Wiła

- Książki z barwionymi brzegami - wydania kolekcjonerskie
- 2025-10-22
- 2021-05-05
- 9788368371918
Czarny Staw to miasteczko, którego nie znajdziesz na mapie. A jeśli je znajdziesz – lepiej tam nie jedź, bo pod senną fasadą kryje się świat dawnych legend, niepokojących istot i tajemnic, o których nikt rozsądny nie chciałby wiedzieć.
Kamil Jura i jego paczka: Długi, Niedźwiedź i Akira, dobrze już wiedzą, że w Czarnym Stawie nic nie jest zwyczajne. Nowy rok szkolny zaczynają więc od starcia z Wi – piękną i niebezpieczną postacią rodem z ludowych wierzeń. Jej głos zwodzi, a urok zabija. Zniknięcia, o których mówi się tylko szeptem, to dopiero początek.
Na szczęście w walce z Wi bohaterowie nie są sami. Dołącza do nich tajemniczy kot Pan Pulman – istota, która widzi więcej, niż powinna, i której historia sięga aż po legendy o zapomnianym czarowniku Laurentym Durze.
Wiła, w rozszerzonym przez autora wydaniu, to mroczna, pełna grozy i magii historia o przyjaźni, która potrafi stawić czoła najciemniejszym siłom. Bo w Czarnym Stawie legendy nie śpią. One polują.
Kup Wiła w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiła
305 użytkowników ma tytuł Wiła na półkach głównych- Przeczytane 206
- 2025 16
- 2026 8
- 2021 6
- Horror 5
- Legimi 5
Tagi i tematy do książki Wiła
Cytaty z książki Wiła
(...) smutek to rzecz, którą ma się w sobie, niezależnie od tego, jak się żyje.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiła
Książka młodzieżowa także dla dorosłych. Trochę grozy, trochę fantastyki, trochę realizmu magicznego. Wszystkie pięknie ze sobą połączone, tworzące spójną całość świetnej przygody.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom i kontynuacja historii z Czarnego Stawu.
Wiła pożera i szuka nowych ofiar a powstrzymać mogą ją tylko pradawne moce i ... Pan Pullman.
Bardzo fajna historia, przyjemnie się czyta, ciekawa akcja i naprawdę piękne wydanie.
Drugi tom i kontynuacja historii z Czarnego Stawu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie nasi bohaterowie - Kamil, Akira, Niedźwiedź i Długi - mierzą się ze złym bytem który zawładną miasteczkiem.
„Wielka moc nie potrzebuje poklasku. Ona skrywa się tam, gdzie nikt nie zwraca na nią uwagi.”
Drugi tom serii po znakomitym „Czarnym stawie” zawsze budzi niepokój. Bo łatwo zachwyt rozmienić na drobne, łatwo powtórzyć schemat i zgubić świeżość. „Wiła” robi coś zupełnie przeciwnego — zamiast kopiować pierwszą część, pogłębia ją, zagęszcza atmosferę i wprowadza emocjonalny ciężar, który zostaje pod skórą na długo po zamknięciu książki.
Czarny Staw znowu staje się miejscem, w którym legenda przestaje być tylko opowieścią przy ognisku. Zima, niepokój, zniknięcia, napięcie rozlewające się po miasteczku jak chłód wdzierający się pod kołnierz - wszystko to buduje atmosferę, która nie potrzebuje tanich straszaków. Groza rodzi się w niedopowiedzeniach, w spojrzeniach, w przeczuciu, że coś wymyka się spod kontroli.
W centrum tej historii nie stoi jednak sam demon. Stoi jedność.
Wiła - słowiański duch, chaos w najczystszej postaci - jest tu siłą, która próbuje rozbić to, co spójne. A przeciwko niej nie staje spektakularna magia ani efektowna broń, lecz więź. Cztery żywioły. Przyjaźń. Wierność. To właśnie ten motyw nadaje powieści głębię, bo pod warstwą przygody i mroku kryje się opowieść o dorastaniu - o świecie, który próbuje rozproszyć, skłócić, złamać.
Ziębiński bardzo sprawnie rozwija mitologię serii. Pojawia się Twardowski, pojawia się wątek wiedzy jako siły zdolnej zarówno więzić, jak i uwalniać. Autor nie podaje odpowiedzi wprost, nie prowadzi za rękę. Zostawia przestrzeń na domysły, na niepokój, na własne interpretacje.
