Gliny z innej gliny

- Komisarz Maciejewski (tom 10)
- Mroczna Seria
- 2018-06-06
- 2018-06-06
Jak zapowiadał, Marcin Wroński po opublikowaniu "Czasu Herkulesów", dziewiątego i ostatniego kryminału z Zygą Maciejewskim, pomysłowo i ciekawie zamyka swój cykl retro. Na pożegnanie w tomie "Gliny z innej gliny" zbiera opowiadania, których bohaterem jest niepokorny komisarz oraz Lublin od lat 20. do 80. XX wieku. To będzie wyborna lektura dla miłośników serii z Maciejewskim oraz wielbicieli opowiadań kryminalnych, pełna niespodzianek i ozdobiona utworami m.in. Ryszarda Ćwirleja i Andrzeja Pilipiuka.
Po jedenastu latach od premiery pierwszego lubelskiego kryminału dziesiąty tom z Maciejewskim wieńczy dzieło!
Marcin Wroński. Trupów hurtowo trzech
Ryszard Ćwirlej. Podwójny nelson
Marcin Wroński. Złota robota
Andrzej Pilipiuk. Sejf
Marcin Wroński. Trzej przyjaciele z budowy
Robert Ostaszewski. Ten cholerny wrzesień
Marcin Wroński. Gliny z innej gliny
Marcin Wroński. Kryptonim „Fatum”
Dziesięć lat z Zygą Maciejewskim
Przypisy
Kup Gliny z innej gliny w ulubionej księgarni
Oceny książki Gliny z innej gliny
765 użytkowników ma tytuł Gliny z innej gliny na półkach głównych- Przeczytane 432
- 2018 17
- 2019 12
- Kryminały 7
- Audiobooki 4
- 2021 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gliny z innej gliny
Nie zainteresowały mnie.
Nie zainteresowały mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wszystko, co ma wiele tomów nie ma już tej świeżości, ale trzyma poziom.
Jak wszystko, co ma wiele tomów nie ma już tej świeżości, ale trzyma poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie mnie znudziła ta historia komisarza Maciejewskiego. Daje 6 na pożegnanie z bardzo fajnym i plastycznym bohaterem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno już tak się nie wynudziłam, słuchając książki. Dla mnie ten tom opowiadań został napisany na siłę, aby jakoś zamknąć cykl. Większość opowiadań była do bólu przewidywalna i niczym nie zaskakiwała. Przyznaję się, że gdy słyszałam, jak Zyga Maciejewski otwiera pudełko zapałek, zaczynałam zgrzytać zębami. Może kiedyś sięgnę po inne książki z tego cyklu, gdyż niektóre były interesujące.
Dawno już tak się nie wynudziłam, słuchając książki. Dla mnie ten tom opowiadań został napisany na siłę, aby jakoś zamknąć cykl. Większość opowiadań była do bólu przewidywalna i niczym nie zaskakiwała. Przyznaję się, że gdy słyszałam, jak Zyga Maciejewski otwiera pudełko zapałek, zaczynałam zgrzytać zębami. Może kiedyś sięgnę po inne książki z tego cyklu, gdyż niektóre były...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie napisane, krótkie opowiadania na pożegnanie z komisarzem Maciejewskim. Szczególnie miło się czyta teksty pozostałych autorów, przygody Zygi prowadzone są z duża znajomością całego oryginalnego cyklu o Maciejewskim, zarówno jeżeli chodzi o jego charakter słabości, jak i wydarzenia z poprzednich książek Wrońskiego. Szkoda, że to już koniec.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI skończyło sie. Żal i tęsknota, miło było tropić zbrodnie i intrygi z komisarzem Maciejewskim na ulicach strego Lublina, niezły myk z tym połączeniem sił 4 autorów. Trzeba będzie wrócić i od początku zacząć przygodę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem ok
Całkiem ok
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja! Trzyma poziom. A forma krótkich opowiadań bardzo do mnie przemówiła. Zaproszeni koledzy pisarze też dają radę. Szkoda, że to już koniec Zygi, Olek dzielnie próbował przejmować pałeczkę. Duży plus za właściwe potraktowanie panów z PiS:). Pozdrawiam Pana Pisarza. I gratuluję warsztatu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to... I koniec...
... I koniec...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminały to mój żywioł, a Zyga z miejsca został moim ulubionym bohaterem literackim. Świetnie mi się to czytało, strasznie go polubiłem, trafił w mój gust. To jest pierwsza książka której udało się mnie rozśmieszyć w jednym rozdziale lepiej niż w nie jednej komedii. Musiałem sobie zrobić przerwę od czytania żeby się wyśmiać 😅 Zyga Kozak, ale Olka też bardzo polubiłem. Książka super, mega trafiony prezent urodzinowy. Tyle że zacząłem od d*py strony, bo trafiłem na zwieńczenie historii 😅 Jednak to mnie tylko zmotywowało żeby przeczytać całą trylogię Pana Marcina Wrońskiego od początku.
Kryminały to mój żywioł, a Zyga z miejsca został moim ulubionym bohaterem literackim. Świetnie mi się to czytało, strasznie go polubiłem, trafił w mój gust. To jest pierwsza książka której udało się mnie rozśmieszyć w jednym rozdziale lepiej niż w nie jednej komedii. Musiałem sobie zrobić przerwę od czytania żeby się wyśmiać 😅 Zyga Kozak, ale Olka też bardzo polubiłem....