Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą

- komiksy
- Tupeciary (tom 1)
- Culottées. Des femmes qui ne font que ce qu’elles veulent
- 2018-03-08
- 2018-03-08
- Anna Pączka, Agnieszka Pączka-Torelli
Komiks Pénélope Bagieu „Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą” to uniwersalna opowieść o 15 silnych kobietach, które potrafiły postawić na swoim!
Tupeciary. O kobietach, które robią to co chcą.
Prócz znanych postaci, takich jak twórczyni Muminków Tove Jansson czy Josephine Baker, poznajemy również te mniej kojarzone, jak pływaczka, która zapisała się w historii tworząc kobiecy kostium kąpielowy; ateńska ginekolożka, która walczyła o prawa kobiet do wykonywania zawodów medycznych, czy amerykańska emerytka, która postawiła się miejscowym władzom, by chronić ukochaną latarnię morską.
Francuski hit wydawniczy, mimo że często opowiada o sprawach trudnych, takich jak zmagania z przeciwnościami losu czy walka o własne miejsce w zastygłym, patriarchalnym układzie społecznym, okraszony jest lekkim i niewysilonym humorem. To herstory – historia napisana z kobiecej perspektywy. „Tupeciary” robią to w wielogłosowy, mądry i zarażający entuzjazmem sposób.
Kup Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą w ulubionej księgarni
Oceny książki Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą
382 użytkowników ma tytuł Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą na półkach głównych- Chcę przeczytać 233
- Komiksy 11
- 2018 10
- Komiks 6
- Komiksy 3
- 2020 3
- Z biblioteki 3
Cytaty z książki Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą
Tove Jansson:
Wyłącznie pasja i radość mogą być uczciwe. To, do czego byłam zmuszona, nigdy nie przyniosło mi szczęścia. Ani mnie, ani moim bliskim.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tupeciary. O kobietach, które robią to, co chcą
Poszukuje książek o silnych, mądrych kobietach. Walczących o siebie, o ważne sprawy, o kraj. Takie dziewuchy, które inspirują. Bo siła jest kobietą.
Tupeciary to kolejna na rynku pozycja, która zaspokaja mój głód czytelniczy w tym temacie. Książka jest komiksem z prostą kreską, ale napisana z humorem. Przyciąga wzrok cudowną okładką. Przedstawia nam 15 silnych kobiet. O kilku na pewno słyszeliście, a o kilku się dowiecie ciekawych rzeczy.
Komiks porusza trudne tematy - jak walka kobiet o miejsce w przestrzeni publicznej, o społeczne równouprawnienie. Ale mówi także o możliwości realizacji marzeń, stawianiu sobie celów i byciu sobą.
Bardzo dobry komiks, nie tylko dla dorosłych odbiorców. Lekka forma powoduje, że także młodsze pokolenie będzie zachwycone treścią. Czekam z utęsknieniem na kolejne tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTupeciary to kolejna na rynku pozycja, która zaspokaja mój głód czytelniczy w tym temacie. Książka jest komiksem z prostą kreską, ale napisana z humorem. Przyciąga wzrok cudowną okładką. Przedstawia nam 15 silnych kobiet. O...
6/2024 📚. Komiks, historię ilustrowane. Fajna kreska, dobre tempo. Historie kobiet mi nie znanych. Tzn słyszałam oczywiście o pisarce Muminków i o Josephine Baker. Czytałam lata temu historię buntowniczek cześć 1 i fajnie, że tutaj miałam inne kobiety. Na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieści graficzne są moim najnowszym odkryciem. Ta książka jest zbiorem ciekawych postaci kobiecych, które podążały swoją ścieżką. Krótkie, dowcipne historyjki, dobra kreska, warto sięgnąć po tą pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tupeciary" to komiksowe opowieści o kobietach, które miały tupet. Opowieści o tych, które nie bały się spełniać swoich marzeń, wychodząc poza schematy, utarte przez mężczyzn i inne kobiety z ich społeczności. Opowieści niejednokrotnie tragiczne, ale wciąż dające nadzieję na to, że kobiety są silne i mogą się realizować na różnych polach: w polityce, medycynie, aktorstwie, biznesie, a nawet zostać... cesarzową.
