Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Londyn. Przewodnik popkulturowy

- literatura podróżnicza
- 2015-11-11
- 2015-11-11
Robert Ziębiński z dużą dozą autoironii przedstawia dziesięć opowieści ze swego "łażenia" po Londynie, tworząc z nich błyskotliwy przewodnik dla miłośników kina, rock'n'rolla i tych, którzy nie lubią chodzić utartymi szlakami.
Każde szanujące się miasto z długą historią ma swoje mroczne tajemnice i swojego ducha. Londyńskich tajemnic nikt nie ośmielił się liczyć, duchy i owszem. Robert Ziębiński, miłośnik Londynu, idąc szlakiem kultowych filmów, zespołów i książek wprowadza nas w barwne życie stolicy Wielkiej Brytanii. Potwory i duchy są bowiem takimi samymi mieszkańcami tego miasta, jak zwykli obywatele. Kto zresztą wie, do której z kategorii bliżej było Kubie Rozpruwaczowi czy braciom Kray?
Kup Londyn. Przewodnik popkulturowy w ulubionej księgarnii
Oceny książki Londyn. Przewodnik popkulturowy
69 użytkowników ma tytuł Londyn. Przewodnik popkulturowy na półkach głównych- Przeczytane 44
- 2019 4
- Ebook 1
- ♥ Moja biblioteczka - posiadam 1
- 2021 1
- Reportaże, wywiady, felietony 1
- Podróżnicze 1
Sabat. Antologia. Tom 1 Wojciech Chmielarz, Marta Guzowska, Łukasz Orbitowski, Łukasz Radecki, Guy N. Smith, Robert Ziębiński
Sabat. Antologia. Tom 2 Wojciech Chmielarz, Marta Guzowska, Łukasz Orbitowski, Łukasz Radecki, Guy N. Smith, Robert Ziębiński

Robert Ziębiński
Rocznik 1978. Dziennikarz, pisarz, miłośnik jazzu. Współprowadzący audycję „Gra wstępna” w Antyradiu. Przez prawie dekadę pracował w dziale kultury „Newsweek Polska”, pisał dla „Tygodnika Powszechnego”, „Gazety Wyborczej”, „Rzeczpospolitej”, „Przekroju” i „Nowej Fantastyki”. W latach 2017-2019 kierował redakcją “Playboya”. Autor dwóch unikatowych na skalę europejską książek o Stephenie Kingu: „Stephen King: instrukcja obsługi” (2019) i „Sprzedawca strachu” (2014),a także kryminałów, powieści grozy i powieści dla młodzieży.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Londyn. Przewodnik popkulturowy

Aktualności
Dziś w ramach akcji #czytamwdomu #kupujeksiazki lekturę poleca Robert Ziębiński. Jego zdaniem w najbliższym czasie świetnie sprawdzą się...
Podobne tematy

Aktualności
LubimyCzytać
#czytamwdomu – książki poleca Justyna Kopińska
W ramach akcji #czytamwdomu #kupujeksiazki przypominamy, że czytanie to doskonałe lekarstwo na bolączki dzisiejszego świata. Z tym...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Londyn. Przewodnik popkulturowy
Nie traktujcie tej książki jako przewodnika turystycznego - srogo się zawiedziecie. Nie podchodźcie do niej jak do opowieści o mieście. Nie dowiecie się, ile Londyn ma mieszkańców, jak się po nim poruszać, gdzie i co warto zjeść. Robert Ziębiński napisał książkę dla miłośników kultury popularnej w najlepszym wydaniu. Prowadzi czytelnika po Londynie szlakiem tanich horrorów, potworów, Kuby Rozpruwacza, Jamesa Bonda. U mnie lektura książki skończyła się powstaniem obszernej listy tytułów powieści, filmów i piosenek, z którymi należy się zapoznać. Sam uwielbiam zwiedzać dane miejsce szlakiem kultury popularnej - Robert Ziębiński ma tak samo, a swoją miłością dzieli się w pasjonujący sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze 2-3 rozdziały zapowiadały się ciekawie. Później wszystko okazało się ponaciągane, w tym historia z młodo co zaślubioną parą. Nie każdy interesuje się tak bardzo wyszukaną muzyką czy filmami. Trochę nudno się to wszystko czytało. Takie baju baj dla naiwnych... średnio polecam. Lepiej już przeczytać przewodnik, chociaż autor tego nie poleca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzebrnąłem, bo wciąż myślałem, że poczytam o czymś ciekawym. Ale to lektura zdecydowanie nie dla mnie. Przed sięgnięciem po tę książkę warto sobie zadać pytanie, czy czujemy szybsze bicie serca (lub choćby zainteresowanie) jeśli ktoś chce nam zrelacjonować swoje wrażenia na przykład o:
- duchach na stacjach metra;
- bandytach, kibolach lub gangsterach;
- miejscach, gdzie kiedyś było błoto, a dziś nie ma;
- miejscach gdzie kiedyś było kino porno i miejsce spotkań męskich prostytutek, a dziś nie ma;
- miejscach, gdzie kręcono niektóre ujęcia do "Bondów";
- miejsc gdzie powstawały horrory (których nigdy nie widziałem, a pewnie i o nich nawet nie słyszałem np. "Drakula. Książę ciemności" czy "Kobieta-wąż");
- miejsc, gdzie przebywali, a może i grali bliżej (mi) nieznani (np. Ray Davis, Jarvis Cocker) muzycy (lub tacy, którzy są uznawani nie wiedzieć czemu za "bogów" - np. Bruce Springsteen).
Jeśli odpowiedź, na któreś z pytań brzmi "tak", książkę można poczytać. Jeśli (jak w moim przypadku) odpowiedź na wszystkie brzmi "nie" - szkoda czasu. Może po prostu trzeba być bardziej wyrobionym popkulturowo niż ja. Albo być z innego pokolenia? Albo mieć inny gust?
Londyńskie popkulturowe poszukiwania autora chyba najlepiej oddaje cytat: "zamiast tablicy upamiętniającej pierwsze zabójstwo Kuby Rozpruwacza, widzę wielką reklamę Sainsbury’s".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- duchach na stacjach metra;
- bandytach, kibolach lub gangsterach;
- miejscach, gdzie...
Dla miłośników Londynu pozycja idealna. Trasa śladami Kuby Rozpruwacza, kulisy słynnej wytwórni horrorów Hammera, czy brytyjski agent 007 - mocne akcenty, ciekawe historie, widoczna fascynacja tym miastem. Szkoda, tylko, że przewodnik zbyt krótki!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaki przewodnik to ja lubię. Bez nudnego zwiedzania, oklepanej trasy dla turystów. Nawet słowa o królowej. Tylko muzyka, duchy i gangsterzy. Szkoda, że tak krótko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7 za wkład pracy autora w napisanie ksiązki-przewodnika śladami popkultury. Czasami przydlugie opowieści, z mnóstwem szczegółów, które trudno zapamiętać ale na mnie zrobiła wrażenie ogromna miłość i zafascynowane Londynem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna lektura, bardzo dobry pomysł przedstawienia Londynu od strony popkulturowej, a nie turystycznej. Zdecydowanie przeczytałabym takie przewodniki po innych miastach. Trochę na minus za krótki rozdział o rockowym Londynie, ale całościowo warto polecić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAni jednego muzeum. Zamiast tego rock n' roll, bracia Kray, James Bond i tajemnicze metro. W międzyczasie sporo książek i kinematografii. Polecam wszystkim, którzy zamiast zwiedzać nowe miasta, wolą je poznawać. "London calling to the underworld..."