Córka czarownic

2007-03-12
2007-03-12

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Córka czarownic w ulubionej księgarnii

Córka czarownic

Oceny książki Córka czarownic

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka czarownic

Przepiękna opowieść.. czytając nie mogłam wprost się od niej oderwać.. wspaniale napisana, ciekawa i wzruszająca opowieść..

Jako książka fantasy, ta pozycja zasługiwałaby na co najwyżej 4/10. Elementy fantastyczne są nudne i bezsensowne. Ale jako książka dla dzieci/literatura piękna (tutaj może trochę przesadzam),8/10 to dobra ocena. Dość mądre przesłanie, raczej dla młodszego czytelnika.

Córka czarownic to mądra książka z bardzo dobrym morałem i przesłaniem. Pokazuje cała istotete człowieka. Jest osadzona w średniowieczu. jest zupełnie inny rodzaj magii w te pozycji: spokojniejszy i bardzej połączony z naturą. Liczne komentarze wskazują na to, że książka się dłuży. Mi nie.
serdecznie polecam

serdecznie polecam

8301 użytkowników ma tytuł Córka czarownic na półkach głównych
1569 użytkowników ma tytuł Córka czarownic na półkach dodatkowych

Dorota Terakowska
Dorota Terakowska (ur. 30 sierpnia 1938 w Krakowie - zm. 4 stycznia 2004 w Krakowie) - pisarka i dziennikarka. Ukończyła socjologię na UJ. Przez wiele lat pracowała jako redaktor i publicysta w Gazecie Krakowskiej, Przekroju i Zeszytach Prasoznawczych; 1990 współzałożycielka i później współpracowniczka dziennika Czas Krakowski; 1995-1999 wiceprezes Spółdzielni Dziennikarzy Przekrój. Autorka m.in.: Próba generalna (1986, zbiór reportaży wydany w podziemnym wydawnictwie "Nowa"),Babci Brygidy szalona podróż po Krakowie (1986, debiut literacki),Władca Lewawu, Lustro pana Grymsa (1995),Córka czarownic (1992),Samotność bogów (1998),Tam gdzie spadają anioły (1999) (trzy ostatnie wyróżnione nagrodami polskiej sekcji Międzynarodowej Izby ds. Książek dla Młodych),Poczwarka (2001). W kwietniu 2003 r., za powieść Ono, otrzymała Nagrodę Krakowska Książka Miesiąca. Była żoną Macieja Szumowskiego, dziennikarza i dokumentalisty oraz matką reżyserki Małgorzaty Szumowskiej i dziennikarki Katarzyny Nowak.

