Harib

2018-04-11

Kup Harib w ulubionej księgarnii

Oceny książki Harib

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harib

Świetna historia, wartka akcja, trochę taka piękna baśń dla dorosłych, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Widać przede wszystkim, że autor ma olbrzymią wiedzę na temat regionu i jego realiów, historii (zwłaszcza tej najnowszej). Czytałem już dwa razy i na pewno sięgnę po tę pozycję raz jeszcze za jakiś czas.

Miło mnie ta pozycja zaskoczyła, więc sprawdziłem kim jest autor. Powtarza się prosta zasada: wykształcenie i doświadczenie życiowe się liczy.

Dużo o współpracy Gadafiego i jemu podobnych z zachodem, o tym jak Sarcozy prawdopodobnie zlecił jego sprzątnięcie żeby się pewne sprawy nie wydały. Było to opisywane w prasie, ale wiedzą o tym tylko osoby śledzące takie rzeczy.
P.S. Ale się śmiałem gdy bohatera porwano, następnie odbito, a on spał....

Bardzo się cieszę, że trafiłem na książkę „Harib”, poszukując godnej lektury po przeczytaniu książek Vincenta V Severskiego oraz Siembiedy. Książka „Harib” jest napisana świetnym językiem, czyta się ją fenomenalnie dobrze. Czuć w tekście znajomość przez autora realiów opisywanych zdarzeń co jest genialne w tego typu publikacjach. Bardzo dobry język (kulturalny, rozbudowany, bez prostactwa jak panujący w popkulturze) oraz zawiła, intrygująca fabuła zmuszająca do ciągłej analizy zdarzeń dopełnia całości. Gratuluję autorowi powieści, już zamawiam kolejne i czekam na nowości. Pan Raczyński wchodzi do mojego osobistego kanonu pisarzy powieści sensacyjnych/szpiegowskich.

Ps. 9/10 tylko i wyłącznie ze względu na nieco przeciągnięty środek opisujący życie na pustyni. Natomiast to tylko drobnostka .. :)

314 użytkowników ma tytuł Harib na półkach głównych
63 użytkowników ma tytuł Harib na półkach dodatkowych

Okładka książki Ojciec Michał Cichy, Jacek Dukaj, Wojciech Engelking, Jakub Małecki, Andrzej Muszyński, Łukasz Orbitowski, Ziemowit Szczerek, Wit Szostak, Michał Witkowski
Okładka książki Wodecki. Tak mi wyszło Kamil Bałuk, Wacław Krupiński
Wodecki. Tak mi wyszło Kamil Bałuk, Wacław Krupiński