W pożogę. Imperium, wojna i koniec carskiej Rosji

- Towards the Flame: Empire, War and the End of Tsarist Russia
- 2018-09-03
- 2018-09-03
- Jakub Ozimek
Pasjonująca opowieść brytyjskiego historyka (pierwsza jego książka przetłumaczona jak dotąd na język polski),stanowiąca próbę zrozumienia całego kryzysu międzynarodowego, który doprowadził do katastrofy 1914 roku. Dotyczy lat 1904–1920, została napisana z perspektywy rosyjskiej i przede wszystkim z wykorzystaniem rosyjskich archiwów dyplomatycznych i wojskowych. Jak pisze autor: "Rosyjską decyzję ogłoszenia mobilizacji w lipcu 1914 roku można uznać za najbardziej katastrofalny pojedynczy wybór ery nowożytnej. Niektórzy światli i myślący ludzie z otoczenia cara zdawali sobie sprawę ze słabości Rosji, ale zostali zakrzyczani przez tych, którzy uważali, że mimo oczywistej wojskowej przewagi Niemiec, wielkość Rosji wymaga zdecydowanego działania. Władcy Rosji byli przekonani, że działają na rzecz zapewnienia jej przyszłego bezpieczeństwa, tymczasem – po stracie milionów istnień ludzkich i dwóch rewolucjach – skazali się na zagładę lub zesłanie, a cały swój kraj na trwający pokolenia wyjątkowo okrutny eksperyment pod panowaniem całkowicie innego ustroju"
Kup W pożogę. Imperium, wojna i koniec carskiej Rosji w ulubionej księgarni
Oceny książki W pożogę. Imperium, wojna i koniec carskiej Rosji
93 użytkowników ma tytuł W pożogę. Imperium, wojna i koniec carskiej Rosji na półkach głównych- Chcę przeczytać 61
- Historia 5
- Rosja 2
- AudioBook 1
- [AB] 1
- Dotyczące historii 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce W pożogę. Imperium, wojna i koniec carskiej Rosji
Autor przedstawił drogę Imperium Rosyjskiego ku I wojnie światowej z dużym rozmachem. Na kartach książki poznajemy sylwetki polityków z najbliższego otoczenia cara Mikołaja II, ponadto ambasadorów oddelegowanych do największych stolic europejskich, a także twórców Ententy, w tym Aleksandra Izwolskiego. Lieven dość skrupulatnie opisuje relacje i interesy - niejednokrotnie sprzeczne i sięgające daleko poza Europę - krajów Starego Kontynentu wyrażone w licznych spotkaniach i depeszach słanych z Sankt Petersburga do Londynu, Paryża, Berlina czy Wiednia.
Zadziwiające, jak trafnie przewidział losy Rosji Piotr Durnowo - minister sprawa wewnętrznych Imperium Rosyjskiego. Wydarzenia biegły jednak już poza nim, ponieważ zmarł w 1915 r.
Nie rozumiem, co autor lub tłumacz chciał wyrazić, używając sformułowania "rosyjska Polska"? Jeśli chodziło o to, że była pod zaborem rosyjskim, to należało to tak doprecyzować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor wykonał dużą robotę i napisał obszerne dzieło - historia początków II Wojny Światowej z perspektywy Rosji. Ciekawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWnikliwa analiza carskiej Rosji w przededniu Wielkiej Wojny. Czy pierwszej wojny światowej można było uniknąć. Czy Rosja ponosi winę za eskalację konfliktu austriacko serbskiego konfliktu w wojnę światową. Czy carat skazany był na upadek, a rewolucja w Rosji była nieunikniona. W tej książce znajdziecie odpowiedź na te i inne pytania. Polecam miłośnikom historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toe book
Nie jest, to ani wada ani zaleta. Jest to na pewno ciekawe.
Książka zawiera cały rys historyczny epoki z dokładnym opisem sytuacji gospodarczej i politycznej w Europie, ale szczegółowo i jiemal punkt po punkcie opisuje wydarzenia dotyczące lat 1905 -1917 (i ciut później) przez co jest to pozycja niezwykle szczegółowa i naszpikowana masą informacji.
Mamy tu bardzo dokładne wyjaśnienie sytuacji wewnętrznej w Imperium Rosyjskim tak pod względem gospodarczym jak politycznym. Autor dokładnie wyjaśnia w jaki sposób ścierały się wewnętrzne koterie otaczające cara Mikołaja II i jak przez to kształtowały się jego późniejsze decyzje. Bardzo jasno i trafnie pokazane jest jak z najbliższego otoczenia cara usuwane były osoby o poglądach umiarkowanych (jak Witte czy Kokowcow) i nawołujących do dania Rosji choć pokolenia pokoju by mogły zostać załagodzone napięcia wewnętrzne, a decydującego głosu nabierali np Sazanow.
Lieven próbuje wyjaśnić także rzecz znacznie głębszą, bo próbuje pokazać jakie mechanizmy zadecydowały o tym, że Rosja stała się samozwańczym "obrońcą" i liderem krajów słowiańskich i skąd taki ogromny zgrzyt moędzy tym co my widzimy w próbie narzucenia swojego zwierzchnictwa przez Rosję, a co widzi sama Rosja ze swoimi poddanymi czy dziś obywatelami. Myślę, że to się udało.
Książka nie jest pozycją bardzo łatwą. Lieven zakłada, że czytelnik wie np o konfliktach Irlandii z koroną albo zna zależności kolonialne. Często niektóre sprawy są przytaczane, ale nie są wyjaśniane jeśli nie dotyczą bezpośrednio głównego tematu książki.
