Starożytna Grecja od kuchni

- historia
- 2017-10-15
- 2017-10-15
- 9788301195809
Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia?
Kto gotował dla Platona i Sokratesa?
Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali?
Jak wyglądały przybory kuchenne?
Czy Grecy wychodzili na lunch?
Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami?
Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera?
W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności?
W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża – owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku.
Starożytna Grecja od kuchni to nie tylko przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. To egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć jednocześnie bardzo nam bliskich, gdyż będących twórcami kultury, której jesteśmy spadkobiercami. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii tego kraju, historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji.
Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem.
Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną.
Kup Starożytna Grecja od kuchni w ulubionej księgarni
Oceny książki Starożytna Grecja od kuchni
123 użytkowników ma tytuł Starożytna Grecja od kuchni na półkach głównych- Chcę przeczytać 94
- Historia 7
- 2018 2
- Starożytność 2
- Kulinaria 2
- Starożytność 1
- Ebook 1
- Książki podróżne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Starożytna Grecja od kuchni
Mimo mojego głębokiego zainteresowania antykiem, a w szczególności Starożytną Grecją, lektura tej książki była dla mnie wyzwaniem.
Jednakże, książka ma swoje niezaprzeczalne zalety. Pani Magdalena z niezwykłą precyzją odtworzyła starożytne greckie uczty, prezentując jednocześnie mnóstwo przepisów, które, choć mają swoje korzenie w odległej przeszłości, znajdują zastosowanie również w dzisiejszej kuchni. Ogrom pracy badawczej, jaki włożyła Pani Magdalena w przygotowanie tej publikacji, zasługuje na szczególne uznanie.
Podczas czytania tej książki nie sposób nie dostrzec pasji autorki do antycznej Grecji, co dodatkowo wzbogaca jej treść. Krótkie rozdziały ułatwiają lekturę, a opisy greckich specjałów takich jak sery, oliwki czy wino, sprawiły, że poczułam nieodpartą chęć odwiedzenia Grecji i skosztowania tych smakołyków w promieniach greckiego słońca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednakże, książka ma swoje niezaprzeczalne zalety. Pani Magdalena z niezwykłą precyzją odtworzyła starożytne greckie uczty, prezentując jednocześnie mnóstwo przepisów, które, choć mają swoje korzenie w odległej przeszłości, znajdują...
Magdalena Nowakowska zaprezentowała nam pozycję prawdziwie znakomitą. Przejrzyście, interesująco, a przede wszystkim w sposób merytorycznie pogłębiony opowiedziała nam o ważnym elemencie życia starożytnych. Stworzyła tym samym dzieło, które powinno znaleźć się w biblioteczce każdego miłośnika antyku. „Starożytna Grecja od kuchni” to książka naprawdę godna polecenia!
Czytaj więcej: https://histmag.org/Magdalena-Nowakowska-Starozytna-Grecja-od-kuchni-recenzja-15974
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytaj...
Udana książka poświęcona ważnemu aspektowi życia codziennego starożytnych Greków, jaką było jedzenie i picie. Autorka analizuje zachowane teksty źródłowe (przede wszystkim nieocenionego Athenaiosa, który przechował masę cytatów i fragmentów wcześniejszych pisarzy i poetów) i stara się dociec, jak wyglądała starożytna kuchnia grecka i na ile kuchnia nowogrecka jest jej kontynuacją. Ten element wyjścia ku współczesności jest dobrze opracowany i pozwala lepiej zrozumieć wątki starożytne osobom, które były w Grecji i miały okazję poznać jej kulinarne tradycje. Autorka biegle posługuje się tekstami antycznymi i niejednokrotnie przeprowadza małe śledztwa, próbując zidentyfikować trudne do zrozumienia nazwy roślin czy zwierząt. Bardzo dobrze udało się w książce wyeksponować ogromne różnice między sztuką kulinarną starożytnych Greków i współczesnych Europejczyków, którzy nie bez słuszności uważają się za ich kulturowych spadkobierców. Mimo pewnych drobnych błędów na wysokim poziomie stoi element filologiczny, ukazujący biegłość Autorki tak w staro-, jak i nowogreckim. W sumie zatem czytelnik otrzymuje bardzo dobrze napisaną książkę popularyzatorską.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo ciekawie opisuje zwyczaje żywieniowe starożytnych greków. Warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzorowo napisana książka popularnonaukowa. Autorka w świetnym stylu przybliża czytelnikowi świat i mentalność antycznych Greków przez pryzmat kultury jedzenia i picia. Wnikliwa analiza faktów i źródeł nie przytłacza suchymi, nieistotnymi szczegółami. Przeciwnie - książka wręcz kipi ciekawostkami, które podano w sposób pobudzający wyobraźnię. Pozycja obowiązkowa dla miłośników antycznej Grecji.
