Arena

Okładka książki Arena autora Krzysztof Bonk, 9788378599470
Okładka książki Arena
Krzysztof Bonk Wydawnictwo: Self Publishing Cykl: Cykl Pendorum (tom 1) fantasy, science fiction
e-book
Cykl Pendorum (tom 1)
2018-05-10
2018-05-10

Kup Arena w ulubionej księgarnii

Arena

Oceny książki Arena

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arena

"Wieje porywisty wiatr i pada rzęsisty deszcz, które wespół smagają mnie niczym wilgotnym biczem."

(...) Cały pierwszy tom to niemal wyłącznie opis coraz bardziej wymyślnych walk na arenie, w których Anrea-gladiatrix rozcina brzuchy, ucina ręce, krew się leje, flaki wypadają, a ona oczywiście zwycięża, robiąc coraz większą karierę wśród publiczności. Najlepsze, że to mordowanie zdaje jej się podobać - jak w jakiejś grze komputerowej, w której chodzi tylko o szlachtowanie kolejnych wypadających na ekran przeciwników. Dla równowagi autor nie szczędzi nam również erotycznych opisów z podziemi Koloseum, gdzie między walkami pomieszkują gladiatorzy, a faceci muszą się przecież spuścić napięcie z lędźwi. Aż trudno uwierzyć, że znajdujemy się w głowie kobiety, bo podejrzewam, że jej poziom uczuć i głębia refleksji niewiele odbiega od przeciętnego, nastoletniego gracza jakiegoś Shadow Of Rome czy God of War III. Albo wieloletniej pracownicy korporacji zdeterminowanej za wszelką cenę osiągnąć sukces - po trupach. (...)
Cała narracja prowadzona jest cały czas w czasie teraźniejszym i z punktu widzenia Anrei, co sprawia silnie sztuczne wrażenie, a z czasem nuży. Słucha się, jak gdyby ktoś włączył audiodeskryptor. Bo taki jest język opowiadania - jak gdyby opowiadał to prawnik. Głos lektorki też nie dodaje postaci ani autentyczności, ani kobiecości. (...)

Cała opinia na stronie: https://nakanapie.pl/ksiazka/arena-778312/opinia/1764835

Książka ok, ale niektóre sytuacje napisane jakby autorowi gdzieś sie spieszyło- słaba i za szybka akcja czasami

Książka pełna akcji i seksu. Historia nawet ciekawe lecz czasami przedstawiona zostaje w sposób suchy i bez emocji, jak by był to raport. Duża liczba postaci i wiele różnych nazw państw w krótkim czasie sprawia, że można się zgubić.

134 użytkowników ma tytuł Arena na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Arena na półkach dodatkowych

Krzysztof Bonk
Krzysztof Bonk
Wicemistrz wirtualnego pióra. A kto jest mistrzem? Możesz być Ty, jak prawie każdy.

Uczeń Nekromanty. Tom 1 E. Raj
Uczeń Nekromanty. Tom 1
E. Raj
Dobra! "Plaga" to naprawdę dobre dark fantasy. Chwilami obrzydliwe, duszne i ciemne, ale niewątpliwie dobre. Ella Raj ma tendencję do retardacji i akurat w tym przypadku nie są to opisy, które za każdym razem wnoszą jakąś wartość merytoryczną do powieści, ponieważ czasem Autorka jakby z rozpędu i zapomnienia zagłębia się w tematykę odbiegającą od meritum. Ale... to trzeba Raj oddać, pióro ma niesamowite. Lekkość dialogów i narracji to jest mocny atut książki. To się zwyczajnie samo czyta, "wchodzisz" w ten świat jak nóż w masło, choć w "Pladze" wątków jest bardzo dużo. Kolejny plus to wielowątkowość właśnie, dzieje się bowiem wiele rzeczy, prawie jednocześnie, ale dzięki temu akcja nie zwalnia tempa nawet na chwilę. Jest mocno rozbudowana os fabularna, która koncentruje się na tytułowym uczniu nekromanty- Norgalu, jednakowoż wszystkie równie mocno zarysowane wątki splatają się z jego osobą. Widać tu chirurgiczną precyzję, doskonale przemyślane uniwersum, wybitnie rozrysowane i scharakteryzowane postacie, które mają swoją rolę do odegrania od samego początku, gdy tylko wchodzą do gry. Poruszone są tu wątki łączenia ras, bo w "Pladze" jest ich oprócz ludzkiej kilka. Dość sporo wysiłku Raj włożyła w stworzenie chorej, kazirodczej miłości, która szokuje i zaskakuje. Jest wiele magii, tej dobrej, ale też tej gorszej- nekromanckiej, i tu też Autorka rozwinęła skrzydła wyobraźni, co było zresztą dobrym posunięciem i pomysłem.
Tanashiri - awatar Tanashiri
Początek podróży Dariusz Domagalski
Początek podróży
Dariusz Domagalski
Po przeczytaniu całego cyklu stwierdzam, że początki były trudne. W pierwszym tomie raczej drętwe dialogi, ani napięcia, ani poczucia humoru, wszystko od razu bez wątku szczególnie jakiejś zagadki. Całkiem spoko, ale bez rewelki. Mocna 7. Jednak, z każdą kolejną częścią było coraz lepiej, przy 4 już się solidnie wciągnąłem. Czuje niedosyt po 6 tomie, to spokojnie mogło być drugie tyle. Dwie podstawowe kwestie, które zrobiły na mnie wrażenie. Pierwsza to bogactwo pomysłów i opisów gatunków i miejsc, bez przegadania, konkretnie i obrazowo (zresztą wyrażenie konkretnie idealnie pasuje do stylu autora). Druga to profile psychologiczne postaci i przedstawienie różnych typów osobowości. Czuć emocje bohaterów. Ta część stylu nadała fabule autentyczności. Większość pisarzy tworzy papierowe postaci bez wnętrza. Postaci Domagalskiego są żywe i zapadają w pamięć. Wg mnie seria lepsza niż Frontlines M. Kloos, ponieważ bardziej pomysłowa (więcej wyobraźni i więcej naturalności-autentyczności postaci),ale w stylu odrobinę poniżej serii Michała Cholewa. Jednak M. Cholewa włożył w Algorytmy więcej pracy (albo miał lepszą pomoc redakcyjną). Generalnie, gdyby ktoś wsparł stronę dialogową twórczości autora i być może operacyjną (jednak bitwy u Cholewy to profeska) to byłaby szansa na serie której bliżej do 8. Styl robi swoje, np byle jakie opowiadanie o niczym Wegnera, coś o owcach i kozach, byle co a wciąga, ponieważ autor potrafi w dialogi. Nie chodzi o przegadanie, jak to się czasem zdarza u Ziemiańskiego, ale o przyciąganie-zaciekawienie. Serie polecam, j.w. wg mnie tom 1 to mocna 7.
Verik - awatar Verik
ocenił na81 miesiąc temu