...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Lupa Obscura
- 2016-06-01
- 2016-06-01
Niniejszy tom przedstawia czterdzieści i cztery figury współtworzące – jak na to wskazuje magia Mickiewiczowskiej liczby – polską wyobraźnię. Rezygnujemy z kanonicznych odczytań, które raczej wzmacniają przesądy, uprzedzenia i stereotypy, niż otwierają nowe, oryginalne ścieżki myślenia i odnawiania znaczeń. Zastanawiamy się przede wszystkim nad postaciami związanymi z kobiecością i jej funkcjonowaniem w kulturze polskiej, nasze analizy umieszczamy wszakże w szerokim kontekście europejskim.
Przy tej okazji dokonujemy rewizji i weryfikacji pojęcia figury. Należy tu przez nią rozumieć postać historyczną lub fikcyjną, która w procesie historycznych i społecznych przemian nabrała znaczenia albo symbolicznego, albo alegorycznego, stając się podejmowanym i reinterpretowanym wciąż na nowo przez kolejne pokolenia wątkiem kulturowym znacząco wpływającym na takie konstrukcje tożsamościowe, jak płeć, naród, wspólnota etniczna, klasa, rasa czy mniejszość seksualna. Ujęcie to pozwoliło na krytyczną rekonstrukcję wyobrażeń, mitów i fantazmatów – zarówno tych najbardziej znanych, jak i tych, które były dotąd przemilczane, wypierane czy usuwane ze zbiorowej świadomości – odgrywających kluczową rolę w polskiej historii i narodowym imaginarium.
Kup ...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki ...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon
25 użytkowników ma tytuł ...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- 2025 1
- Literaturoznawstwo 1
- Księgarnia 1
- No nie wiem 1
Cytaty z książki ...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon
Dodaj cytat z książki ...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce ...czterdzieści i cztery. Figury literackie. Nowy kanon