Grzech zaniechania

- Agata Górska i Sławek Tomczyk (tom 5)
- 2018-02-12
- 2018-02-12
Pracownica ośrodka terapeutycznego znajduje leżące na posadzce, zakrwawione zwłoki swojej szefowej – psychiatry Antoniny Brzozowskiej. Na miejsce zbrodni wezwani zostają starsza aspirant Agata Górska i komisarz Sławek Tomczyk. Sprawa z pozoru prosta komplikuje się wraz z przeglądaniem kolejnych akt pacjentów Brzozowskiej. Rozszerza się krąg podejrzanych i trudno jest policjantom znaleźć punkt zaczepienia.
Dochodzenie dodatkowo utrudnia fakt, że Michała Stępnia, byłego partnera Agaty, zamordowano. Policjantka zostaje uwikłana w grę, której reguł nie zna i w której nie obowiązują żadne zasady fair play.
Czy parze śledczych uda się wyjść z kryminalnych porachunków bez szwanku? Czy zdołają złapać mordercę, nim dla wszystkich będzie za późno?
Kup Grzech zaniechania w ulubionej księgarni
Oceny książki Grzech zaniechania
2399 użytkowników ma tytuł Grzech zaniechania na półkach głównych- Przeczytane 1 817
- 2018 68
- 2019 68
- 2021 29
- 2020 25
- Przeczytane 2018 19
- 2022 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Grzech zaniechania
Dość dobrze się czyta. Dość ciekawa i interesująca. Świetnie opisany sposób działania poradni psychologicznych i poradni rodzinnych w Polsce ( w tamtych czasach - teraz jest jeszcze bardziej nachalnie i natarczywie bo psycholodzy weszli do szkół i już nie czekają aż ktoś się do nich zgłosi, tylko sami agresywnie szukają "pacjentów" - czytaj "klientów"). Bardzo polecam. Doradzam też aby podczas czytania kilku pierwszy rozdziałów zapisywać sobie na kartce bohaterów - kto jest kto, ponieważ jest ich całkiem sporo, a dodatkowo jeszcze autorka lubi różnie ich nazywać; raz po imieniu, raz po nazwisku, a jeszcze innym razem po przezwisku i trudno się połapać o kogo chodzi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny kryminał porusza ważne sprawy społeczne.
Świetny kryminał porusza ważne sprawy społeczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze to trochę mnie ta książka wymęczyła, w obu toczących się w niej sprawach bardzo szybko sama doszłam kto, dlaczego....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę się czułam, jakbym oglądała jakiś polski serial o policjantach, taki nie za ambitny. I ten 'zaskakujący' zwrot akcji na końcu. Szaleństwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo udana część. Podobała mi się odskocznia od głównego śledztwa w postaci "przygody" Agaty. Świetnie wykreowane postacie Górskiej i Tomczyka. Bardzo lubię tych bohaterów. Książkę czyta się lekko i ciężko się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda kolejna z serii wciga bardziej,
Ta akurat tak że jak zaczęłam czytac końcówkę o 2 to skończyłam o 5 w nocy.
Każda kolejna z serii wciga bardziej,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa akurat tak że jak zaczęłam czytac końcówkę o 2 to skończyłam o 5 w nocy.
,,Grzech zaniechania" Małgorzaty Rogali to bardzo przeciętny kryminał. Zamordowana zostaje psychoterapeutka. Okazuje się, że pracowała kontrowersyjnymi metodami, nieakceptowanymi w środowisku. Była też łasa na pieniądze. Podejrzanych jest kilkoro osób. Równolegle trwa drugie śledztwo dotyczące jednej z policjantek. Brzmi całkiem nieźle, prawda? Niestety, akcja ciągnie się jak guma do żucia, intryga okazuje się płaska jak naleśnik, a język - okropny. Zero finezji. Nie polecam, chyba że bardzo niewyrobionym, początkującym czytelnikom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobała mi się ta część. Tym razem Pani Rogala dotyka kolejnych, bardzo na czasie tematów: psychoterapii, psychoanalizy, ale także nadopiekuńczych lub zaburzonych matek.