Dziewczyna z pomarańczami Jostein Gaarder
Dziewczyna z pomarańczami
Jostein Gaarder
„Dziewczyna z pomarańczami” to opowieść, która zaskakuje swoją prostotą i głębią jednocześnie. Gaarder w niezwykle delikatny sposób splata ze sobą historię miłości, refleksje nad przemijaniem oraz zachwyt nad tajemnicą istnienia. To książka, która skłania do zadumy – owszem, jest skierowana do młodzieży, ale dorośli również mogą w niej odnaleźć coś dla siebie. List, który piętnastoletni Georg otrzymuje od ojca zmarłego jedenaście lat wcześniej, staje się pomostem między teraźniejszością a przeszłością. To nie jest zwykły list, to jakby spóźniona rozmowa, której nigdy nie było. Jan Olav, ojciec Georga, opowiada o swoim spotkaniu z tajemniczą dziewczyną z pomarańczami, o ich wspólnych chwilach, ale również o lęku przed śmiercią, która czai się gdzieś na horyzoncie. Czuć tu niepokój człowieka świadomego, że jego czas na tym świecie dobiega końca, a jednak próbuje złapać każdą chwilę, zachwycić się nią, jakby życie było ulotnym cudem. Gaarder nie narzuca odpowiedzi, ale delikatnie kieruje myśli czytelnika w stronę uniwersalnych prawd. Gaarder zadaje tu pytania, które mogą wydawać się banalne, ale w kontekście odchodzenia nabierają niezwykłej mocy: Co to znaczy żyć? Czym jest miłość? Co pozostaje po człowieku, gdy znika? „Jeśli wybierasz życie, to wybierasz również śmierć”. Te słowa ojca Georga rezonują przez całą opowieść, przypominając, że wszystko, co piękne, jest jednocześnie ulotne. I to właśnie postać dziewczyny z pomarańczami jest symbolem krótkotrwałego piękna i radości, przypominając o tym, jak ważne jest docenianie każdej chwili. Nie można nie wspomnieć o kosmosie, który stanowi tło dla tych wszystkich rozważań. Jan Olav, zachwycony ogromem wszechświata, porównuje życie człowieka do krótkiej chwili, błysku, który szybko gaśnie. Ale to, że jesteśmy jedynie maleńką cząstką wszechświata, nie oznacza, że nasze życie jest bez znaczenia. Wręcz przeciwnie, może to, że mamy tak niewiele czasu, sprawia, że każda chwila nabiera większej wagi. To przemijanie, choć nieuniknione, może być też sposobem na docenienie tego, co tu i teraz. To, co urzeka w tej książce, to jej poetycki język i subtelność przekazu. "Dziewczyna z pomarańczami" to lektura, która wzrusza, inspiruje i zmusza do zastanowienia. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają w książkach czegoś więcej niż tylko rozrywki, czegoś, co na długo pozostanie w pamięci i sercu. Gorąco polecam!
MadalenaKw - awatar MadalenaKw
Lustro pana Grymsa Dorota Terakowska
Lustro pana Grymsa
Dorota Terakowska
Wielka Kosmiczna Istota przed miliardami lat nadała bieg rozwojowi Kosmosu i potem zostawiła go swojemu losowi. Obserwuje jedynie niespodzianki, jakie sprawia jej niezależna Natura - jej córka. Do takich niespodzianek należą zanikanie życia na jednych planetach i pojawianie się na innych. Wielka Istota Kosmiczna jest wyrozumiała, nie uzurpuje sobie prawa do wpływania na rozwój tego, co powołała do życia i nad czym czuwa. Będąc głęboko wyrozumiałą, Wielka Istota Kosmiczna dopuszcza wiele zmian i odchyleń od tego, co sama przewidywała w rozwoju Kosmosu. Nie toleruje jednak tego, gdy ktoś chce wejść w Jej prawa. Człowiek ma prawo rządzić własną planetą, ma prawo wędrować do gwiazd i zwiedzać inne światy. Ma prawo budować, tworzyć, a nawet niszczyć to, co jest jego, gdy straci rozum. Nie może jednak panować nad tym, co powstało bez jego udziału i bez jego udziału powinno się rozwijać. O tym prawie zapomniał król Tutain. Zapragnął być niepokonany. O pomoc prosi siedmiu magów. Piątka z nich odmawia. Dwójka postanawia pomóc królowi. Tworzą lustro, w którym król może widzieć wszystko, co zechce. Może także porozumiewać się z tymi, których widzi w lustrze. Wie także o wszystkim, co się dzieje na planecie. Z pomocą lustra stworzonego przez dwóch magów podbił najpierw swoja planetę Koral. Potem podbił pięć najbliższych planet . Zaślepiony władzą zapragnął być władcą całego Kosmosu. Zapragnął, by Wielka Istota Kosmiczna złożyła mu hołd. Chce ją odszukać za pomocą lustra. Wielka Istota Kosmiczna wpadła w gniew. Niestety, nie wszystko we wszechświecie musi mieć swego władcę. Większość planet i gwiazd wręcz go mieć nie powinna. Panować tam może jedynie Natura. Król Tutain, a wraz z nim cała planeta Koral zostanie ukarana. Wielka Istoa Kosmiczna zabierze im jeden z siedmiu kolorów tęczy. Do króla należy decyzja, który. Dla Tutaina kara wydaje się śmieszna. „Tylko tyle?” – pyta. – „Weź, który chcesz, na przykład czerwony”. Król sądził, że usuwa jedynie ozdobną, niczemu nie służącą barwę. Czerwony to kolor kwiatów, kolor wschodów i zachodów słońca. To także kolor krwi. Krew mieszkańców planety traci swoja barwę. Bezbarwny płyn płynący w żyłach nie potrafi wytwarzać życiodajnej energii. Ludzie nie potrafią wyrażać emocji, popadają w wegetację. Każde pokolenie staje się coraz słabsze. Każde kolejne pokolenie żyje coraz krócej. Utrata jednej z barw tęczy jest praktycznie odroczonym wyrokiem śmierci wydanym na planetę Koral. Wielka istota Kosmiczna jest wyrozumiała. Obiecuje: „Czerwień wróci do was, lecz tylko z przybyszem z innej planety”. Piątka wiernych magów, tych, którzy nie ulegli rządzom króla Tutaina czeka. Ta Osoba nie nadchodzi. Po trzystu latach z pomocą pana Grymsa tworzą drugie lustro. Lustro, które może pomóc uratować planetę. Rozpoczynają przeszukiwanie Wszechświata. Szukają Przybysza Niosącego Czerwień. W swojej wędrówce napotykają na planetę Ziemię. Ze zdziwieniem zauważają, że niektórzy mieszkańcy mają włosy w tym kolorze. Jedną z nich jest Agata. Dlaczego piątka wiernych magów wybrała właśnie ją? Jak Agata trafiła do krainy Koral? Kim są tajemnicze uru? Jakich sztuczek użyło dwóch złych magów pragnąc przeszkodzić Agacie w uratowaniu planety? Na te wszystkie pytania odpowiedź znajdziecie w tej książce.
Bagienko - awatar Bagienko

Cytaty z książki Córka czarownic