Córka pedofila

- 2017-10-28
- 2017-10-28
- 9788394209896
Są wydarzenia, które poruszają do głębi.
Są ludzie, obok których nie jesteś w stanie przejść obojętnie.
Są opowieści, co – raz opowiedziane – już na zawsze z Tobą pozostają.
Są doświadczenia zmieniające nas na całe życie...
Taka właśnie jest historia Lexi – nastolatki, jaką możesz znać, dziewczyny innej niż wszystkie.
„Książka, która wciąga już od pierwszego zdania. Napisana językiem tak doskonale dobranym, że postaci są jak żywe, dialogi wstrząsająco autentyczne, a historia zarazem prawdziwa w swoim wyrazie, jak i hollywoodzka w swym rozmachu. Powieść, która wstrząsa czytelnikiem, a następnie rozkochuje go w sobie, aby na końcu zaskoczyć i wzruszyć do łez. Nie może się nie podobać”.
(Eryk Edwardsson – autor „Pamiętnika lesbijki”)
Historia zainspirowana prawdziwymi zdarzeniami.
Kup Córka pedofila w ulubionej księgarni
Oceny książki Córka pedofila
1640 użytkowników ma tytuł Córka pedofila na półkach głównych- Przeczytane 841
- 2018 38
- Ebook 16
- 2019 14
- 2020 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka pedofila
Musze byc bardzo obiektywna, mialam nieco inne oczekiwania. Tematyka nie jest latwa. Po przeczytaniu mam wrazenie , ze to ksiazka dla nastolatkow. Akcja dzieje sie nie wiem w ciagu miesiaca a jest tak nafeszeroeana roznymi , ciezkiego kalibru sytuacjami, ze bije troche nie prawdziwosc. Dialogi sa dosc plytkie, ale moze tez na mlody wiek bohaterow tak mialo byc? Nie wiem. Jednak oczekuje bardziej ambitnej literatury ….
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔪 Dziś zacznę z “grubej rury” - to co zrobiła ze mną ta książka to jakieś emocjonalne morderstwo. Czytając - tyle razy ile miałam łzy w oczach, gulę w gardle i zmiażdżone serce to wiem tylko ja.
💔 Alexia Georgia May - nienawidząca swego imienia, stąd ksywka Lexi, daje się poznać czytelnikowi w sytuacji, w której chce zakończyć swe nędzne życie popełniając samobójstwo. Stojąc na krawędzi, będąc sekundy od skoku czuje na sobie czyjeś spojrzenie. Chłopak stojący po drugiej stronie ulicy, wpatrując się w nią, nieświadomie powstrzymuje dziewczynę od desperackiej próby zabicia się.
🖤 Nie chcąc zdradzić całej fabuły, bo uważam, że po takie lektury warto sięgnąć samodzielnie i dać emocjom wziąć górę, powiem tylko, że osobiście było mi ciężko. Zagłębiając się w historię Lexi, Jamesa i Henry’ego przeszłam przez niemal wszystkie najgorsze koszmary, jakie można sobie tylko wyobrazić.
🏴Motyw 1 - krzywdzenia córki przez własnego ojca. Wielokrotnie dziewczyna przechodzi przez okrutne wspomnienia i niemal daje czytelnikowi wejść do swojej głowy. To co się w niej dzieje, przechodzi ludzkie pojęcie. Tyle krzywdy, cierpienia i męki co zaznało dziecko - nie powinno mieć miejsca. Chociaż wiem, że takie rzeczy się dzieją, po prostu moja świadomość nie mogła tego przyjąć.
🏴 Motyw 2 - samookaleczanie. Lexi nie potrafiąc inaczej, daje upust swoim negatywnym emocjom poprzez cięcie swego ciała żyletkami. Mimo, że przynosi to chwilową ulgę, na dłuższą metę nie zdaje egzaminu. Na samą myśl, że tak młoda osoba, nie mająca znikąd wsparcia uciekała się do takich czynów, boli niemiłosiernie.
🏴 Motyw 3 - samobójstwo. Temat przejawia się przez powieść wielokrotnie. Każdy z bohaterów przeżywa swoje własne traumy. Nie mnie oceniać ich skalę, jedyne co mogę ocenić, to ogrom cierpienia, które przeżywają. Według mnie, z tym, z czym mierzyli się bohaterowie - problem miałby niejeden dorosły.
