Zmiana

- Shift
- 2017-10-11
- 2017-10-11
- Marcin Moń
„Zmiana” to drugi tom trylogii „Silos”, która stała się jednym z największych bestsellerów w gatunku literatury fantastycznej i postapokaliptycznej ostatnich lat.
„Zmiana” to fascynujące zaproszenie do czytelniczej podróży, które przenosi czytelnika do rzeczywistości, w jakiej powstały silosy. Po raz kolejny powieść odkryje przed tobą prawdziwy labirynt tajemnic, sekretów i kłamstw i sprawi, że będziesz pochłaniał ją w napięciu do ostatniej strony.
Przyszłość, mniej niż pięćdziesiąt lat od dnia dzisiejszego. Świat nadal jest taki, jakim go znamy, a czas wciąż biegnie swoim dawnym rytmem. Prawda jest jednak taka, że nasz czas się kończy. Garstka wpływowych ludzi wie, co nas czeka. Przygotowują się. Próbują nas ochronić. Wyznaczają dla nas ścieżkę, z której już nigdy nie zdołamy zawrócić. Ścieżkę, która poprowadzi do zniszczenia; ścieżkę, która zawiedzie nas głęboko pod ziemię. Karty historii silosu czekają, by je zapisać. Nasza przyszłość wkrótce się zacznie.
„Hugh Howey »Silosem« stworzył nowy klasyk literatury science-fiction! Porywająca fabuła i pełna detali proza wciągnie cię momentalnie i sprawi, że poczujesz się jakbyś sam znajdował się z bohaterami w głębi silosu. Tylko w przeciwieństwie do nich nie musisz się spieszyć, aby go opuścić”.
– Ernest Cline, autor bestselleru „Player One”
„»Silos« jest znakomity... Najlepsza science-fiction, jaką czytałem w ostatnich latach”.
– Douglas Preston, autor bestsellerów
„Trzymające w napięciu, zmuszające do myślenia i zapadające w pamięć... Jedno z arcydzieł dystopii na równi z »Rokiem 1984« czy »Nowym wspaniałym światem«”.
– Daily Express
- 2024 47
- 2023 33
- Fantastyka 30

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmiana
Druga części trylogii „Silos” opowiada głównie o tym w jaki sposób i dlaczego powstały silosy.
Druga część w porównaniu do pierwszej, ma mniej akcji, ale to nie oznacza, że książka jest nudna. Dowiadujemy się po co i w jaki sposób powstały silosy oraz kto za nimi stoi. W książce jest przedstawiona historia silosu 18 gdzie powstający bunt został stłumiony, aby nie dopuścić do wyjścia na zewnątrz jego mieszkańców co spotkało Silos 12. Oprócz tego głównym bohaterem jest Donald. Początkowo pełnił rolę architekta planu budowy konstrukcji silosów lecz w książce jego rola stale się rozwija i pnie na szczeblach. Kolejny wątek to historia dobrze znanego z poprzedniej części Solo. Opowieść jak młody chłopak przetrwał upadek swojego silosu 17 i wciąż w nim żyje. Mamy drobny zarys, że silos nr 40 tak jak silos nr 1 może być bardzo ważny. Liczę, że w trzeciej części dostaniemy opisy „co słychać” w pozostałych silosach. Książka kończy się rozmową Julliette obecnej burmistrz silosu 18 z Donaldem, która poprzysięga dowiedzieć się co stało się ze światem zewnętrznym. Liczę, że autor zafunduje czytelnikom więcej akcji tak jak w pierwszej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część w porównaniu do pierwszej, ma mniej akcji, ale to nie oznacza, że książka jest nudna. Dowiadujemy się po co i w jaki sposób powstały silosy oraz kto za nimi stoi. W książce jest przedstawiona historia silosu 18 gdzie powstający bunt został stłumiony, aby nie dopuścić...
Garstka wpływowych ludzi buduje silosy, aby ludzkość przetrwała.
Garstka wpływowych ludzi buduje silosy, aby ludzkość przetrwała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ukazuje czytelnikom jak poszło do tego, że ludzkość znalazła się w silosach. Czytając myślałam na początku, że pomyliłam kolejność, ponieważ ukazano tu historię od pomysłu zbudowania silosu po wydarzenia znane z pierwszego tomu.
Jest lepiej niż w pierwszym tomie. Autor w dobry sposób połączył wątek, który już z namy z nową częścią fabuły. Dalej nie jest to arcydzieło ale czyta się nawet nieźle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężka to była lektura, przytłaczająca, ale wciągająca. Doskonałe rozwinięcie pierwszej części... i zdecydowana poprawa w tłumaczeniu i korekcie.
"Zmiana" zawiera dużo informacji, które stanowią uzupełnienie "Silosu". Dowiadujemy się, kiedy i po co powstały silosy, kto do nich trafił, jak są zarządzane - oczywiście nie może się obejść bez intryg i kontrowersji, nieracjonalnych decyzji czy podstępnych działań wywracających ustalony porządek do góry nogami. Ta historia przyprawia o dreszcze, ale poznanie jej pomaga usystematyzować sobie w głowie zdarzenia z pierwszego tomu - tym bardziej, że przeskoki czasowe obejmują także wydarzenia bezpośrednio sprzed "Silosu", dzięki czemu wszystko składa się w logiczną całość.
Nie mogę się doczepić do fabuły, bo wciska w fotel i mimo przeskoków w czasie jest logiczna i poukładana, za to niektóre postacie denerwowały mnie swoją kartonowością, biernością i nijakością. Pojawił się tu cały zastęp NPCów, którzy są tylko tłem dla wydarzeń, a autor niepotrzebnie włącza ich do rozmów czy opisów. Są też jednak postacie poboczne, które pojawiają się dosłownie w jednej scenie, wypowiadają jedną kwestię, ale popychają tym fabułę do przodu - to dobre, potrzebne zagranie, więc jakoś się to równoważy.