W dzisiejszych czasach, które wcale nie są łatwe, tak bardzo brakuje nam psychologów jak i psychoterapeutów, zwłaszcza dla dzieci. Mam tu jednak na myśli ludzi z dobrym systemem wartości, którzy mogą pomóc zagubionym dzieciom.
Czytając książkę dosłownie się we mnie gotowało ze złości na głupotę matki jednej z bohaterów. Bardzo było mi żal małej Rozalii, że żyła tyle lat dosłownie w więzieniu zgotowanym jej przez najbliższych.
Krew mroziła mi się w żyłach także jak czytałam o nieuczciwości, braku moralności oraz nastawieniu tylko na pieniądze wśród psychiatrów. To powinno być bardzo surowo karane. Krzywdy jakie można zrobić człowiekowi poprzez takie zachowanie nie da się już wymazać.
Dosłownie strach iść do psychologa czy psychiatry po przeczytaniu o takich nadużyciach i braku moralności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dzisiejszych czasach, które wcale nie są łatwe, tak bardzo brakuje nam psychologów jak i psychoterapeutów, zwłaszcza dla dzieci. Mam tu jednak na myśli ludzi z dobrym systemem wartości, którzy...
Tym razem na tapetę dostajemy sprawę z@bójstwa psychiatry Antoniny Brzozowskiej. Równocześnie jest prowadzone śledztwo w sprawie z@bójstwa Michała Stępnia, byłego partnera Agaty Górskiej, gdzie wspomniana przeze mnie bohaterka jest jedyną podejrzaną w sprawie tej zbr0dni. Co wyniknie z tego wszystkiego? Czy odnajdzie się m0rderca Brzozowskiej? Czy nasza policjantka faktycznie ma coś na sumieniu?
Moją recenzję powinnam zacząć od słów: ta książka była świetna! 😍Po przeczytaniu “miliona” romansów w tym roku, dobrze w końcu przeczytać historię w innym gatunku niż ten wcześniej wymieniony. Jest to również kolejna historia z serii o policjantach, która mnie nie zawiodła, tylko porwała od pierwszych stron🔥
Akcja jest świetnie poprowadzona, książka się nie dłuży i dla mnie osobiście cały czas fabuła była prowadzona na odpowiednim poziomie. Postaci również zostały dobrze wykreowane i świetnie zostały napisane sceny przesłuchań podejrzanych, gdzie każdy mógł być tym poszukiwanym m0rdercą 🧐🔎
Podobał mi się motyw jakiego podjęła się autorka, a mianowicie wątek psychologiczny. Było widać, że Małgorzata Rogala skrupulatnie przygotowała się do napisania tej historii. Intrygowała mnie ta część historii i miałam wielu kandydatów na m0ordercę wspomnianej psychiatry, lecz tym razem mi się nie udało dobrze trafić. W ten wątek było również wplecione życie młodej Rozalii, która była leczona u Antoniny Brzozowskiej i jej opowieści o tym, jak te wizyty wpłynęły na życie dziewczynki.
W międzyczasie dostajemy drugą sprawę, w którą zamieszana jest nasza główna bohaterka Agata Górska. Jest oskarżona o z@bicie swojego byłego chłopaka - Michała Stępnia. Czy uda jej się oczyścić z postawionych jej zarzutów? Może jednak jest winna i, mimo że zaprzecza, to ma coś na swoim sumieniu? A może ktoś ma do niej uprzedzenia i specjalnie chce się jej pozbyć? 🤔
Odpowiedzi na te i inne pytania, znajdziecie czytając “Grzech zaniechania”, do czego wszystkich gorąco zachęcam! 😍🩵
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to37/52/2025
37/52/2025