Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo?

Okładka książki Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo? autora Sławomir Leśniewski, 9788308081075
Okładka książki Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo?
Sławomir Leśniewski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie historia
historia
2023-05-31
2023-05-31

Kup Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo? w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo?i

Powstanie listopadowe. Smak tryumfu i gorycz klęski

931 340 647

Oceny książki Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo?

Czyta się tę książkę z mieszanymi uczuciami. Z jednej strony — podziw dla autora: za rzetelność, imponujący wachlarz źródeł współczesnych i z epoki. Z drugiej — narastające zażenowanie i smutek, gdy z kart książki wyłania się obraz nieuzasadnionych decyzji, pominiętych okazji, zaprzepaszczonych szans.

Kadra oficerska rozpołowiona na pół. Generałowie — w dużej mierze przerażeni faktem otwartego wystąpienia przeciw Imperium, zachowują się ostrożnie, czasem wręcz asekuracyjnie. Z kolei niżsi oficerowie — zmotywowani, gotowi poświęcić życie.
Przywódców powstania wydają się być niezainteresowani jego wynikiem, a może i samym jego istnieniem. Przerażeni wizją nowego państwa, które mogłoby pozbawić ich stanowisk i przywilejów.

A przecież — mówi autor — w tamtym momencie historia dawała Polakom szansę. W obliczu słabości carskiej władzy, epidemii cholery, wyczekującej postawy pozostałych zaborców, mając doświadczonych napoleońskich weteranów i entuzjazmie nastawioną ludność — można było zwyciężyć.

Leśniewski w pasjonujący sposób rozbija mit czarno-białego świata. Pokazuje, że w dziejach — tak wtedy, jak i dziś — więcej znaczą charaktery, ambicje, prywatne rachuby niż dobro ogółu.
I trudno nie pomyśleć, że niewiele się później zmieniło. Musiało minąć prawie sto lat, musiało narodzić się nowe pokolenie — stłamszonych, ograbionych z majatków, stłamszonych kulturowo Polaków — by w 1918 roku sięgnąć po niepodległość. Choć i tu ta zgoda narodowa nie trwała długo.

Autor przypomina, że historia, nawet ta „dawno miniona”, wciąż pozostaje żywa. Wnioski z jego książki można bez trudu odnieść do wielu momentów późniejszej historii Polski — i może także do współczesności.

Mochnacki powiedział:

„Pod łagodnym obcym rządem naród polski powstaje, bo może; pod tyranią — bo musi.”
I to był chyba ten najłatwiejszy moment, gdy Polska mogła. Miała ludzi, doświadczenie, czas, i swobodę — i to właśnie wtedy przegrała.

Kadra oficerska rozpołowiona na pół. Generałowie — w dużej mierze...

Jedna z ciekawiej napisanych książek historycznych, jakie czytałem w ostatnich latach. Wartkie zwroty akcji, odpowiednio pokazane najważniejsze postaci, ciągłe napięcie. Świetny warsztat Leśniewskiego

Pierwsze 100 stron czyta się wyśmienicie. Niestety później zaczęło mi trochę przeszkadzać zbyt dokładne opisywanie bitew, ocenianie ich i analizowanie innych możliwych wariantów prowadzenia walk – było to dla mnie męczące i nużące.

Na plus – podoba mi się, że autor nie stawia pomników, tylko stara się oddać prawdę, na ile to możliwe. Z jego puentą się nie zgadzam, ale mimo wszystko sporo dowiedziałem się o powstaniu.

Dla miłośników strategii wojennej i bitew ocena na pewno będzie wyższa.

140 użytkowników ma tytuł Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo? na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo? na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo?

Sławomir Leśniewski Powstanie 1830-1831. Utracone zwycięstwo? Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne