Pierścień

Okładka książki Pierścień autora Larry Niven, 8385079602
Okładka książki Pierścień
Larry Niven Wydawnictwo: Amber Cykl: Pierścień (tom 1) Seria: Mistrzowie SF fantasy, science fiction
Pierścień (tom 1)
Arkadiusz Nakoniecznik

Kup Pierścień w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pierścień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierścień

Przeczytałem ją drugi raz.
Kiedyś uznałem ją za rewelacyjna, a że nie pamiętałem już za wiele z fabuły postanowiłem powtórzyć.

Niestety tym razem było zdecydowanie gorzej.
Podpisuję się pod większością opisanych przez wiele osób wad.

Przeczytałem ją drugi raz.

Niestety tym razem było zdecydowanie gorzej.
Podpisuję się pod większością opisanych przez wiele osób wad.

Początek zapowiada się bardzo obiecująco: intrygujący koncept, tajemnica, skala konstrukcji robiąca ogromne wrażenie i kilka naprawdę ciekawych pomysłów science fiction. Niestety im dalej, tym bardziej książka traci tempo i skupienie. Po dotarciu na Pierścień fabuła wyraźnie siada — dużo jest latania, oglądania i zapowiedzi wydarzeń, które rzadko prowadzą do czegoś konkretnego.
Najciekawsze elementy to same idee: skala świata, zasady funkcjonowania Pierścienia, manipulowanie rasami czy koncepcja szczęścia jako cechy. Problem w tym, że są one porozrzucane i rzadko pogłębiane, a całość zbyt często skręca w stronę lekkiej przygodówki zamiast koncepcyjnego SF. Postacie są raczej nośnikami fabuły niż czymś, co angażuje emocjonalnie.
To nierówna, momentami nużąca lektura, ciekawa głównie jako klasyka gatunku i zapis dobrego pomysłu, który nie został w pełni wykorzystany.

Szalony lalecznik, 200-letni człowiek, morderczy kzin i 20-letnia szczęściara Teela. No i też świetlne miecze.
Życie stałoby się straszliwie nudne, gdyby otaczali nas sami ludzie. Też tak myślę.
Książka idealna żeby się zrelaksować.

Książka idealna żeby się zrelaksować.

1971 użytkowników ma tytuł Pierścień na półkach głównych
411 użytkowników ma tytuł Pierścień na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pierścień

Okładka książki Pyłek w Oku Boga Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle
Pyłek w Oku Boga Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle
Okładka książki Starborn and Godsons Steven Barnes, Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle
Starborn and Godsons Steven Barnes, Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle
Okładka książki Multiverse. Exploring Poul Andersons Worlds Karen Anderson, Stephen Baxter, Astrid Anderson Bear, Greg Bear, Gregory Benford, David Brin, Terry Brooks, C.J. Cherryh, Gardner Dozois, Bob Eggleton, Raymond E. Feist, Eric Flint, Nancy Kress, Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle, Robert Silverberg, Harry Turtledove, Tad Williams
Okładka książki Ringworld: The Graphic Novel, Part One Sean Lam, Larry Niven
Ringworld: The Graphic Novel, Part One Sean Lam, Larry Niven
Okładka książki Gateways. Original New Stories Inspired by Frederik Pohl Brian W. Aldiss, Isaac Asimov, Greg Bear, Gregory Benford, David Brin, Cory Doctorow, Gardner Dozois, Alex Eisenstein, Phyllis Eisenstein, James R. Frenkel, Neil Gaiman, James Gunn, Joe Haldeman, Harry Harrison, David Lunde, Elisabeth Malarte, David Marusek, Larry Niven, Jody Lynn Nye, Emily Pohl-Weary, Mike Resnick, Frank M. Robinson, Robert J. Sawyer, Robert Silverberg, Joan Slonczewski, Sheri S. Tepper, Vernor Vinge, Connie Willis, Gene Wolfe
Okładka książki Niszczyciel światów Edward M. Lerner, Larry Niven
Niszczyciel światów Edward M. Lerner, Larry Niven
Larry Niven
Larry Niven
Laurence van Cott Niven (urodzony 30 kwietnia 1938 w Los Angeles w Kalifornii) – amerykański pisarz science-fiction. Ukończył matematykę na Uniwersytecie Washburn w Kansas, w 1962. Debiutował w 1964 utworem The Coldest Place. W 1967 otrzymał nagrodę Hugo za opowiadanie Neutron Star. Jego najbardziej znaną książką jest Pierścień (tytuł oryginalny Ringworld, 1970). Książka ta otrzymała Nagrody Hugo, Locusa oraz Nebuli. Poza powieściami i opowiadaniami, Niven napisał również scenariusze do seriali telewizyjnych, między innymi do Star Trek: The Animated Series.

Cytaty z książki Pierścień

Larry Niven Pierścień Zobacz więcej