🏴 Motyw 4 i 5 - śmierć oraz śmiertelna choroba. Tak, tak, te dwa motywy również są poruszone w powieści. Sprawiają, że momentami od nadmiaru emocji robi się duszno i ciężko gdzieś tam w środku. Są to niepowtarzalne chwile, w których bohaterowie dają upust wszystkiemu co w nich nagromadzone. Nawet czasem, przynoszą ulgę.
🖤 Podsumowując: jeśli lubicie książki, w których poruszane są naprawdę trudne emocjonalnie tematy, to coś dla Was. Nie zapominajcie jednak, że czasami, mimo złych doświadczeń, warto zobaczyć światełko w tunelu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💔 Alexia Georgia May - nienawidząca swego imienia, stąd ksywka Lexi, daje się poznać czytelnikowi w sytuacji, w której chce zakończyć swe nędzne życie popełniając samobójstwo....
Książkę czyta się błyskawicznie! Po tytule spodziewałam się czegoś strasznego i bałam się po nią sięgnąć ale jednak jest całkiem inaczej . Historia wciąga nas już od pierwszej strony . Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę poleciła mi koleżanka. Po tytule mówię „kurcze ale to będzie straszne, nie wiem czy to przeczytam”. I tak samo miało kolejne 2 osoby, którym książkę poleciłam. Jak się okazało moje obawy były błahe. Książka nie jest taka straszna na jaką się wydaje. Co więcej jest to historia inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, więc warto przeczytać. Pochłonęłam ją szybciutko, bo wciąga niesamowicie. Tak jak pisałam – nie ma się w niej czego bać! A wręcz warto przeczytać. Takich historii jest niestety wiele na świecie (no może nie każda się tak kończy).
P.S. polecam mieć chusteczki przy sobie, ja płakałam…
Książkę poleciła mi koleżanka. Po tytule mówię „kurcze ale to będzie straszne, nie wiem czy to przeczytam”. I tak samo miało kolejne 2 osoby, którym książkę poleciłam. Jak się okazało moje obawy były błahe. Książka nie jest taka straszna na jaką się wydaje. Co więcej jest to historia inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, więc warto przeczytać. Pochłonęłam ją szybciutko, bo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka po przecztaniu będzie siedzieć w człowieku jeszcze na długo ,bo to opowieść,która odciśnie swoje pięto na niejednym czytelniku.Ta historia wzrusza,czasami uroni się łzę,a także zatrzymamy się na dłużej ,bo łatwo nie da czytelnikowi o sobie zapomnieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszane tematy w książce są ważne i trudne dla wielu ludzi, niestety jest napisana tak źle, że bardzo ciężko się ją czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIle łez wylanych podczas czytania
Polecam piękna książka
Ile łez wylanych podczas czytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam piękna książka
Po prostu nie dało się tego czytać. Fatalny styl, dialogi infantylne i wręcz żenujące. Cóż z tego, że temat ważny jak napisany od czapy. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciężka książka. Przepełniona bólem i krzywdą. Chwilami miałam wrażenie, że nie jest to historia o nastolatkach, bo to przez co przechodzili to było zbyt wiele dla tak młodych ludzi. Czytając miałam ochotę krzyczeć, płakać, rwać włosy z głowy. Chciałam potrząsnąć Lex żeby w końcu przestała być taka wściekła na wszystkich i wszystko. Ale czy można się jej dziwić? Końcówka mnie powaliła na kolana a epilog dał odpowiedzi.
Bardzo ciężka książka. Przepełniona bólem i krzywdą. Chwilami miałam wrażenie, że nie jest to historia o nastolatkach, bo to przez co przechodzili to było zbyt wiele dla tak młodych ludzi. Czytając miałam ochotę krzyczeć, płakać, rwać włosy z głowy. Chciałam potrząsnąć Lex żeby w końcu przestała być taka wściekła na wszystkich i wszystko. Ale czy można się jej dziwić?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka infantylna i kiczowata, aż przykro. Bardzo się zawiodłam. Widać, że autorka nie ma pojęcia na temat przemocy w rodzinie, przemocy seksualnej oraz jej mechanizmów, jak i złożonych relacji między katem a ofiarą. Był potencjał, ale nie wyszło.