Aktorki. Odkrycia

Opinia społeczności książki Aktorki. Odkryciai

Książki 1802 Opinie 1146

Oceny książki Aktorki. Odkrycia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aktorki. Odkrycia

Trzecia i ostatnia – jak na razie – część cyklu rozmów Łukasza Maciejewskiego z najciekawszymi polskimi aktorkami. I tym razem klucz doboru rozmówczyń był bardzo prosty i bardzo subiektywny, autor bowiem zaprosił te aktorki, które podziwia lub z którymi łączą go bliższe stosunki. I chociaż owego subiektywizmu wcale nie ukrywa to mimo wszystko nie próbuje do swoich poglądów przekonywać czytelnika.

Większość z tych aktorek znam doskonale, ledwie o dwóch dotąd nie słyszałem (Gniewkowska, Hajewska – Krzysztofik),kilka z nich należy do grona podziwianych przeze mnie jak np. Dorota Kolak, Gabriela Muskała, Agata Kulesza, Kinga Preis, Maja Ostaszewska czy Iza Kuna. O każdej czytałem z ogromnym zainteresowaniem a każda z nich zasługuje na osobną książkę. O wielu z nich dowiedziałem się sporo nowych rzeczy, zarówno od strony zawodowej jak i prywatnej. I nie ukrywam, że dzięki tej książce moja lista filmów do obejrzenia znacząco się wydłużyła.

Ciekawa pozycja, napisana pozycji fana i wielbiciela a jednocześnie znawcy tematu jeśli chodzi o film i teatr. Wiedzę autora na ten temat widać wręcz w każdym zdaniu i wiedza ta naprawdę imponuje. Mam tylko nadzieję, że Łukasz Maciejewski na tym nie poprzestanie, wszak ciekawych aktorek jeszcze w tym kraju jest wiele więc byłoby o kim pisać.

Trzecia książka z serii wywiadów z aktorkami Łukasza Maciejewskiego równie udana jak dwie poprzednie. Profesjonalne, szczere i pozytywne rozmowy. Polecam!

Wywiady ze znanymi aktorkami. Rozmowy ciekawe jednak nie wciągające. Autor wiele czasu poświecił na wspomnienie jak poznał aktorki i kiedy robił z nimi ostatni wywiad, po takim wstępie odechciewało się czytać.

146 użytkowników ma tytuł Aktorki. Odkrycia na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Aktorki. Odkrycia na półkach dodatkowych

Okładka książki Wpadnij, to pogadamy... Łukasz Maciejewski, Krzysztof Orzechowski
Wpadnij, to pogadamy... Łukasz Maciejewski, Krzysztof Orzechowski
Okładka książki Flirtując z życiem Łukasz Maciejewski, Danuta Stenka
Flirtując z życiem Łukasz Maciejewski, Danuta Stenka
Okładka książki Koniec świata wartości. The end of the world value Krystian Lupa, Łukasz Maciejewski
Okładka książki Konrad Eberhardt Aleksandra Drzał-Sierocka, Barbara Giza, Mariusz Guzek, Sylwia Kołos, Rafał Koschany, Tadeusz Lubelski, Łukasz Maciejewski, Marcin Maron, Rafał Marszałek, Adam Wyżyński, Piotr Zwierzchowski
Okładka książki Wszystko jest lekko dziwne Łukasz Maciejewski, Jerzy Radziwiłowicz
Wszystko jest lekko dziwne Łukasz Maciejewski, Jerzy Radziwiłowicz
Łukasz Maciejewski
Łukasz Maciejewski
Polski dziennikarz oraz krytyk filmowy i teatralny. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego (filmoznawstwo). Jako dziennikarz współpracował bądź nadal współpracuje m.in. z redakcjami takich gazet i czasopism jak: "Gazeta Krakowska", "Dekada Literacka" czy "Dialog". Pierwszy gospodarz dnia filmowego w TVP Kultura. Felietonista portalu Onet.pl. Ekspert stacji HBO Polska. Jest także gościem w Ale Kino+ i Canal+. Komentator Tygodnika Kulturalnego w TVP Kultura. Członek Koła Piśmiennictwa Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Juror na wielu polskich i zagranicznych festiwalach filmowych. Wybrane publikacje książkowe: "Przygoda myśli. Rozmowy obok filmu" (Wydawnictwo Trio, 2009),"Operowa Małopolska" (Wyd. Opery Krakowskiej, 2010),"Flirtując z życiem. Danuta Stenka w rozmowie z Łukaszem Maciejewskim" (z Danutą Stenką, Wydawnictwo Znak, 2013),"Aktorki. Odkrycia" (Znak Literanova, 2017).