Komiks jest narysowany prostą i przyjemną kreską, miejscami bywa inteligentnie dowcipny, nie ujmując ani nie infantylizując całej historii. Myślę, że z powodzeniem może trafiać do starszych dziewczynek. Dla porządku dodam, że pojawiają się tu tematy takie jak: transpłciowość, trudne porody, przemoc domowa, zaburzenia hormonalne, homoseksualizm.
Książka prezentuje sylwetki 17 niezwykłych kobiet, zamkniętych w 15 historyjkach:
- Clementine Delait,
- Leymah Gbowee,
- Giorginy Reid,
- Christine Jorgensen,
- Wu Zeitan.
Świetnym pomysłem było odkopanie z niebytu historii kobiet zapomnianych przez koleje losu. Dzięki Penelope Bagieu - autorce komiksu, dowiedziałam się o wielu silnych postaciach, które w znaczący sposób zapisały się na kartach dziejowych swoich krajów, czasów czy ludności i z powodzeniem mogą inspirować współczesne kobiety oraz dziewczynki.
Z przyjemnością podrzucę kiedyś ten komiks swoim córkom!
"Tupeciary" to komiksowe opowieści o kobietach, które miały tupet. Opowieści o tych, które nie bały się spełniać swoich marzeń, wychodząc poza schematy, utarte przez mężczyzn i inne kobiety z ich społeczności. Opowieści niejednokrotnie tragiczne, ale wciąż dające nadzieję na to, że kobiety są silne i mogą się realizować na różnych polach: w polityce, medycynie, aktorstwie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczny komiks o wyjątkowych kobietach, które wykazały się ponadprzeciętną odwagą w swoich czasach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper komiks przedstawiający wspaniałe historie wspaniałych kobiet. Nie jedna historia była niezwykle poruszająca i dająca wiele do myślenia. Z chęcią sięgnę po drugi tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawne, wzruszające, mądre. Świetnie narysowane i spuentowane. Obok postaci bardzo znanych - Wu Zetian i rewelacyjna lekcja jak czytać "historyczne" życiorysy kobiece, takie o których na pewno nie słyszeliśmy - Clementine Delait - prowadząca oberżę kobieta z brodą. Kluczem jest odwaga w kształtowaniu swojego losu.
Kupiłam w prezencie nastolatce, ale sama chciałabym mieć na półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam w prezencie nastolatce, ale sama chciałabym mieć na...
Nadal nie do końca jestem przekonany do komiksów, które prawie pozbawione są dialogów, a ciężar opowiadanej historii spoczywa na narratorze. Może to kwestia jakiś doświadczeń z dzieciństwa, gdy Koziołek Matołek wydawał się mniej atrakcyjny niż "opowieści z dymkiem", ale tak mi zostało. Trochę szkoda, bo "Tupeciary" to obiektywnie świetna rzecz. Historie kobiet, które przełamywały kolejne bariery w świecie, w którym traktowane były jak obywatele gorszej kategorii, są naprawdę pasjonujące. Opowiedziane lekko, z humorem i z bardzo przyjemną kreską, nadają się nie tylko dla dorosłych, ale także starszych dzieciaków, które mogą z nich sporo wyciągnąć na przyszłość. Czasem miałem wrażenie, że może zbyt infantylnie przedstawiono kwestie, które tak naprawdę bywały dramatyczne i traumatyczne, ale w sumie czemu nie? Trzeba jakoś te traumy oswajać, trzeba je jakoś przedstawić młodszym czytelnikom, a Penelope Bagieu robi to kapitalnie. Miałem trochę skojarzeń z "Crictorem i niesamowitymi stworami" Tomiego Ungerera, z tą różnicą, że "Tupeciary" istniały naprawdę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie wydany album komiksowy. Pełne humoru, świetnie narysowane syntetyczne miniatury o wyjątkowych kobietach. Czekam na kolejne tomy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKapitalne.
Świetna kreska z fenomenalnymi wręcz ilustracjami oddzielającymi poszczególne historie, błyskotliwy humor i wyjątkowość opowiadanych historii składają się na naprawdę doskonały zbiór opowieści ilustrowanych!
Kapitalne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria historii o kobietach, które były nietuzinkowe a czasem heroiczne - na skalę globalną a czasem na całkiem (z pozoru) niewielką. Potrafiły zmienić całe życie, albo całe państwo.