- filozofia, etyka
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Celem niniejszej książki jest ukazanie filozoficznych podstaw, na których wspiera się teoria komunikacji Habermasa. Istotę teoretycznego zamysłu twórcy Teorii działania komunikacyjnego należy, jak się zdaje, ująć w kategoriach zmiany paradygmatu, o czym zresztą przekonany jest sam jej autor. Nie chodzi przy tym o to, by posługiwać się tym wieloznacznym terminem w jakimś bardzo mocnym sensie, co mogłoby zostać uznane za podejrzaną i gołosłowną deklarację zasadniczych zmian w obrębie filozoficznego dyskursu. Używanie terminu paradygmat jest zasadne z kilku powodów. Po pierwsze, chodzi o wyraźne uwypuklenie odejścia od tradycji filozofii świadomości. Po drugie – o wskazanie, że szczegółowa i zarazem krytyczna analiza złożonych relacji pomiędzy podmiotami życia społecznego wymaga zasadniczo nowego podejścia. Po trzecie wreszcie, komunikacyjna teoria racjonalności, łącząca dwa dobrze już ugruntowane w naukach społecznych paradygmaty – systemowy oraz Lebenswelt, wskazując na fundamentalne znaczenie racjonalności komunikacyjnej, wyznacza ramy konceptualne nowej teorii działania, na tyle odmiennej od swych poprzedniczek, że można tu mówić o zmianie paradygmatu. Działanie, mówiąc najogólniej, w komunikacyjnie ustrukturowanym wymiarze intersubiektywności przestaje być dla podmiotów działaniem w oparciu o własny tylko świat wewnętrzny, lecz czerpie pojęcia, sensy, cele, motywacje i wyobrażenia z obszaru wspólnego wszystkim istotom uspołecznionym. Tomasz Maślanka
Kup Racjonalność i komunikacja. Filozoficzne podstawy teorii społecznej Jürgena Habermasa w ulubionej księgarni
Oceny książki Racjonalność i komunikacja. Filozoficzne podstawy teorii społecznej Jürgena Habermasa
Cytaty z książki Racjonalność i komunikacja. Filozoficzne podstawy teorii społecznej Jürgena Habermasa
Dodaj cytat z książki Racjonalność i komunikacja. Filozoficzne podstawy teorii społecznej Jürgena Habermasa
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Racjonalność i komunikacja. Filozoficzne podstawy teorii społecznej Jürgena Habermasa