Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka

Okładka książki Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka autora Hampton Sides, 9788368380279
Okładka książki Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka
Hampton Sides Wydawnictwo: Wydawnictwo Port historia
historia
The Wide Wide Sea. The Final, Fatal Adventure of Captain James Cook
2025-08-20
2025-08-20
Adam Olesiejuk

Kup Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka

Książka o czasach kiedy „statki były z drewna, a mężczyźni z żelaza”. Towarzyszymy Jamesowi Cookowi podczas jego trzeciej podróży dookoła świata wraz z załogą dwóch statków: „Resolution” i „Discovery”. Jednym z celów, który kapitanowi wyznaczyła brytyjska Admiralicja była próba wytyczenia t.zw. Przejścia Północno-Zachodniego, czyli drogi morskiej biegnącej wzdłuż północnego wybrzeża Kanady, dzięki której znacznie skróciłaby się podróż do Chin, a nawet Indii.

Przedtem jednak nastąpiła jeszcze dokładniejsza niż za poprzednich wypraw eksploracja Pacyfiku i – nie lada gratka – niespodziewane odkrycie Hawajów. Te piękne wyspy o łagodnym klimacie, bogatej przyrodzie i – jak się wydawało – przyjaźnie nastawionych tubylcach wydawały się idealnym miejscem dla dłuższego odpoczynku, uzupełnienia zapasów i dokonania niezbędnych napraw.

Główny cel wyprawy umykał jednak słynnemu odkrywcy. Żeglowanie wzdłuż zachodniego brzegu Kanady i Alaski przyniosło co prawda dużo cennej wiedzy kartograficznej, jednak po pokonaniu Cieśniny Beringa i rychłym zaobserwowaniu zbliżającej się ściany arktycznego lodu – trzeba było zawracać. Nieustępliwy Cook, zamiast zarządzić powrót do Anglii, postanowił podjąć kolejną próbę w bardziej sprzyjającej porze roku, a w międzyczasie powrócić na Hawaje. Jednak kolejna wizyta na rajskich wyspach miała przybrać zupełnie inny obrót niż poprzednio…

Hampton Sides wykonał bardzo solidny research – opis życia na morzu w końcówce XVIII wieku tchnie ogromnym autentyzmem. Niemal widzimy szczury pełzające pod pokładem czy wszechobecne karaluchy, czujemy stęchliznę i smród panujące na statku, wzdrygamy się wraz z marynarzami wobec konieczności spożywania ohydnego mięsa z morsa…

Mamy też ciekawy wgląd w osobowość Jamesa Cooka. Imponuje on opanowaniem i spokojem, który potrafi zachować w każdej niemal sytuacji. Jest twardy i zdecydowany, ale sprawiedliwy – nie przesadza z brutalnością, tak częstą u ówczesnych dowódców, cieszy się więc dużym poważaniem u podwładnych. Umie zadbać o ekipę swoich wypraw – na jego statkach nikt nie umiera na szkorbut, zwykle dziesiątkujący ówczesne załogi (intuicja podpowiadała Cookowi, że warto dbać o zróżnicowaną dietę marynarzy).

A jednak z czasem coś się zmienia: coraz częściej zdarza się, że traci panowanie nad sobą lub podejmuje nieracjonalne decyzje. Starzeje się? Dają się we znaki trudy i rozterki kilkuletniej podróży z dala od wygodnego domu, żony, dzieci? Pogarsza się jego zdrowie psychiczne? Dość powiedzieć, że słynący dotąd z taktu, dyplomacji i pełnego wrażliwości podejścia do rdzennej ludności Cook wdaje się w konfrontację, która doprowadzi do jego tragicznego końca…

Historia ostatniej wyprawy kapitana Cooka jest sama w sobie tak fascynująca, że można wybaczyć autorowi okazjonalne mielizny, czy niepotrzebnie rozbudowane poboczne wątki. Zasadniczo czyta się to dobrze, a momentami wręcz trudno się oderwać. Ten klimat pełnych niebezpieczeństw morskich przygód przypomniał mi z jakim przejęciem pochłaniałem w dzieciństwie pierwszą czytaną samodzielnie powieść – „Wyspę skarbów”.

Dużym minusem polskiego wydania książki Hamptona Sidesa jest brak jakichkolwiek ilustracji, czy mapek pokazujących trasę ekspedycji – czytając musimy więc zaopatrzyć się w dobry atlas otwarty głównie na stronach poświęconych Oceanowi Spokojnemu. W wydaniu angielskim na początku książki znajduje się kilka mapek, które obrazują zarówno cały szlak pokonany przez oba statki, jak i kilka szczegółowych fragmentów podróży (Hawaje, Alaska, etc). Polski wydawca uznał jednak, że naszemu czytelnikowi mapki nie będą potrzebne – moim zdaniem taka decyzja to szczyt wydawniczej fuszerki i lekceważenia czytelników.

Chciałem przeżyć fajną przygodę na morzu, a tu na wstępie dostaje informację jak to odkrycia były złe dla rdzennej ludności, wzmianki o "toksycznej męskości" i inny bullshit. Gdy już zostaliśmy poinstruowani jak mamy odbierać tę powieść, oprócz osoby kapitana Cooka na pierwszy plan wysuwa się postać jakiegoś dzikusa, którego sprowadzili z odległych wysp i jak to świetnie odnalazł się w Londynie, dobrze gotuje kurczaka i posuwa panny z wyższych sfer. Na razie odpuściłem dalsze czytanie. Hehe.

Świetna. Reportaż, ale czyta się z zapartym tchem jak beletrystykę.
Duży plus za oddanie głosu rdzennym mieszkańcom i pokazanie tej historii z ich perspektywy.
Bez nudy, bez sztucznego pompowania emocji. Tak to się powinno robić 🙂

Świetna. Reportaż, ale czyta się z zapartym tchem jak beletrystykę.
Bez nudy, bez sztucznego pompowania emocji. Tak to się powinno robić 🙂

363 użytkowników ma tytuł Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka na półkach dodatkowych

Hampton Sides
Hampton Sides
Hampton Sides, urodzony w 1962 roku w Memphis, jest historykiem, pisarzem i redaktorem magazynu outdoorowego „Outside”. Publikował w „National Geographic”, „New Yorkerze”, „Esquire” oraz „Washington Post”. Za artykuły w czasopismach nagrodzony został National Magazine Award, odpowiednikiem Nagrody Pulitzera w świecie periodyków. Autor bestsellerowych powieści Hellhound on his Trail, Blood and Thunder oraz Żołnierze widma. Mieszka w Nowym Meksyku z żoną i trójką synów.

Cytaty z książki Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka

Dodaj cytat z książki Na szerokim, szerokim morzu. Ostatnia wyprawa kapitana Cooka

Ciekawostki historyczne