Okładka książki Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku autora Janusz Smołucha, 9788371881169
Janusz Smołucha Wydawnictwo: Księgarnia Akademicka historia
historia
2008-01-01
2008-01-01

Kup Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku

Na półkach: , , , , , , , , , ,

Bardzo dobra rozprawa o polityce papieża Piusa II. Za jego pontyfikatu rola Europy Środkowej wzrosła ze względu na zagrożenie tureckie oraz problem porozumienia między Kościołem a husyckimi Czechami. Autor klarownie wyjaśnia funkcjonowanie papieskiej dyplomacji oraz problemy polityczne, przed którymi musiała stanąć w tym okresie. O sprawach polskich nie ma w tej książce zbyt wiele, ale trudne relacje między Kazimierzem Jagiellończykiem a Piusem II zostały wspomniane przy okazji polityki czeskiej papieża. Warto przeczytać, jeśli kogoś interesuje późne średniowiecze.

7 użytkowników ma tytuł Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku

Okładka książki Poczet Władców Polski Józef Brynkus, Marek Ferenc, Tomasz Graff, Dariusz Grzybek, Lidia Korczak, Jacek Laberschek, Roman Marcinek, Jakub Polit, Janusz Smołucha, Edyta Wygonik
Okładka książki Miasta Marzeń. Neapol Janusz Smołucha, Agnieszka Smołucha-Sładkowska
Miasta Marzeń. Neapol Janusz Smołucha, Agnieszka Smołucha-Sładkowska
Okładka książki Watykan. Miejsca święte Agnieszka Smołucha, Janusz Smołucha
Watykan. Miejsca święte Agnieszka Smołucha, Janusz Smołucha
Okładka książki Sprawiedliwość - tradycja i współczesność Paweł F. Nowakowski, Janusz Smołucha, Wiktor Szymborski

Cytaty z książki Polityka Kurii Rzymskiej za pontyfikatu Piusa II (1458-1464) wobec Czech i krajów sąsiednich. Z dziejów dyplomacji papieskiej w XV wieku

Ciekawostki historyczne