Wzruszył mnie także wątek Pana Pulmana. Bez zdradzania szczegółów - to jedna z tych scen, które ściskają gardło, choć nie epatują brutalnością. Jest w niej cicha wielkość, idealnie współgrająca z cytatem otwierającym. Prawdziwa siła nie potrzebuje oklasków. Działa wtedy, gdy nikt nie patrzy.
„Wiła” jest powieścią młodzieżową, ale czytałam ją jako dorosła czytelniczka bez cienia pobłażliwości. Bo dobra historia nie ma wieku. To książka o chaosie i równowadze, o stracie i nadziei, o tym, że zło rzadko przychodzi z hukiem - częściej sączy się jak mgła.
Drugi tom nie zawodzi. Rozwija świat, pogłębia emocje i zostawia czytelnika z poczuciem, że to dopiero część większej opowieści. A ja naprawdę chcę wiedzieć, co dalej.
Bo wielka moc nie potrzebuje poklasku.
Ona po prostu jest.w
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom serii po znakomitym „Czarnym stawie” zawsze budzi niepokój. Bo łatwo zachwyt rozmienić na drobne, łatwo powtórzyć schemat i zgubić świeżość. „Wiła” robi coś zupełnie przeciwnego — zamiast kopiować pierwszą część, pogłębia ją, zagęszcza atmosferę i wprowadza emocjonalny...
Czarny Staw został pozbawiony jednego demona. Tego, który był winien śmierci wielu ludzi, w tym dziadka Kamila. Jego babcia uspokoiła się, gdy dowiedziała się prawdy o tym w jaki sposób zniknął jej mąż. Od teraz stała się zwykłą babcia, może nawet trochę nadopiekuńczą. Niemniej życie chłopaka zdecydowanie zmieniło się na lepsze. I jeszcze jego mama w końcu znalazła pracę i zaczęła wychodzić do ludzi. Wygląda na to, że życie zaczyna wracać do normy. No i rozpoczyna się szkolny kierat. Kamil, Długi, Niedźwiedź i Akira muszą mierzyć się nie tylko z wymaganiami nauczycieli. Kolejny raz będą musieli stawić czoła osiłkowi, powtarzającemu kolejny tę samą klasę, który ich gnębi.
Jednak tym razem będzie nieco inaczej. Znów zaczynają się dziwne zniknięcia ludzi, w szkole dochodzi do niezidentyfikowanych działań. Jakby duch grasował po szkole i powodował różne szkody. Gdy więc przyjaciołom udaje się przejąć nagranie ze szkolnego monitoringu, coś zauważają. Jednak to, co widzą, zaczyna ich przerażać. W dodatku ów 'duch' wydaje się ich śledzić i dużo o nich wiedzieć. Ludzie w ich otoczeniu zachowują się, jakby ktoś nad nimi przejął kontrolę. Kto nimi steruje?
Czy i tym razem paczce uda się zidentyfikować problem, a potem go wyeliminować? Jaką rolę odegra w całej sprawie Pan Pulman, stary, odnaleziony kot babci? Kim jest tajemnicza i piękna Wi?
"Wiła" to znakomita fantastyka, czy też realizm magiczny, z demonami z mitologii słowiańskiej, przeznaczona dla młodzieży. Jest tak zajmująco napisana, że i dorosły czytelnik poczuje zaangażowanie. Ja jestem ciekawa, co jeszcze spotka tę paczkę młodych przyjaciół, jakie inne demony autor postawi na ich drodze. No i jak sobie młodzież z nimi poradzi. Przebieram nóżkami na dalszy ciąg. Czarny Staw to mroczne miejsce, które będę omijać szerokim łukiem. Ale nie w książce :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo topodoba mi się
podoba mi się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZostał utrzymany poziom z pierwszego tomu, a nawet było jeszcze lepiej. Fajnie czytało się o grupce znajomych, która wspólnie rozwiązuje nadprzyrodzone zagadki. Dodatkowo podobał mi się motyw zestawienia ich bardziej dojrzałych odsłon, z tymi jeszcze dziecięcymi, jak dla mnie dodało to im wiarygodności. Fabuła podobała mi się nieco mniej niż poprzednim razem, ale nadal świetnie się bawiłam podczas czytania.
