. Autorka nie owija w bawełnę i nie mówi, że jest prosto. Przyznaje, że smak będzie inny niż pizzy z podwójnym serem, chleba z chrupiącą skórką i masełkiem czy urodzinowego tortu na biszkopcie, do którego nie żałowano cukru – do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni od dziecka, ale nie oznacza to, że się nie da! Da się jeść smacznie nie używając alergizujących produktów.

Poza zbiorem przepisów, ogromną wartością książki jest opisany w niej tytułowy survival. Autorka opisuje jak radzić sobie z rodziną, przyjaciółmi, w przedszkolu i szkole, na imprezach i w innych codziennych sytuacjach. Dodatkowo wszystko opowiedziane jest w zabawny sposób, że dieta, która początkowo może wydawać się abstrakcyjnym wyzwaniem staje po prostu wyzwaniem, które chce się podjąć.

Książka idealna dla osób, które do tej pory jadły "normalnie", a teraz znalazły się w sytuacji, w której muszą ograniczyć pewne produkty. Dlaczego wtedy na pomoc przychodzi książka „Survival dla alergików”? Książkę napisała mama, która stanęła właśnie przed takim wyrokiem – bez glutenu, cukru i nabiału. Dla człowieka takiego jak ja, który z alergią nigdy nie miał do...

więcej Pokaż mimo to

avatar
355
343

Na półkach: ,

"Survival dla alergików" to pozycja obowiązkowa dla osób zmagajacych się z problemem alergii pokarmowych oraz pozycja dodatkowa dla każdego łasucha. Autorką książki jest Pani Hanka Ciężadło - matka dwóch urwisów, która nagle stanęła w obliczu wyzwania: jak przygotować posiłki dla swych dzieci bez glutenu, cukru i nabiału ? Z mojej perspektywy zadanie niewykonalne - co jeść jeśli nic nie można jeść? Wbrew temu, co myślałam na początku, możliwości jest bardzo dużo, co zostało udowodnione przez Panią Hankę w jej książce. Otrzymujemy 100 interesujących i nieskomplikowanych przepisów, które możemy wykorzystać w swojej diecie. Książka podzielona jest na poszczególne posiłki i nie pomija mojej ulubionej części, czyli słodkości. Autorka nie twierdzi, że jest jej łatwo oraz że taka dieta to coś co wymyśliła ot tak w dwie minuty. Nie twierdzi też, że smak potrawy, w której unikamy alergenów będzie identyczny jak ten, który kojarzymy z naszego codziennego życia. Dowiemy się czym zastąpić chleb i masło oraz jaki tort przygotować dla naszego dziecka. W ksiazce znajdziemy też mnóstwo praktycznych porad odnośnie innych aspektów życia naszej rodziny. Jest to więc krótki poradnik survivalu dla alergików. Dowiemy się jak poradzić sobie z naszymi dietetycznymi ograniczeniami w szkole, przedszkolu, na imprezie czy obiedzie u znajomych. Książka napisana jest lekkim językiem i wzbogacona ogromną dawką humoru oraz smakowitymi zdjeciami potraw.
Polecam ją każdemu, kto chciałby poznać kuchnię od innej ale jednocześnie bardzo smacznej strony oraz dla osób, które z alergią spotykają się każdego dnia w swej kuchni. Mimo że alergie mnie nie dotyczą zamierzam wykorzystać kilka przepisów Hanki Ciężadło w mojej kuchni by móc poznać znane mi smaki w innej wersji.

