Pod ciężarem nieba

- Heavier than heaven: a biography of Kurt Cobain
- 2001-01-01
- 2001-01-01
- Maciej Machała
"W ciągu jednego dnia Kurt narodził się dla świata, zmarł w sekrecie własnego mroku, wreszcie zaś wskrzeszony został dzięki potędze miłości. Był to wyjątkowy wyczyn - nieprawdopodobny i niemalże niemożliwy - to samo można by wszakże powiedzieć o znacznej części jego przejaskrawionego życia, począwszy od miejsca, z którego pochodził."
Biografia Kurta Cobaina.
Kup Pod ciężarem nieba w ulubionej księgarni
Oceny książki Pod ciężarem nieba
2316 użytkowników ma tytuł Pod ciężarem nieba na półkach głównych- Przeczytane 1 394
- Biografie 26
- Muzyka 18
- Muzyczne 7
- 2014 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod ciężarem nieba
Niesamowity muzyk i talent, za szybko zdecydował się odejść z tego świata. Po przeczytaniu tej książki wydaje mi się, że miał poważne problemy psychiczne. Książka z ogromną ilością ciekawostek z życia Kurta, muzycznego i prywatnego życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najsmutniejszych biografii jakie czytałam. Książkę kupiłam jeszcze jako nastolatka ale wtedy jej nie podołałam. Dziś po ponad 10 latach przeczytałam ją z pełną uwagą, wciągnęła mnie. Bardzo szczegółowa relacja praktycznie całego życia Kurta. Można chociaż odrobinę zrozumieć dlaczego jego życie tak szybko się skończyło.
Kurt był najbardziej autodestrukcyjną osobą jaką można sobie wyobrazić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKurt był najbardziej autodestrukcyjną osobą...
Rentgen osoby niepełnosprawnej umysłowo. A szkoda, bo utalentowanej zarazem muzycznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze o Kurcie Cobainie. Mając za sobą książkę pt. „Bądź jaki bądź. Historia Nirvany” Michael’a Azerrad’a pomyślałem, że biografia tego muzyka będzie miłym uzupełnieniem wiedzy o tym całym zjawisku muzycznym jakim była Nirvana. Czym różnią się te dwie książki? Przede wszystkim autorami jak i objętością. Biografia Kurta jest blisko dwa razy dłuższa niż książka o zespole. Można więc spodziewać się, że życie muzyka zostało przeanalizowane bardzo szczegółowo, mocno też skupiając się na jego uzależnieniu od heroiny. To co przedstawia nam autor jawi się jako prawdziwa masakra, bo chyba nie ma innego słowa na to, co narkotyki zrobiły z życiem lidera Nirvany. Na całe szczęście pan Charles R. Cross jest daleki od oceniania, nie potępia ale też nie wychwala Cobaina w tym co pisze. Wydaje się, że stara się być obiektywny w stosunku do postaci, która miała dwie strony- ciemną i jasną. Na ponad 500 stronach stara się zrozumieć fenomen Kurta, przedstawia go takiego jakim był a czytelnik sam może wydać sąd o tej kontrowersyjnej postaci. Oczywiście zdarzają się też informacje mało istotne (jak choćby to, że Kurt w młodości miał trądzik),myślę jednak, że prawdziwi fani będą się zaczytywać tą biografią i uważam, że zdecydowanie im jest ta pozycja dedykowana. Osiem gwiazdek (rewelacyjna).
Jeszcze o Kurcie Cobainie. Mając za sobą książkę pt. „Bądź jaki bądź. Historia Nirvany” Michael’a Azerrad’a pomyślałem, że biografia tego muzyka będzie miłym uzupełnieniem wiedzy o tym całym zjawisku muzycznym jakim była Nirvana. Czym różnią się te dwie książki? Przede wszystkim autorami jak i objętością. Biografia Kurta jest blisko dwa razy dłuższa niż książka o zespole....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to wznowienie książki, która czytałem z dwadzieścia kilka lat temu. Wypożyczyłem tamten dawny egzemplarz i przeczytałem. Jednak rozejrzałem się za własnym na allegro, bo lubiłem zajrzyć i doczytać. Zobaczyłem, że jest drogie. Oczywiście jakiś fb czy inny społeczniak podpowiedział mi że jest nowe wydanie (chyba na 30 rocznicę śmierci wznowili). Kupiłem, przeczytałem. Wydanie jest świetne. Konkretna książka, twarda oprawa, za 20 lat dalej będzie ładnie leżeć w ręce. Szczerze polecam.
