Spowiedź narkomana

Okładka książki Spowiedź narkomana
Filip Bryła Wydawnictwo: Philip Wilson literatura piękna
2005-03-30
2005-03-30

Kup Spowiedź narkomana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Spowiedź narkomana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spowiedź narkomana

książkę #spowiedznarkomana poleciła mi ćpunka vibovitkurwo. po kilku przeczytanych stronach nie podszedł mi styl autora, więc odłożyłem na regał. jakiś czas temu sięgnąłem, zacisnąłem zęby i #przeczytałem.
_________
#filipbryła, autor, mieszkanie Warszawy, opisuje swoje zmagania z nałogami zarówno alkoholem jak i narkotykami. zaczyna od alkoholu. pije bez opamiętania, aż siada mu organizm. później pali zioło, wrzuca kwasy, wciąga amfę, by w końcu pogonić kroplę po srebrze czyli pali browna. kiedy brown mu nie wystarcza, zaczyna dawać w żyłę.
_________
a miała to być prawdziwa spowiedź narkomana przed czytelnikiem wg. tzw. pięciu warunków dobrej spowiedzi. i momentami jest, bo rachunkiem sumienia można nazwać wszystkie historie ćpalnicze, które autor z wielkim entuzjazmem opisuje; żalem za grzechy przemyślenia na skręcie po heroinowym; mocnym postanowieniem poprawy, decyzje podejmowane w trakcie dochodzenia do siebie po odstawieniu.
_________
drażnił mnie styl autora, który w niektórych momentach na siłę chce być luzakiem i wstawia tak płytkie i nietrafne metafory, że traci się cały ćpalniczy nastrój. opisy alkoholowej, narkotycznej bani też momentami są infantylne i rozśmieszają pewnie samego autora, rzadko czytelnika. ciekawie natomiast opisana jest praca narkomana, który kradnie wszystko co popadnie by mieć na towar. i to jest fajnie, realnie opisane. zabrakło moim zdaniem przemyśleń autora na temat własnego zdrowia, opisów organizmu, który stopniowo niszczy się przez narkotyk. wielbicielom literatury ćpalniczej i socjologicznej jak i badaczom obyczajów #polecam. #książka to realny zapis życia ćpuna.

_________

Treściwa, mroczna, wciągająca. Na początku myślałem, że będę się nudził ale nie. Można by rzec, że im bardziej beznadziejnie tym ciekawiej. Przez cały czas pytałem sam siebie "dlaczego ludzie w to brną?". Na uwagę zasługują dialogi (których niestety jest bardzo mało) oraz opisy, które działały mi na wyobraźnię. Szkoda tylko, że Warszawski klimat z dawnych lat rzadko kiedy jest wyczuwalny. Również same postacie też mogłyby mieć więcej poświęcone uwagi. Ale mimo wszystko polecam.

Myślę, że większość zaawansowanych narkomanów może funkcjonować tylko w ośrodkach i półroczny pobyt, jak to ma miejsce w tej książce, to za mało. Jest duże prawdopodobieństwo, że nie znajdą swojego życia, prędzej czy później zamknie się nad nimi pułapka. Albo będzie to tylko alkohol, jako substytut, jednak łagodniejszy i bardziej dostępny przyjaciel. Albo pójdą na całość.
Cieszę się, że trafiłem na tę książkę, szukałem takiej „spowiedzi” i po porażce z „Heroiną” Piątka, Bryła mnie nie zawiódł. Książka jest i straszna i piękna, chwilami klimatem przypomina powieść „Chłopaki nie płaczą” Vargi, ale tylko do pewnego momentu. Dużo jest w niej zabawnych sytuacji, które oczywiście zabawne mogą być tylko do czasu.
Chciałem się dowiedzieć czegoś o autorze, jednak nie udało mi się.
Coś mi mówi, że pisarz sam sfinalizował wydanie tej książki, żeby zostawić jakiś ślad o sobie… Jeśli tak, to zrobił bardzo dobrze.

656 użytkowników ma tytuł Spowiedź narkomana na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Spowiedź narkomana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Spowiedź narkomana

Cytaty z książki Spowiedź narkomana

Dodaj cytat z książki Spowiedź narkomana