Losy

- 1973-01-01
- 1973-01-01
Wydanie I.
"Losy", czyli co się stało z Kolumbami
Powojenne "Losy" Kolumbów '20 opisuje Bratny w sposób bardzo wyważony. Jak należy oceniać ludzi, którzy narażali życie za swoją ojczyznę? Co się z nimi stanie, kiedy już ucichną nad głowami salwy z karabinów? Czy można jednoznacznie moralnie ocenić czyjąś postawę, kiedy jeszcze nie znamy rezultatu tego, co buduje? Niektóre z tych problemów pozostawia bez odpowiedzi, ale z pewnością podejmuje ten trudny dyskurs.
"Losy" to opowieść o garstce ludzi z pokolenia Kolumbów, którzy budują PRL, lub też tylko próbują poradzić sobie z jego rzeczywistością. Moim skromnym zdaniem, książki tej nie wolno pominąć, jeśli próbuje się budować wyobrażenie o początkach Polski Ludowej lub wydać opinię na temat postaw ludzi, którzy wierzyli lub walczyli z socjalizmem w tamtych czasach. Pozycja z pewnością ciekawa, szczególnie dla miłośników serialu "Dom", którego scenariusz na pewno w dużym stopniu oparty był na tej powieści (oczywiście poza powieścią pt. "Dom" Romana Bratnego).
Kup Losy w ulubionej księgarni
- Moje 1
- Szukam 1
- Z wojną w tle 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Losy
Ciąg dalszy "Kolumbów", ale nie jest to kontynuacja poprzedniej powieści z tymi samymi bohaterami.
A przeszłość akowska? Wtedy nie była chlubą. By nie być prześladowanym , trzeba było raczej siedzieć cicho.
Tak też Bratny przedstawił swoich bohaterów, miotających się w tych zakłamanych czasach. Dobra lekcja historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBratny opisuje powojenne losy ludzi począwszy od 1945 roku do 1970. Trudne to były czasy. Nie wiadomo było, jaką obrać drogę. Czy walczyć o wolną Polskę, czy poddać się, zapisać do PZPR i służyć komunistom.
A przeszłość akowska? Wtedy nie była chlubą. By nie być...
Ciąg dalszy książki "Kolumbowie".
Ciąg dalszy książki "Kolumbowie".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdyby kogoś interesowała moja rozkminka o "Losach":
Gdyby kogoś interesowała moja rozkminka o "Losach":
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://pandziejaszek.blogspot.com/2013/12/rozkminka-o-bratnym-2.html