"Survival dla alergików" to pozycja obowiązkowa dla osób zmagajacych się z problemem alergii pokarmowych oraz pozycja dodatkowa dla każdego łasucha. Autorką książki jest Pani Hanka Ciężadło - matka dwóch urwisów, która nagle stanęła w obliczu wyzwania: jak przygotować posiłki dla swych dzieci bez glutenu, cukru i nabiału ? Z mojej perspektywy zadanie niewykonalne - co jeść...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach: ,

Siła słów – które nakreśliła Hanka – mama bliźniaków – autorka tomiku dla alergików – zaręczam, że pochłonie każdego. Jak się okazuje, książka o alergii pokarmowej – jest dla każdego. Warto po nią sięgnąć choćby z tak prozaicznego powodu, jakim jest ciekawość.
Uwielbiam poczucie humoru autorki, którym okrasiła wojnę z alergią pokarmową. Jak trudne są początki, kiedy dowiadujemy się, że któreś z naszych dzieci lub my sami mamy stoczyć nie – batalię, ale cały wieloletni konflikt zbrojny z naszą prywatną lodówką, z której od momentu „zero” nic nie możemy wyjąć (może z wyjątkiem jedynie musztardy).

Siła słów – które nakreśliła Hanka – mama bliźniaków – autorka tomiku dla alergików – zaręczam, że pochłonie każdego. Jak się okazuje, książka o alergii pokarmowej – jest dla każdego. Warto po nią sięgnąć choćby z tak prozaicznego powodu, jakim jest ciekawość.
Uwielbiam poczucie humoru autorki, którym okrasiła wojnę z alergią pokarmową. Jak trudne są początki, kiedy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
647
577

Na półkach:

Pierwsza rzecz, która oczywiście rzuca nam się w oczy to to, że ta książka prezentuje nam kuchnie dla alergików... nic bardziej mylnego! Książka zdecydowanie przeznaczona jest dla wszystkich. Macie w niej aż 100 przepisów, które są bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Osobiście nie jestem zwolenniczka wyłączania tych składników NA STAŁE u osób bez alergii i nie zachęcam Was do tego, ale jak weźmiecie tą książkę do ręki to zobaczycie, że te przepisy są naprawdę przepyszne i co ważne zdrowe! Książka sprawdzi się u każdego, nawet u rodzin, gdzie alergików nie ma, ponieważ czasami, raz na jakiś czas, szczególnie u osób, które cenią sobie zdrowy styl życia taka kuchnia sprawdzi się FENOMENALNIE. I tak właśnie jest w moim przypadku.
Przepisy przedstawione przez autorkę są gotowane dla jej bliźniaków, więc możecie mieć pewność, że każdy z nich sprawdzi się u najmłodszych. Na początku mamy wstęp, wszystko dokładnie rozpisane, co ja w książkach kucharskich bardzo sobie cenie. Świetna tabelka z zastępnikami! Mam zaznaczona i będę z niej korzystała regularnie, mamy tutaj na przykład podane co możemy użyć zamiast białego cukru czy jajka.
Ja z książki robiłam już kilka rzeczy i każda smakowała całej rodzinie! Do tego dania są błyskawiczne i naprawdę bardzo smaczne. Podoba mi się również to, że przy każdym z nich mamy komentarz autorki, co możemy w nim zamienić lub dodać. Także, tak naprawdę na każdy przepis macie jakieś 3-4 alternatywy. Zdrowa vegeta to mój totalny hit i MUST HAVE w każdej kuchni! :)

Pierwsza rzecz, która oczywiście rzuca nam się w oczy to to, że ta książka prezentuje nam kuchnie dla alergików... nic bardziej mylnego! Książka zdecydowanie przeznaczona jest dla wszystkich. Macie w niej aż 100 przepisów, które są bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Osobiście nie jestem zwolenniczka wyłączania tych składników NA STAŁE u osób bez alergii i nie zachęcam...

więcej Pokaż mimo to

avatar
15
14

Na półkach:

Książka Hanki Ciężadło Survival dla alergików i ich rodzin to pozycja obowiązkowa dla wszystkich osób zmagającymi się z alergiami pokarmowymi. Każda mama małego alergika powinna ją mieć w swojej biblioteczce. Autorka jest mamą i opowiada o swojej walce z alergiami u swoich dzieci. W prostym języku zdradza jak sobie poradzić w trudnych sytuacjach, w szkole, czy na wakacjach. Jednak to nie tylko poradnik, ale również książka kucharska. Znajdziecie w niej mnóstwo smacznych i prostych przepisów.

Książka Hanki Ciężadło Survival dla alergików i ich rodzin to pozycja obowiązkowa dla wszystkich osób zmagającymi się z alergiami pokarmowymi. Każda mama małego alergika powinna ją mieć w swojej biblioteczce. Autorka jest mamą i opowiada o swojej walce z alergiami u swoich dzieci. W prostym języku zdradza jak sobie poradzić w trudnych sytuacjach, w szkole, czy na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
77
73

Na półkach: ,

Jeśli macie w domu alergików lub sami należycie do tej grupy osób, to wiecie ile czasem wyrzeczeń trzeba, żeby przygotować sobie coś do jedzenia co można i co nam nie zaszkodzi. Hanka Ciężadło to mam bliźniaków, alergików właśnie, którzy muszą przestrzegać diety. Jak pisze autorka w jedną chwilę lekarz oznajmił jej, że nie mogą jeść prawie niczego. Ja sama mam w domu na razie jednego alergika, ale obawiam się, że i córka niedługo dołączy do syna. Syn ma alergię na psa, pylenie się traw i zbóż. Okres od marca do lipca jest u nas naprawdę ciężki, bo bez leków się nie obejdzie. Wspomagamy się olejem z czarnuszki, który pomaga.
Książka to po części poradnik w którym autorka opisuje co przeszła, jak poradziła sobie sama z dostosowaniem menu dla swoich synów, daje również wiele wskazówek tym, którzy również borykają się z alergiami. Niestety w sklepach ciężko jest znaleźć produkty bez ulepszaczy, nawet niby te zdrowe niestety ulepszacze posiadają, nie mówiąc już o tych na których znajdziemy napis bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Niestety życie z dietą która będzie odpowiednia nie jest łatwe, dobrze że są książki, które mogą nam je trochę ułatwić. Autorka podpowiada też co zrobić jak wytłumaczyć dziadkom, rodzinie, znajomym, że nasze dziecko musi mieć dietę co wcale nie jest łatwe. Pokazuje również jak poradzić sobie z wyjazdami dzieci na wycieczki, urodzinami, szkolnymi imprezami czyli jak sobie radzić poza domem. Druga część książki to 100 przepisów na zdrowe dania bez cukru, bez glutenu i bez nabiału czyli zupy, dania główne, sałatki i surówki, słodkości, przyprawy diy oraz różności.
"Survival dla alergików" jest bardzo przydatną książką, która nie jednej osobie ułatwi wprowadzenie zdrowej diety osobom które takową muszą stosować. Autorka wszystkie przepisy od początku przygotowała sama, doszła do wniosku, że tak będzie najlepiej, a Damian i Dominik je przetestowali i zatwierdzili. Praktyczne porady i wskazówki, którymi dzieli się w książce na pewno nam się przydadzą. Wszystko opisane lekko i z humorem :-) Przepisów jest dużo, więc na pewno wybierzemy coś dla siebie. Szkoda tylko, że nie wszystkie opatrzone zdjęciami, ale myślę, że to nie jest najważniejsze. Grunt, że są to zdrowe i wartościowe posiłki, które na pewno chętnie wypróbujecie. Moje dzieci już kilka przepisów wybrały, które wypróbujemy. Jeśli szukacie dobrej książki i fajnych przepisów, to polecam Wam tą pozycję, bo jest naprawdę godna uwagi :-)

Jeśli macie w domu alergików lub sami należycie do tej grupy osób, to wiecie ile czasem wyrzeczeń trzeba, żeby przygotować sobie coś do jedzenia co można i co nam nie zaszkodzi. Hanka Ciężadło to mam bliźniaków, alergików właśnie, którzy muszą przestrzegać diety. Jak pisze autorka w jedną chwilę lekarz oznajmił jej, że nie mogą jeść prawie niczego. Ja sama mam w domu na...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    17
  • Posiadam
    7
  • Chcę przeczytać
    6
  • Kulinarne
    2
  • Wypożyczone z biblioteki
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • 2019
    1
  • Poradniki
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Survival dla alergików (i ich rodzin)


Podobne książki

Przeczytaj także