Krótka historia o długiej miłości Angelika Kuźniak
Krótka historia o długiej miłości
Angelika Kuźniak Ewelina Karpacz-Oboładze
Historia o miłości, w którą trudno uwierzyć. Wiesława Pajdak i Jerzy Śmiechowski walczyli z niemieckim okupantem. Jako łączniczka i żołnierz Polski Podziemnej po IIWŚ zostali skazani na stalinowskie więzienie. Los chciał, że pewnej nocy Wiesia cichutko zastukała do celi obok, gdzie wycieńczony sadystycznymi przesłuchaniami siedział Jerzy. Mała i Ju zakochali się w sobie nie widząc swoich twarzy i nie słysząc głosów. ,,Pewnej nocy ona opowiedziała mu całą historię Tristana i Izoldy" Przez ponad 5 lat rozmawiali tylko alfabetem Morse'a (w sąsiednich celach) albo listownie (gdy przeniesiono ich do różnych więzień). Pierwszy raz zobaczyli się na swoim ślubie. • Książka potrafi wzruszyć. Ogrom determinacji i silnego uczucia sprawiły, że ta dwójka wytrwała wiele lat, aby w końcu być razem. Historia jest przeplatana korespondencją, przez co lepiej poznajemy uczucia bohaterów. Czytając jednak te listy miałam wrażenie, że robię coś nielegalnego, naruszam jakąś przestrzeń, która jest bardziej niż prywatna. Korespondencji jest naprawdę sporo, a pisana w większości z więzienia porusza jednak dość monotonne tematy. Listy różnią się pojedynczymi zdaniami, więc z czasem stało się to męczące - czytanie w kółko tego samego. Większa część każdego listu to wyznania miłosne. I choć były to słowa niezwykle romantyczne... to czasem aż za. Nie wiem czy to kwestia charakterów, czy styl ówczesnego pisania, czy okoliczności odseparowania... Ale choć miłość bez wątpienia była prawdziwa to jej okazywanie było aż przytłaczające, zaborcze, przesłodzone - szczególnie ze strony Ju. W dzisiejszych czasach powiedziano by, że był "toksyczny", ale Mała choć czasem się wycofywała to bez wątpienia darzyła go równie silnym uczuciem. Mimo wszystko była to ciekawa książka
pliszka_literacka - awatar pliszka_literacka
oceniła na72 lata temu
Marilyn na Manhattanie. Najradośniejszy rok życia Elizabeth Winder
Marilyn na Manhattanie. Najradośniejszy rok życia
Elizabeth Winder
Niezwykła biografia opisująca najlepszy rok z życia Marilyn Monroe. Autorka ukazuje Marilyn Monroe przez pryzmat roku spędzonego w Nowym Jorku, gdzie aktorka uciekła w listopadzie 1954 roku, zostawiając daleko za sobą szaleństwa Hollywood i małżeństwo, które okazało się katastrofą. Zapierający dech w piersiach Manhattan pozwala Marilyn na zachowanie anonimowości, za którą tak tęskniła. Może biegać po Central Parku, wychodzić do klubów, godzinami oglądać obrazy w Metropolitan Museum of Art, spotykać się ze znajomymi. To tutaj pokazuje swoje nowe ja – poznaje Trumana Capote, zaczyna romansować z przyszłym mężem, Arthurem Millerem, poszerza grono przyjaciół i postanawia zrobić porządek ze swoją karierą, zrywając kontrakt z Fox Studios i zakładając własną wytwórnię. Dla Marilyn to rok wolności, inspiracji, nowych wrażeń, szczęścia. Ciekawa książka pokazująca Monroe jako fascynującą i złożoną bohaterką a nie słodkiego i głupiego kociaka, na jaką chciał ją kreować Fox. Pięknie napisana opowieść o roku z życia dzielnej kobiety o złożonej biografii, której takie cechy charakteru, jak inteligencja i ambicja, były przysłonięte