Okładka książki Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach autora Vivien Spitz, 9788376745473
Vivien Spitz Wydawnictwo: Replika historia
historia
Doctors from Hell: The Horrific Account of Nazi Experiments on Humans
2016-08-30
2016-08-30
Jan Stanisław Zaus

Kup Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach

W książce zdarzały się literówki :( Pomimo tego, pozycja warta przeczytania. Podobały mi się rozważania dotyczące niemieckiej inteligencji i tego, jak to możliwe, że tak znakomicie wykształcone osoby porzucały swoje człowieczeństwo i kompas moralny w nazistowskich Niemczech. Polubiłam się też z autorką - Vivien Spitz, której osobiste komentarze dodawały książce mniej naukowego charakteru i w pewien sposób zacieśniały więzi z czytelnikiem.

Interesująca pozycja opisująca hitlerowskie eksperymenty. Polecam, kto ma mocne nerwy :D

Książka przedstawia temat ciężki, ale potrzebny. Niepojęte co ludzie potrafią zrobić ludziom. Mimo, że wyniki tych "badań" są często ciekawe to eksperymenty były makabryczne i nigdy nie powinny zostać przeprowadzone - poznanie powinno mieć jednak jakieś granice moralne. Autorka dzięki temu, że uczestniczyła w procesach Norymberskich (jako reporterka) mogła niejako z "pierwszej ręki" przedstawić to co niemieccy "lekarze" robili w czasie II wojny światowej - to czyni tę pozycję wartościową, ponieważ źródło jest rzetelne. Polecam!

2194 użytkowników ma tytuł Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach na półkach głównych
360 użytkowników ma tytuł Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach

Cytaty z książki Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach

Vivien Spitz Doktorzy z piekła rodem. Przerażające świadectwo nazistowskich eksperymentów na ludziach Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne