Opactwo stu zbrodni

Okładka książki Opactwo stu zbrodni autora Marcello Simoni, 9788381101035
Okładka książki Opactwo stu zbrodni
Marcello Simoni Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Codex Millenarius (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Codex Millenarius (tom 2)
L’abbazia dei cento delitti
2017-09-27
2017-09-27
Joanna Kluza

Kup Opactwo stu zbrodni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opactwo stu zbrodni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opactwo stu zbrodni

"Opactwo stu zbrodni" to drugi tom cyklu. Rycerz Maynard de Rocheblanche próbuje rozwikłać zagadkę okrutnej śmierci mnicha Facia di Malaspiny, która ma związek z legendarnym Lapis exilii. Aby wyjaśnić tą zagadkę, Maynard musi się dostać na dwór i zyskać zaufanie markiza Obizza, władcy Ferrary. Tymczasem z pobliskiego opactwa w Pomposie ucieka miniaturzysta Gualtier de` Bruni, który wyruszył do Awinionu aby odnaleźć matkę. Niespodziewany wybuch zarazy wszystkim jednak krzyżuje plany. Jesteście ciekawi jak skończy się kolejny tom trylogii „Codex Millenarius”? Przeczytajcie koniecznie. Mnie się podobało.

Druga część cyklu delikatnie lepsza , a co najmniej tak dobra jak pierwsza część . Mroczne czasy średniowiecza to czas akcji , w którym bohaterowie tej powieści toczą pojedynek o odkrycie tajemnic relikwi skradzionych z jednego z klasztorów . Autor serwuje nam wszystko co dobre w powieści sensacyjno przygodowej . Do tego okres średniowiecza mroczny i śmiercionośny , w którym Simoni się specjalizuje .

W drugiej części "Codex Milleniarus" akcja nabrała rozmachu. Maynard znajduje zwłoki jednego ze swoich wrogów. Jest przekonany, że nie zdoła odnaleźć relikwii. W Ferrarze zaczyna się epidemia dżumy, wywrze ona wielki wpływ na losy na Maynarda i jego przyjaciół.
"Wprawdzie fabuła "Opactwa stu zbrodni" jest całkowitą fikcja, ale opiera się na dokumentacji historycznej dotyczącej zarówno "kultury materialnej", jak i sposobu myślenia w tak bogatym i kontrowersyjnym stuleciu, jakim był wiek XIV."
Autor opisuje miejsca, które właściwie od tamtego czasu się nie zmieniły. W sieci możemy znaleźć zdjęcia klasztoru w Pomposie i znajdujących się w niej malowideł.
Postacie występujące w powieści są bardzo wiarygodne, a ich perypetie mocno osadzone w realiach epoki.
Akcja wartka, trudno się od niej oderwać.
Tom drugi jest zdecydowanie lepszy. Polecam.

211 użytkowników ma tytuł Opactwo stu zbrodni na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Opactwo stu zbrodni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opactwo stu zbrodni

Marcello Simoni
Marcello Simoni
Pisarz włoski, urodzony w 1975 roku w Comacchio. W 2011 roku została wydana jego powieść "Handlarz ksiąg przeklętych", która zajęła drugie miejsce na liście najlepiej sprzedających się książek we Włoszech z 26 września. Laureat nagrody literackiej "Premio Bancarella" z 2012 roku. Był archeologiem, obecnie wykonuje zawód bibliotekarza.

Cytaty z książki Opactwo stu zbrodni

Dodaj cytat z książki Opactwo stu zbrodni