przez jej ikoniczną urodę. Winder zabiera czytelników razem z Marilyn w fascynującą i intymną podróż, która niestety skończyła się zbyt szybko. Niezbyt często sięgam po książki biograficzne, szczególnie te, dotyczące gwiazd filmowych. Ta pozycja wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Każdy, kto wcześniej uważał amerykańską seksbombę za głupiutką blondynkę, która poza wyglądem i słodkim głosem nie ma niczego do zaoferowania, zmieniał zdanie, kiedy tylko chwilę z nią porozmawiał. Marilyn miała ogromne poczucie humoru, była oczytana, inteligentna i ambitna. Miała dość ról komediowych. Jej największym marzeniem była rola Gruszeński z "Braci Karamazow". Chciała zostać dostrzeżona jako utalentowana aktorka, która potrafi więcej niż wszystkim się wydaje. Marilyn była prawdziwym molem książkowym! Dacie wiarę? Kiedy tylko dostrzegła u kogoś w domu biblioteczkę, od razu do niej lgnęła i przeglądała tytuły. Jeżeli, tak jak ja, nie lubicie czytać biografii, dajcie szansę "Marilyn na Manhattanie". To naprawdę wyjątkowa pozycja, która wzbogaci Waszą wiedzę i być może rzuci na postać Marilyn i jej świat lepsze światło.
KotkaPsotka - awatar KotkaPsotka
oceniła na72 miesiące temu
Kolekcja nietypowych zdarzeń Tom Hanks
Kolekcja nietypowych zdarzeń
Tom Hanks
Opowiadania nie są najłatwiejszą formą literacką. Ilość słów i wątków jakie możemy w nich zmieścić jest mocno ograniczona. Krótko opowiedzieć historię, która będzie ciekawa/poruszająca/zabawna/mądra… i która zostanie z nami na dłużej, to prawdziwa sztuka. Lubię opowiadania refleksyjne i takie właśnie są te Toma Hanksa. Akcja płynie w nich dość niespiesznie. Może miejscami rzeczywiście są nieco przegadane, ale przez to przypominają mi teatr (a teatr uwielbiam). Mamy scenę, bohaterów i historię, o której bohaterowie bardziej mówią niż w niej uczestniczą (choć są oczywiście wyjątki). Opowiadania Hanksa są też tęskne. A tęsknota ta odnosi się do dawnych czasów. Dawną Amerykę symbolizuje w nich maszyna do pisania – element pojawiający się w kilku historiach. Maszyna do pisania jest przeciwieństwem nowoczesności z jej smartfonami, mediami społecznościowymi i chwilowością. Maszyna do pisania symbolizuje stałość. Poziom opowiadań Hanksa nie jest jednak stały. Teksty są po prostu nierówne. Kilka historii naprawdę mi się spodobało, ale o większości z nich zapomniałam na drugi dzień po lekturze. Nie zapomniałam historii nastolatka, który spędza dzień surfując z ojcem, a ich wspólny czas odsłania pewne fakty dotyczące ich życia i rzuca nowe światło na wspólną relację. Podobała mi się opowieść o matce kilkuletniego chłopca, która po rozwodzie układa sobie życie z nowym mężczyzną. I na koniec, podobało się mi się opowiadanie pierwsze – o superaktywnej Annie, organizatorce życia nie zważającej na potrzeby i ograniczenia partnera. Choć to opowiadanie czytałam z dystansem i wierzę, że zostało napisane z przymrużeniem oka, jako wyostrzone i humorystyczne. Inaczej, za sposób w jaki Hanks przedstawił Annę, chyba przestałabym czytać dalej. Przeczytaj całą recenzję na blogu: https://projektksiazki.blogspot.com/2018/06/audiobook-kolekcja-nietypowych-zdarzen.html
Sebastian_18 - awatar Sebastian_18

Cytaty z książki Aktorki. Odkrycia