The Glass Magician

Okładka książki The Glass Magician autora Charlie N. Holmberg, 9781477825945
Okładka książki The Glass Magician
Charlie N. Holmberg Wydawnictwo: Amazon Cykl: Papierowy Mag (tom 2) fantasy, science fiction
Papierowy Mag (tom 2)
2014-11-04
2014-11-04
angielski

Kup The Glass Magician w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Glass Magician

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Glass Magician

✨️ W drugim tomie serii Ceony Twill kontynuuję praktykę papierowej magii u maga Emery'ego Thane'a. Naukę utrudnia fakt, że Ceony darzy uczuciem swojego nauczyciela. Ku jej rozpaczy Emery zdaje się nie odzajemniać jej uczuć. Z ciężkim sercem nasza bohaterka nie tylko się uczy, ale także opiekuje się roztrzepanym magiem. Do zmartwień dziewczyny dochodzi dodatkowo spotkanie Gratha Cobalta, współpracownika Liry, którą Ceony zamroziła, ratując życie swojego nauczyciela. Mężczyzna grozi praktykantce i żąda od niej odwrócenia zaklęcia. Jakby tego było mało, Ceony i papierowy mag ledwie uchodzą z życiem z ataku Saraja Prandiego, groźnego Wycinacza, współpracującego z Grathem Cobaltem.

✨️ Po "Szklanego Maga" sięgnęłam długo po przeczytaniu pierwszej części i ponowne spotkanie z bohaterami sprawiło mi dużą przyjemność. Szybko przeniosłam się do świata, który stworzyła autorka. Prędkość zdarzeń i niespodziewane zwroty akcji nie pozwalały się mi nudzić. Szybko pochłaniałam kolejne strony i byłam ciekawa, co wydarzy się dalej. W tej części akcja jest zdecydowanie bardziej dynamiczna niż w pierwszej. Uwielbiam świat, jaki stworzyła autorka. Steampunk i innowacyjny sposób magiczny powodują, że od tej serii ciężko się oderwać. W stosunkowo małej objętości bardzo dużo się dzieje. Magia papieru, szkła i plastiku, to tylko mały wycinek tego, co ta seria ma do zaoferowania. Mimo, że przeczytałam do tej pory tylko dwie części, śmiało mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych serii fantasy. Przeczytajcie koniecznie !

Moja ulubiona część z trylogii. Dużo akcji oraz poznawania systemu magicznego, który jest niesamowity.

𝚂𝚣𝚔𝚕𝚊𝚗𝚢 𝚖𝚊𝚐
★★★★★★★★★☆
Q: Malowaliście kiedyś po szkle?

[recenzja]
"Jesteś świeczką, której nie da się zdmuchnąć, a teraz widzą cię najmroczniejsze części tego świata. A one nie tolerują światła."

Tam, gdzie kłopoty, tam z pewnością znajdzie się i Ceony.
Ta dziewczyna nie potrafi usiedzieć bezczynnie w miejscu.

Choć unieszkodliwiła potężną wycinaczkę, teraz będzie się musiała zmierzyć z większym złem, jakim są jej współpracownicy.
W obliczu niebezpieczeństwa, które może dotknąć ją i jej rodzinę, zrobi wszystko, aby temu zapobiec. Nie ważne jak wysoka będzie cena.

"Nie trzeba być w posiadaniu mrocznej magii, aby robić mroczne rzeczy."
....
I'm in love!

Po pierwszym tomie nie spodziewałam się niczego innego, jak wielkiej miłości do tej trylogii.

Było niebezpiecznie, intrygująco, smutno, romantycznie i magicznie.

Bardzo na plus było rozwijanie wątku romantycznego jako pobocznego wątku i zakazanej relacji. Kocham to i jestem ciekawa jaki kierunek obierze ta relacja.

Choć nie jest to literatura wysokich lotów, cudownie odkrywa się ten magiczny świat.
Autorka w lekki i prosty sposób opisuje wszystkie wydarzenia, przez co książkę czyta się naprawdę szybko i przyjemnie.
Nie brakuje również zaskakującego zakończenia bo plot twist na końcu sprawia, że nie da się nie sięgnąć od razu po kontynuacje.

Książki idealnie sprawdzą się dla młodszych czytelników (+14) jak i dla osób, które pokochały trylogię Czasu lub szukają lekkiej książki na jeden wieczór.

𝚂𝚣𝚔𝚕𝚊𝚗𝚢 𝚖𝚊𝚐
★★★★★★★★★☆
Q: Malowaliście kiedyś po szkle?

[recenzja]

Tam, gdzie kłopoty, tam z pewnością znajdzie się i Ceony.
Ta dziewczyna nie potrafi usiedzieć bezczynnie w miejscu.

Choć unieszkodliwiła potężną wycinaczkę, teraz będzie...

1162 użytkowników ma tytuł The Glass Magician na półkach głównych
335 użytkowników ma tytuł The Glass Magician na półkach dodatkowych