Zaginiony symbol

- The Lost Symbol
- 2010-01-27
- 2010-01-27
- Zbigniew Kościuk
Co zaginęło, zostanie odnalezione…
Waszyngton. Harvardzki specjalista od symboliki, Robert Langdon na prośbę swego przyjaciela i mentora, Petera Solomona, ma wygłosić wykład na Kapitolu. Kiedy dociera na miejsce, okazuje się, że na wieczór nie zaplanowano żadnego odczytu, a po chwili na środku rotundy odkryte zostaje makabryczne znalezisko, niepokojąco naznaczone pięcioma tajemniczymi symbolami. Jego przesłanie jest dla Langdona oczywiste – to zaproszenie do dawno zaginionego świata skrywającego ezoteryczną mądrość.
Kiedy okazuje się, że Peter Solomon, filantrop i prominentny członek loży masońskiej, został porwany, Langdon wie, że istnieje tylko jeden sposób, by ocalić przyjaciela: przyjąć tajemnicze zaproszenie i udać się tam, gdzie zaprowadzą go zaszyfrowane wskazówki.
A poprowadzą go podziemnymi korytarzami do tajemnych komnat i świątyń ukrytych pod jednym z najpotężniejszych miast świata. Skrywa ono prastare sekrety loży masońskiej i odkrycia, których wielu wolałoby nie ujawniać. Rozpoczyna się szalona wędrówka i wyścig z czasem, bo Langdon ma zaledwie kilka godzin na dotarcie do celu. W przeciwnym wypadku jego przyjaciel zginie.
Zaginiony symbol to mistrzowsko skonstruowany thriller przesiąknięty historią, zagubiony w labiryncie symboli i enigmatycznych kodów. Pełen zagadek i trzymających w napięciu zwrotów akcji.
Kup Zaginiony symbol w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaginiony symbol
32176 użytkowników ma tytuł Zaginiony symbol na półkach głównych- Przeczytane 25 010
- Chcę przeczytać 6 842
- 2014 69

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiony symbol
Super się bawiłam czytając
Super się bawiłam czytając
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzymająca w napięciu opowieść, choćby momentami troszkę chaotyczna.
Trzymająca w napięciu opowieść, choćby momentami troszkę chaotyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTam gdzie Brown sięga do filozofii robi się ciekawie, jedna poziom abstrakcji i ciągnące się czasem w nieskończoność wątki znacznie osabiaj ta książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka o przygodach profesora Langdona tylko tym razem mamy historię poświęconą masoną.
Lubię te książki bo dają mi to poczucie zawieszenia niewiary.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor postawił nam ciekawe pytania ale finalnie dał bardzo lakoniczną odpowiedź (czyżby Masoni wpłynęli na treść książki?).
Lubię te książki bo dają mi to poczucie zawieszenia niewiary.
Najgorsza jaką czytałam Dana Browna. Sama historia ciekawa, jak zwykle mnóstwo ciekawych informacji, szczegółów ale styl jest dramatyczny, momentami naiwny, błędy logiczne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie sie czyta. Sporo fajnych informacji. Naprawdę warto.
Świetnie sie czyta. Sporo fajnych informacji. Naprawdę warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła...
Niezła...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle u Dana Browna, wartka akcja, ciekawa fabuła, potężna ilość zwrotów akcji i ciągła chęć poznania co za chwilę się wydarzy. Do tego bardzo duży plus dla autora za zadziwiająco rozległą wiedzę z wielu zagadnień. Książka oprócz dobrej akcji daje wiele do myślenia i to z bardzo ciekawej perspektywy. Warto!