Pozycja bardzo dobra, napisana przez wybitnego specjalistę i z pewnością warta uwagii, nie potrafię jej jednak jednoznacznie ocenić.
e book
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanim napiszę coś o samej treści książki, warto aby zaznaczyć, że jest ona pisana z punktu widzenia interesu Rosji, a wszelkie oceny w niej zawarte są traktowane właśnie przez pryzmat tego interesu i szans oraz zagrożeń jakie przynosiły decyzje konkretnych polityków ówczesnemu imperium.
Nie jest, to ani wada ani zaleta. Jest to na pewno ciekawe.
Książka zawiera...
Szerokie spektrum sytuacji geopolitycznej, która doprowadziła do upadku caratu.
Szerokie spektrum sytuacji geopolitycznej, która doprowadziła do upadku caratu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOto książka stanowiąca dla mnie wyzwanie umysłowe i poznawcze! Nigdy nie miałem szerszych zainteresowań historycznych i dużo łatwiej czytać mi naukowy język biologiczny, filozoficzny, brnąć przez hermeneutyczne teksty filozoficzne czy religioznawcze, a i pochylić się nad badaniami kosmologicznymi, niż poznawać dość solidnie napisane teksty historyków. Czasem dobrze jest jednak wyjść poza strefę komfortu (czytelniczego również).
A tu mamy do czynienia z dziełem iście monumentalnym, bowiem historyk stawia sobie za cel dołożenie brakującego puzzla do obrazu genezy I Wojny Światowej oraz sytuacji geopolitycznej kontynentu w jej przededniu. Zarysowując więc sytuację międzynarodową głównych sił mocarstwowych na przełomie XIX i XX wieku, dodaje szeroką panoramę opisującą państwo rosyjskie, tak często pomijane w określeniu przyczyn wybuchu wojny.
Szczegółowo więc kreśli sytuację Europy z chylącymi się ku upadkowi mocarstwami kolonialnymi; przede wszystkim zaś rozpad Austro-Węgier i Państwa Osmańskiego tworzył podłoże do nowych tarć w Europie, mających zaowocować wybuchem wojny. Ogromną rolę zaś w starciu (początkowo głównie dyplomatycznemu) przypisuje sytuacji Bałkanów, z ujawniającymi się nacjonalizmami (głównie bośniackiemu) czy rodzącej się państwowości Ukrainy. Następnie bardzo szczegółowo i szeroko analizuje (również charakterologicznie) głównych aktorów teatru politycznego początku XX wieku, szczególnie wiele uwagi poświęcając politykom rosyjskim. Wreszcie zaś - po przydzieleniu ról - puszcza w ruch machinę wydarzeń i krok po kroku prowadzi nas ku nieuchronnemu. Oczywiście pisząc z pozycji historyka analizuje dzieje już dokonane, ale i wielokrotnie zastanawia się, czy inny przebieg pewnych zdarzeń, inne odpowiedzi na rozmaite ultimatum, czy też odmienne zachowania poszczególnych dyplomatów mogłyby zahamować tą nakręcającą się sprężynę? Jeśli ja dobrze odczytałem przebieg tej narracji, to mamy tu raczej do czynienia z czechowowską strzelbą, która jak wiadomo nie wisi na ścianie po nic…
A teraz o moich odczuciach. Wymęczyła mnie ta książka. Słuchałem jej w wersji audio i pewnie tylko dlatego przebrnąłem przez tak monumentalne dzieło. Przede wszystkim przypomniała mi, dlaczego w moich lekturach nie ma w ogóle książek historycznych - nie moja bajka. Co innego reportaże, które nieraz wszak o historię zahaczają. A może to kwestia warsztatu konkretnego autora (zapamiętać: zabrać się za Herodota i “rosyjską trylogię” Richarda Pipes’a),że wielokrotnie łapałem się na tym, że kompletnie gubię wątek i muszę się usilnie i świadomie skupiać, by wciąż śledzić narrację pisarza. Tym niemniej nie jest to książka zła, wprost przeciwnie - osoby zorientowane na historię może porwać i zachwycić. A może nawet pozwolić im spojrzeć na pewne wydarzenia z nowej perspektywy. I dla takich właśnie czytelników bym ją polecił.
W jednym - trzeba przyznać - historyk się myli, mianowicie, gdy wybiegając nieco w przyszłość od głównej materii swych badań stwierdza, że Ukraina nie będzie już nigdy w centrum europejskich zainteresowań. Sami widzimy obecnie, jak inną okazała się i rzeczywistość, i przyszłość...
Oto książka stanowiąca dla mnie wyzwanie umysłowe i poznawcze! Nigdy nie miałem szerszych zainteresowań historycznych i dużo łatwiej czytać mi naukowy język biologiczny, filozoficzny, brnąć przez hermeneutyczne teksty filozoficzne czy religioznawcze, a i pochylić się nad badaniami kosmologicznymi, niż poznawać dość solidnie napisane teksty historyków. Czasem dobrze jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka poświęcona w zasadzie działaniom dyplomatycznym Rosji w latach poprzedzających wybuch pierwszej wojny światowej, ale doskonale ukazuje genezę tej wojny. Sytuacja na Bałkanach i w Europie jest opisana a w części wyjaśniona poprzez analizę dyplomatycznych zabiegów wielkich państw i działań nacjonalistów reprezentujących regionalne interesy stosunkowo niewielkich, na ogół zacofanych cywilizacyjnie społeczności.
Książka poświęcona w zasadzie działaniom dyplomatycznym Rosji w latach poprzedzających wybuch pierwszej wojny światowej, ale doskonale ukazuje genezę tej wojny. Sytuacja na Bałkanach i w Europie jest opisana a w części wyjaśniona poprzez analizę dyplomatycznych zabiegów wielkich państw i działań nacjonalistów reprezentujących regionalne interesy stosunkowo niewielkich, na...