C.K. Dezerterzy

- 1958-01-01
- 1958-01-01
Barwne losy żołnierzy niezwycięskiej armii austro-węgierskiej podczas pierwszej wielkiej wojny światowej. Książka prześmieszna, a przy tym kryjąca trochę prawdy o tamtejszym cesarstwie i jego zdolności bojowej. Skojarzenia z przygodami innego (czeskiego, zwanego Szwejkiem) wojownika tej formacji w tym czasie są w pełni uprawnione.
Posłuchaj fragmentu
- Literatura polska 5
- Wojenne 5
- 2014 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce C.K. Dezerterzy
Przeczytana w 80-latach, zaraz po obejrzeniu filmu w kinie.
Ekranizacja jest znakomitą komedią, ale książka bije go na głowę.
Czytając nie mogłem powstrzymać się od śmiechu… Domownicy dziwnie mi się przyglądali dopóki sami nie sięgnęli do książki, z wiadomym efektem…
Przeczytana w 80-latach, zaraz po obejrzeniu filmu w kinie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEkranizacja jest znakomitą komedią, ale książka bije go na głowę.
Autor w wieku 18 - tu lat powołany do austriackiego wojska i wysłany na włoski front.
Dowództwo austriackie zauważyło akcję i uznało za desperacki i bohaterski atak na wroga !!!
Efektem - medal za waleczność !!!
W późniejszym czasie oskarżony o zdradę, podżeganie i demoralizowanie towarzyszy.
Ponieważ groziła mu kara śmierci, wraz z kilkoma towarzyszami ucieka z więzienia i dezerteruje.
W czasie II wojny światowej walczył w powstaniu warszawskim,
gdzie stracił prawą rękę.
O książce wydanej w 1937 r. pisze:
" W lwiej części jest aż nadto prawdziwa ".
Czy autor mógł przypuszczać, że stanie się sprawcą jednej z najlepszych polskich komedii filmowych ???
Wydaje mi się, że polecać nie muszę, a wiele osób będzie chciało porównać oryginał książkowy z filmową adaptacją !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ dwoma towarzyszami próbuje dostać się do włoskiej niewoli, niestety włoskie okopy do których dotarli okazały się opuszczone.
Efektem - medal za waleczność !!!
W późniejszym czasie oskarżony o...
Nie byłem świadomy, że film, którego za młodu byłem wielkim fanem, ma pierwowzór w postaci książki. Nadrobiłem braki. Bawiłem się świetnie, dawno się tyle nie śmiałem podczas czytania. Być może to zasługa kinowej adaptacji, bardzo dużo sytuacji z książki widziałem i słyszałem scenami z filmu.
Przed najwyższą możliwą oceną powstrzymało mnie knajackie zachowanie bohaterów. Ciężko było im momentami kibicować.
Niemniej polecam serdecznie. Książka omalże wiekowa, a nic nie straciła w odbiorze. I mimo poważnego, a nawet tragicznego tematu, można się pośmiać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed najwyższą możliwą oceną powstrzymało mnie knajackie zachowanie bohaterów....
Powiesc czesciowo w klimatach podobnych do "Przygod dobrego wojaka Szwejka" Jaroslava Haska
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie widziałam filmu i może dlatego nie rozumiem fenomenu, a może czytałam nieuważnie, a może powieść oprócz kilku ostatnich akapitów zwyczajnie lukruje koszmar. Nawet nie lukruje, do koszmaru wojny dodaje kolejny koszmar kogoś kto udaje że wszystko jest ok.
Tak naprawdę fabuła jest żadna, po opuszczeniu jednostki paczka cwaniaczków kombinuje jakby tu nie brać udziału w wojnie za to z wojennej sytuacji skorzystać, oczywiście po drodze wyrządzając tyle krzywd ile to tylko możliwe. Ważni są tylko oni i ich, doprawdy niewyszukane, potrzeby. Opisy chlania, łapania za dupska i obżarstwa przeplatane obrażaniem wszystkich wokoło nie tylko ranią moją wrażliwość ale też są niebywale nudne, bo powieść jest napisana tak sobie.
Podejrzewam że ekranizacja dobrze zrobiła rematowi, a porównania z Wojakiem Szwejkiem są przypadkowe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak naprawdę fabuła jest żadna, po opuszczeniu jednostki paczka cwaniaczków kombinuje jakby tu nie brać udziału w...
Przyznam się, że o istnieniu książki, w przeciwieństwie do filmu, nawet nie wiedziałem. Całkiem zabawna, z różnymi ciekawymi sytuacjami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekko i z poczuciem humoru napisana historia o przygodach kilku żołnierzy różnych narodowości zamieszanych wbrew sobie w wydarzenia wielkiej wojny. Spod dowcipnej i zabawnej treści przebija jednak groza wojny i straszny los zwykłych ludzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się to czytało. Klasyka...
Świetnie się to czytało. Klasyka...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś bardziej podobała mi się część garnizonowa ale ich perypetie po ucieczce też były całkiem dobre.
Kto pomyślałby, że mamy w literaturze polskiej taką perełkę gdyby nie ekranizacja? To ona skłoniła mnie do sięgnięcia po powieść. Napisana ze swadą, ciętym humorem, lektura była czystą przyjemnością. Autor to bystry obserwator otaczającej go rzeczywistości, bo przedstawiona historia oparta jest na jego przeżyciach. Dodam tylko, że mój pradziadek służył w C.K. Armii i z rodzinnych opowieści wiem, że nie było słodko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwsze zaskoczenie - nie wiedziałam że film nakręcony został na podstawie książki Kazimierza Sejdy. Pierwowzór okazał się rewelacyjny, chociaż trudno nie patrzeć na powieść przez pryzmat filmu.
Frajter Kania to taki rodzimy wojak Szwejk, może tylko bardziej rozgarnięty i sprytny. Aż trudno uwierzyć że książka powstała w 1936 roku, ten rodzaj humoru wydaje mi się bardzo współczesny. Dobrze bawiłam się przy czytaniu Dezerterów, lekka, zabawna i przyjemna książka, polecam wszystkim fanom filmu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFrajter Kania to taki rodzimy wojak Szwejk, może tylko bardziej rozgarnięty i sprytny. Aż trudno uwierzyć że książka powstała w 1936 roku, ten rodzaj humoru wydaje mi się bardzo...