Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących

Okładka książki Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących autora Kim S. Cameron, Robert E. Quinn,
Kim S. CameronRobert E. Quinn Wydawnictwo: Wolters Kluwer Polska biznes, finanse
biznes, finanse
2015-01-01
2015-01-01

Kup Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących

Bardzo dobra pozycja dla osób, które interesują się diagnozowaniem kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie. Praktyczny poradnik, czyta się szybko i przyjemnie.

Bardzo dobra książka. Konkretna, treściwa, udostępnia i tłumaczy dużo przydatnych narzędzi. Mocno wspierałam się nią podczas badań do pracy magisterskiej i wspieram się obecnie, będąc odpowiedzialną za transformację kultury w firmie, w której pracuję.

"Kultura zjada strategię na śniadanie". To zdanie jest przypisywane P. Druckerowi. Istotniejsze jest, nie kto jest autorem tego ostrzeżenia, ale co stanowi o istocie kultury oraz dlaczego może ona pokrzyżować nasze plany.
Cameron i Quinn w swojej książce opisują w sposób wyczerpujący model wartości konkurujących o który opierają swoją koncepcję kultury organizacyjnej.
Co ważne, nie kończą na przedstawieniu modelu, ale podają metodę diagnozy obecnej kultury organizacyjnej firmy (instytucji) oraz sposób na określenie stanu oczekiwanego kultury.
W książce zamieszczony jest kwestionariusz do sporządzenia profilu kultury organizacyjnej oraz wskazówki, co do jego interpretacji.
Opisana jest też kwestia luki kulturowej i zmiany kultury organizacji. Sam proces tej zmiany jest opisany nieco ogólnikowo i po przeczytaniu stajemy przed wyzwaniem - działać samemu czy zwrócić się o wsparcie do konsultanta?

Co...

17 użytkowników ma tytuł Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących na półkach dodatkowych

Okładka książki O zarządzaniu sobą. 10 Idei HBR. Richard E. Boyatzis, Clayton M. Christensen, Diane L. Coutu, Peter F. Drucker, Stewart D. Friedman, Sumantra Ghoshal, Daniel Goleman, Edward M. Hallowell, Heike Bruch, Robert S. Kaplan, Catherine McCarthy, Annie McKee, William Oncken Jr., Robert E. Quinn, Tony Schwartz, Donald L. Wass

Cytaty z książki Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących

Dodaj cytat z książki Kultura organizacyjna. Diagnoza i zmiana. Model wartości konkurujących