Jest to wznowienie książki, która czytałem z dwadzieścia kilka lat temu. Wypożyczyłem tamten dawny egzemplarz i przeczytałem. Jednak rozejrzałem się za własnym na allegro, bo lubiłem zajrzyć i doczytać. Zobaczyłem, że jest drogie. Oczywiście jakiś fb czy inny społeczniak podpowiedział mi że jest nowe wydanie (chyba na 30 rocznicę śmierci wznowili). Kupiłem, przeczytałem....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNigdy nie byłam fanką nirvany i słabo znałam historię Kurta. Na początku książka mnie wciągnęłam, później już nieco mi się przeciągała. Ciekawe przeczytać taką biografię i poznać postacie, które przyczyniły się do tej wielkiej kariery, a nie widać ich na scenie. Same wyznania tego jak czuł się Kurt na etapach swojego życia z jednej strony wprowadzały mnie w smutek i współczucie, ale czasami w irytacje, choć to może kwestia tego, że nie jestem w stanie, w pełni wczuć się w sytuację samobójcy
Nigdy nie byłam fanką nirvany i słabo znałam historię Kurta. Na początku książka mnie wciągnęłam, później już nieco mi się przeciągała. Ciekawe przeczytać taką biografię i poznać postacie, które przyczyniły się do tej wielkiej kariery, a nie widać ich na scenie. Same wyznania tego jak czuł się Kurt na etapach swojego życia z jednej strony wprowadzały mnie w smutek i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę się umęczyłam z tą książką, pierwsze chyba 300 stron jest o tym, jakim Kurt był smutnym nastolatkiem i jak się przeprowadzał. Potem trochę o Nirvanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś wczesnym popołudniem przeczytałam biografię Kurta Cobaina autorstwa Charlesa R. Crossa zatytułowana ,,Kurt Cobain. Pod ciężarem nieba". Książka jest niezmiernie szczegółowa, obfitująca w najdrobniejsze detale od czasów wczesnego dzieciństwa, poprzez okres nastoletni, młodość. Wszystko co się działo w rodzinie głównego bohatera tejże książki zarówno po kondzieli jak i po mieczu, w związkach w tym i małżeństwie z Curtney Love jak i przebiegu kariery a także stanu zdrowia fizycznego i psychicznego w tym przebieg narkotycznego nałogu. Podczas tej lektury poznajemy Kurta Cobaina jako człowieka pełnego sprzeczności gardzącego sławą z drugiej strony zabiegającą o nią... kruchego, nieśmiałego niemalże wycofanego, zbuntowanie słodkiego chłopaczka wiecznie uzyskiwającego na zdrowie głównie na bóle brzucha, (ale nie tylko na to),z drugiej strony rządzący żelazną ręką zespołem, roztający się ze swoimi życiowymi partnerami niezbyt ładny sposób ( znikając bez słowa wyjaśnienia i pożegnania),czy prowokującego publicznie nierzadko balansując (albo ją wręcz przekraczając) dobrego smaku. Nie mniej trzeba oddać, że pomimo to biografia ta ukazuje Kurta Cobaina jako człowieka nieprzeciętnie obdarzonego wieloma talentami muzycznymi plastycznymi i literackimi oraz równie co wspmniane talenty nieprzeciętną, piekielną inteligencją. Mimo że ta biografia( oparta na wspomnieniach ludzi dobrze znających Kurta Cobaina jak i na jego dziennikach)jest pisana naprawdę lekkim piórem, to na wskutek nadmiaru wspomnianych detali i szczegółów biografia ta mnie bardzo przymuliła i dlatego uważam tę lekturę dla wytrwałych.
Dziś wczesnym popołudniem przeczytałam biografię Kurta Cobaina autorstwa Charlesa R. Crossa zatytułowana ,,Kurt Cobain. Pod ciężarem nieba". Książka jest niezmiernie szczegółowa, obfitująca w najdrobniejsze detale od czasów wczesnego dzieciństwa, poprzez okres nastoletni, młodość. Wszystko co się działo w rodzinie głównego bohatera tejże książki zarówno po...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmm... ciężko wypowiedzieć się o tej książce, podczas jej czytania wyczułem smutek , czasem się zaśmiałem, ale świetnie przedstawia ona nam postać Kurta , wiele szczegółów, napewno warta polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno jest ocenić Pod ciężarem nieba, co nie zdarza mi się często. Mimo wielu mieszanych uczuć, zdążyłam się podczas lektury zaśmiać, wzruszyć, zmartwić, zaciekawić. Mimo poważnych niedociągnięć, autor przedstawia Kurta Cobaina jako postać z krwi i kości, potrafi wzbudzić w czytelniku emocje, mimo upływu lat od śmierci gwiazdy. Zapewnia też perspektywę, której dzienniki nie mogły – nie tracąc przy tym charakteru lidera Nirvany, co z pewnością warto docenić.
Całą recenzje przeczytasz tutaj: https://popkulturowcy.pl/2024/04/09/kurt-cobain-pod-ciezarem-nieba-biografia-recenzja-ksiazki/
Trudno jest ocenić Pod ciężarem nieba, co nie zdarza mi się często. Mimo wielu mieszanych uczuć, zdążyłam się podczas lektury zaśmiać, wzruszyć, zmartwić, zaciekawić. Mimo poważnych niedociągnięć, autor przedstawia Kurta Cobaina jako postać z krwi i kości, potrafi wzbudzić w czytelniku emocje, mimo upływu lat od śmierci gwiazdy. Zapewnia też perspektywę, której dzienniki...