Minusem jak dla mnie był wątek choroby taty Akiry, nie został odpowiednio rozwinięty i nie do końca rozumiem czemu służyło jego wprowadzenie do fabuły. Akira też w jednej chwili jest tym przybita, a następnie zachowuje się jakby się to nie stało, a sam wątek nijak nie jest rozwinięty, aż do następnej sceny gdzie zostaje mu poświęcone kilka linijek i nic więcej.
Polecam przeczytać mimo iż historia ma drobne mankamenty. Nie mogę się już doczekać kolejnego tomu, który mam nadzieję że będzie jeszcze lepszy.
Został utrzymany poziom z pierwszego tomu, a nawet było jeszcze lepiej. Fajnie czytało się o grupce znajomych, która wspólnie rozwiązuje nadprzyrodzone zagadki. Dodatkowo podobał mi się motyw zestawienia ich bardziej dojrzałych odsłon, z tymi jeszcze dziecięcymi, jak dla mnie dodało to im wiarygodności. Fabuła podobała mi się nieco mniej niż poprzednim razem, ale nadal...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwszym tomie, który wprowadził nas w mroczny świat Czarnego Stawu, „Wiła” pokazuje, że spokój bywa tylko pozorny. Historia wciąga jeszcze mocniej – napięcie gęstnieje, a tajemnice miasteczka stają się coraz bardziej złożone.
Wiła to piękna, zwodnicza i niebezpieczna istota rodem z ludowych legend. Jej głos potrafi omamić, a sama obecność wprowadza niepokój i tajemnicę. Staje się próbą odwagi bohaterów i przypomnieniem, że świat kryje siły, których nie da się do końca okiełznać.
Jednym z najciekawszych elementów książki jest Pan Pullman. Kot nie jest tu tylko szczegółem fabuły – autor wprowadził go z własnego życia. Znalazł go kiedyś na śmietniku (trudno uwierzyć, że ktoś mógł tak potraktować zwierzę),a potem towarzyszył mu niemal dwie dekady. W książce Pan Pullman idzie z bohaterami przez całą historię, stając się przyjacielem Kamila i swoistą tarczą przed tym, co czai się w miasteczku. Choć w rzeczywistości już nie ma go u boku autora, wciąż żyje, dopóki ktoś czyta „Wiłę”. Ta książka jest hołdem dla wiernego towarzysza, który w ten sposób trwa nadal.
„Wiła” to opowieść o sile przyjaźni, dzięki której nawet największe niebezpieczeństwa przestają być straszne. Dzieci są tu naprawdę dziećmi, a dorośli – dorosłymi. Autor pokazuje, że młodzi często widzą więcej, niż dorośli przypuszczają, przez co książka staje się bardzo bliska codziennemu życiu. Łatwiej przez to uwierzyć bohaterom w ich emocje i rozterki.
Takie książki dla młodzieży udowadniają, że historie widziane oczami dzieci i nastolatków potrafią nauczyć więcej o empatii, przyjaźni i odwadze niż niejedna powieść dla starszych czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiła to piękna, zwodnicza i niebezpieczna istota rodem z ludowych legend. Jej głos potrafi omamić, a sama obecność wprowadza niepokój i...
„Wiła” to pozycja dla każdego, kto uważa, że polska literatura potrzebuje świeżego spojrzenia na motywy słowiańskie. To książka, która wciąga od pierwszej strony i nie puszcza aż do finału, pozostawiając nas z poczuciem niepokoju przy każdym szmerze dochodzącym zza okna. Jeśli pierwsza część była obietnicą świetnej zabawy z dreszczykiem, to „Wiła” jest jej pełnowymiarową, mroczną i niezwykle satysfakcjonującą realizacją. Udowadnia, że legendy nigdy nie śpią – one polują na naszą uwagę. Zakończenie zostawia nas z apetytem na więcej, a zapowiedź kolejnych tomów i nowych potworów, które nawiedzą Czarny Staw, tylko podsyca te oczekiwania.
Recenzja: https://kotkawaiksiazki.pl/wila-robert-ziebinski-recenzja/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStary, niezamieszkały, opuszczony dom w lesie w Czarnym Stawie jest nie tylko punktem odniesienia na mapie miasteczka! To miejsce przesiąknięte historią, która toczyła się w tym miejscu! To miejsce przesycone historią jej bohaterów! Tym razem to również miejsce zabójcze! To dom, z którego być może nie znajdziecie wyjścia!
Kiedy Kamil i jego paczka sądzili, że po pokonaniu demona zamieszkującego pobliski staw, nic już ich nie zaskoczy i nic nadzwyczajnego w miasteczku się nie wydarzy, w ich szkole zaczynają dziać się naprawdę przerażające rzeczy! Kiedy miasteczko ponownie budzi się do życia po przegonieniu demona ze stawu, coś demoluje szatnię w miejscowej szkole! Kamil i jego przyjaciele docierają do nagrania monitoringu, na którym widać jak jedna szafka po drugiej zostaje niemal wysadzona w powietrze. Po przeanalizowaniu i spowolnieniu nagrania przyjaciele zauważają coś przerażającego! Odkrywają demona demolującego szatnię oraz co najbardziej ich przeraża... jego wzrok wbity prosto w nich! Tym razem przyjaciele będą musieli stawić czoła demonicznej Wi, której głos i urok potrafią zwodzić na manowce i mieszać w głowie!
Robert Ziębiński ponownie zabiera nas na wyprawę do Czarnego Stawu i ponownie stawia przed nami naprawdę genialną historię! Ponownie spotykamy starych, dobrych znajomych, czyli paczkę przyjaciół, która nie tak dawno temu stawiła czoła demonowi od wieków zamieszkującemu pobliski staw! Tym razem paczce znajomych przyjdzie zmierzyć się z kolejnym demonicznym bytem! Tym razem przed nami siła, która pełnymi garściami czerpie z ludowych wierzeń i która spragniona jest ludzkiego strachu!
"Wiła" to rewelacyjnie napisana powieść, która kupi Was już od pierwszych stron! Sam początek przypominać może otwarcie sezonu Supernatural! Powoli poznajemy tło, które posłuży do przedstawienia najnowszej historii! Poznajemy kobietę, która wabi swoim wyglądem, kusi głosem! Twór na miarę mitycznych syren miesza w głowach osób, które napotka, by potem krwawo się z nimi rozprawić! Poznajemy kilka historii, które miały miejsce lata temu a na stałe związały się z niezamieszkanym domem położonym w lesie!
Następnie akcja przenosi się do czasów współczesnych! Kiedy dumna z siebie paczka przyjaciół odkrywa, że Czarny Staw ponownie wraca do życia, ludzie są dla siebie milsi, życie wraca do normy, coś demonicznego objawia się w ich szkole! To jeszcze nic! Po chwili okazuje się, że tajemniczy byt zauważa, że uwaga młodzieży skupia się właśnie na nim i powoli zaczyna wyciągać swoje macki po każdego z przyjaciół!
"Wiła" zabiera nas do świata, w którym prawdziwa przyjaźń ma swoją moc! Do świata, w którym ważne są zarówno uczucia, jak i bohaterskie czyny! Robert Ziębiński ponownie stawia przed nami paczkę przyjaciół, której po prostu nie sposób nie polubić i mimo, że bohaterowie mają naście lat, historia wciąga nas z taką samą siłą, co standardowe powieści stworzone dla dorosłego czytelnika. "Wiła" to świetnie skrojona opowieść, która przeniesie Was w czasie do świata dziecięcych strachów i przyjaźni, która ma starczyć na całe życie! To książka o małych bohaterach, która skupia naszą uwagę tak samo, jak lektury przygotowane dla starszych czytelników! To również odrobina magii, która nadaje tej opowieści wyjątkowego smaku!
"Wiła" to naprawdę świetna powieść, która jest tak samo dobra jak "Czarny Staw"! To opowieść, która będzie cieszyła tak samo Was, jak i młodsze pokolenie czytelników!
Dodatkowym plusem jest cały szereg odniesień do kina grozy! W powieści znajdziecie cały szereg filmowych polecajek od autora!
Na uwagę zasługuje również świetne, utrzymane w klimatach poprzedniej powieści wydanie od Mięty! Mieniąca się metaliczna okładka, naprawdę piękne barwione brzegi i charakterystyczne wklejki to same plusy! Najnowsza powieść Roberta Ziębińskiego to rewelacyjna historia ubrana w naprawdę świetne szaty!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy Kamil i jego paczka sądzili, że po pokonaniu...
Wciągnięta na dwa podejścia, niesamowicie relaksująca, chociaż horrorowata :) Ładnie wydana przy tym, a dla mnie znaczy to, że czcionka nie zmusza mnie do poszukiwania mikroskopu. Polubiłem się z tą serią, chociaż dzieciństwo mam dawno za sobą, ale wciąz w sobie. Czekam na kolejne części.