Wzorowo napisana książka popularnonaukowa. Autorka w świetnym stylu przybliża czytelnikowi świat i mentalność antycznych Greków przez pryzmat kultury jedzenia i picia. Wnikliwa analiza faktów i źródeł nie przytłacza suchymi, nieistotnymi szczegółami. Przeciwnie - książka wręcz kipi ciekawostkami, które podano w sposób pobudzający wyobraźnię. Pozycja obowiązkowa dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo kształcąca i ciekawa, poruszająca mało znany aspekt życia starożytnych. Zdecydowanie dla miłośników kulinariów! Z dzisiejszej perspektywy niektóre potrawy mogą wydawać się nieco specyficzne, dla naszych realiów wręcz niejadalne. Ale jak wiadomo, gusta się zmieniają, a nawyki żywieniowe Starożytnych są nie tylko wiedzą nietypową, ale także niesamowicie ciekawą!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo oryginalna książka, której Autorka łączy pięknie różne gatunki ze sobą - mamy tu rys historyczny, przegląd tekstów źródłowych dotyczących tematu i trochę książki kucharskiej z autentycznymi, starożytnymi przepisami, z których da się skorzystać w dzisiejszych czasach!. Wszystko napisane ciekawie, apetycznie i inspirująco zarówno dla miłośników historii, jak i dla
gotujących - przy wysypie przeróżnych książek na temat jedzenia, gotowania, diet i idei na temat żywienia, ta jest naprawdę jedyna w swoim rodzaju. Jednocześnie książka posiada bibliografię, co czyni ją wiarygodną nie tylko dla amatorów kuchni, ale też dla tych, którzy szukają wiedzy podanej interesująco i "strawnie".
Czy z takich książek nie można by uczyć historii w szkole?
Bardzo oryginalna książka, której Autorka łączy pięknie różne gatunki ze sobą - mamy tu rys historyczny, przegląd tekstów źródłowych dotyczących tematu i trochę książki kucharskiej z autentycznymi, starożytnymi przepisami, z których da się skorzystać w dzisiejszych czasach!. Wszystko napisane ciekawie, apetycznie i inspirująco zarówno dla miłośników historii, jak i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najlepszych książek popularno-naukowych, jakie przeczytałam ostatnimi czasy. Co prawda antyk nie jest moją ulubioną epoką ani historyczną, ani literacką, a jednak książkę pani Nowakowskiej połknęłam z wypiekami na twarzy, bo tak żywo i życiowo o tej zamierzchłej epoce nie opowiedział mi chyba nikt. Rzecz kręci się oczywiście wokół stołu i kulinarnych greckich obyczajów, ale to przecież oś życia, a jeśli się weźmie pod uwagę, że inne radości życiowe często są z kulinariami powiązane, to otrzymujemy może trochę zbyt ludyczny, ale niezwykle ciekawy zapis dnia codziennego antycznego Greka. Dzieje pożywienia, to dzieje ludzkości. Jedzenie i to, co się w związku z tym zdarza (spotkania, uczty, rywalizacja, opowieści itd) to kultura. Smak, wartości odżywcze wiążą się ze zdrowiem i medycyną. Wreszcie jedzenie to misterium, w Grecji wręcz część sacrum. Mięso pochodziło ze zwierząt ofiarnych, wino to konieczny element w drodze poszukiwania kontaktu z bogami, miód sam w sobie dostarczał boskich doznań, ser - alchemia, przemiana jednej substancji w drugą. A sama książką jest lekturą ze wszech miar pożyteczną - głowa mądrzeje, ślinka leci, a inspiracji kulinarnych całe mnóstwo!
Jedna z najlepszych książek popularno-naukowych, jakie przeczytałam ostatnimi czasy. Co prawda antyk nie jest moją ulubioną epoką ani historyczną, ani literacką, a jednak książkę pani Nowakowskiej połknęłam z wypiekami na twarzy, bo tak żywo i życiowo o tej zamierzchłej epoce nie opowiedział mi chyba nikt. Rzecz kręci się oczywiście wokół stołu i kulinarnych greckich...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak daleko odeszliśmy od naszych cywilizacyjnych korzeni, którymi dla Europejczyka są czasy antycznej Grecji i Rzymu?
Aż łza się w oku kręci, jak przyjemnie spędzali czas ówcześni Grecy i to nie tylko ci najzamożniejsi.
Wspólne biesiady, gdzie smakowite potrawy i zacne wina były tylko ważnym, acz nie wiodącym elementem spotkań. Rozważania filozoficzne, inteligentne złośliwostki, poezja – to były nieodzowne elementy spotkań wykształconych Greków.
Oczywiście, nie brakowało zabaw „kto wypije najwięcej”, ale antyczna wersja popularnej u nas „jaskółki” ( czyli ocena stanu upojenia imprezowicza poprzez obserwację, jak długo ustoi na jednej nodze w pozycji „dolotowej”) tam była na o niebo wyższym poziomie – zawodnik stał na nasmarowanym oliwą bukłaku wypełnionym winem.
Kuchnia grecka tamtych czasów również pełna była kucharzy – celebrytów, więc obecna popularność przedstawicieli tego fachu nie jest, jak widzicie niczym ani nowym, ani specjalnie oryginalnym :-).
Pozycja ze wszech miar naukowa, jednak napisana językiem przyjaznym dla profana i zawierająca ogromną ilość bardzo ciekawych i zaskakujących faktów z życia w Antyku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAspektem, który poddany został bardzo szczegółowej analizie w książce Magdaleny Nowakowskiej są obyczaje związane z jedną z najprzyjemniejszych części naszego życia czyli jedzeniem i piciem (w tym nieodzownego w kulturze europejskiej tamtego okresu wina).
Aż...