Ciekawie było zobaczyć silos sprzed przygód Jules. Szerzej opisane są poziomy, które w pierwszej części były tylko wspomniane, czytelnik jest w stanie lepiej wyobrazić sobie funkcjonowanie takiego obiektu dzięki wprowadzeniu go na farmy czy do szkoły. Autor nie wahał się też poruszyć tematu tego, co człowiek robi w akcie desperacji - gdzieś musi się załatwiać, coś jeść, bronić swojego miejsca do życia. Uwaga: w tym tomie umiera kotek. Ja wiem, że zginęły tu tysiące ludzi, ale KOTEK...!
Kawał potężnej historii, co tu więcej mówić. "Zmiana" mnie przygniotła, poczułam ogromny ciężar takiej wizji przyszłości - książka mocno działa na wyobraźnię, szczególnie w momencie, kiedy na świecie toczy się tak wiele wojen, a jedna bardzo blisko nas. W treści było kilka rzeczy, które mi nie pasowały, dlatego maksymalnej oceny tu nie będzie, ale dziewiątkę wystawiam z przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zmiana" zawiera dużo informacji, które stanowią uzupełnienie "Silosu". Dowiadujemy się, kiedy i po co powstały silosy, kto do nich trafił, jak są zarządzane - oczywiście nie może się obejść bez intryg i kontrowersji,...
Jest nierówna i nie porywa, z wyjątkiem niektórych momentów. Przeczytałem, bo chciałem dać szansę serii po słabej części pierwszej. Nie jestem w ogóle zachęcony do przeczytania kontynuacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry drugi tom, który w gruncie rzeczy nie prowadzi historii dalej, lecz wyjaśnia brakujące kwestie z pierwszej części. Według mnie to był dobry ruch, który daje solidne podstawy na wielki finał w ostatnim tomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabo. Po 80% wypatrywałem końca. Po kolejny tom wątpię czy sięgnę.
Słabo. Po 80% wypatrywałem końca. Po kolejny tom wątpię czy sięgnę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwszym tomie, nie byłem pewien czy chcę kontynuować serię. Okazało się że warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo byłam ciekawa jak potoczy się drugi tom historii, która równie dobrze mogłaby się urwać na pierwszym. Świetna robota. Wyjaśnienie całego wykreowanego tam świata z perspektywy kogoś kto szuka tej prawdy i może ją odczuwać emocjonalnie wraz z nami. Pokazanie drugiej strony wydarzeń z tomu pierwszego niektórym rzeczom nadało więcej sensu. Bardzo dobrze, bardzo lekko się czyta, nie przytłacza swoją długością, nie ma w niej miejsca na nudę.
Bardzo byłam ciekawa jak potoczy się drugi tom historii, która równie dobrze mogłaby się urwać na pierwszym. Świetna robota. Wyjaśnienie całego wykreowanego tam świata z perspektywy kogoś kto szuka tej prawdy i może ją odczuwać emocjonalnie wraz z nami. Pokazanie drugiej strony wydarzeń z tomu pierwszego niektórym rzeczom nadało więcej sensu. Bardzo dobrze, bardzo lekko się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak „Silos”, czyli pierwszy tom trylogii, „Zmiana” również – w moim odczuciu – nie jest najlepszą książką, aczkolwiek paradoksalnie uważam, że jest trochę lepsza od swojej poprzedniczki. Czytało mi się ją wyraźnie lepiej, tzn. odczuwałem mniejszy dyskomfort podczas lektury.
Oczywiście książka ma swoje problemy. Największy to chyba cała intryga z tymi wszystkimi silosami i resetem ludzkości, bo… tak trzeba. Sorry, kompletnie tego nie kupuję. Nanorobotowa wojna z Iranem? Zupełnie mnie to nie przekonuje.
Drugi duży problem: po co był cały wątek tragarza Missiona? Te wszystkie strony, na których mu towarzyszymy, są tylko po to, żeby pokazać, że „Wrona” pamięta… Ech, dało się to zrobić dużo lepiej i mniej nudno. Serio nie było potrzeby poświęcać na to aż 1/4 książki.
Nie wiem jeszcze, co myśleć o wątku Solo. Może zostanie jakoś wykorzystany w trzecim tomie, ale generalnie mnie nudził i na razie odbieram go jako zbędny wypełniacz, mający za zadanie dociągnąć książkę do 600 stron.
No i nadal nie czuję tego, czego oczekuję od tego typu motywów w powieściach – w ogóle nie czuć „zamknięcia” ani „dystopijności”.
Gdyby autor położył większy nacisk na klaustrofobię, strach i moralne konsekwencje decyzji, „Zmiana” mogłaby być znacznie mocniejsza, a nie tylko „czytalna”.
Teraz jakiś pozytyw, przez który ten tom dostał ode mnie gwiazdkę więcej, a mianowicie postać Donalda. Jak dotąd to pierwsza postać i pierwszy wątek, który rzeczywiście w jakimś stopniu mnie zaciekawił. Nie żeby wzbudzał wielkie emocje, ale jednak z pewną dozą ciekawości śledziłem jego losy.
Podsumowując: ten tom czytało mi się odczuwalnie lepiej niż pierwszy i przez wątek Donalda, który mnie jako tako interesował, daję gwiazdkę więcej, ale i tak jest to mocnoooo naciągana ocena, a pozycja nie jest godna polecenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście książka ma swoje problemy. Największy to chyba cała intryga z tymi wszystkimi...