Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał

Okładka książki Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał autora Joanne Ryder, Laurence Yep, 9788379660339
Okładka książki Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał
Laurence YepJoanne Ryder Wydawnictwo: Iuvi Cykl: Poradnik dla smoków (tom 2) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Poradnik dla smoków (tom 2)
A Dragon's Guide to Making Your Human Smarter
2017-05-24
2017-05-24
Anna Bereta-Jankowska

Kup Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał

Oto dwa poradniki dla smoków
autorstwa Laurence Yep i Joanne Ryder.

Jest też trzeci poradnik, ale nie po polsku i w Polsce niedostępny
(info znalazłam na portalu goodreads.com).

Jeśli chcecie je sprezentować znajomemu smokowi,
to uprzedźcie, by jednak nie traktował ich jako poradniki.
Zresztą sam się zorientuje, że z poradnictwem nie ma to nic wspólnego ;-)

Tom 1. ma ok. 200 stron i nosi podtytuł "Żywienie i wychowanie ludzi",
ale niewiele tu jest o żywieniu, zwłaszcza ludzi ;-p
Tom 2. ma 400 stron i podtytuł "Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał"
i też mija się z tematem ;-p

Mojej córce obywa tomy się podobały, zwłaszcza drugi.
Ja uważam, że tom pierwszy jest przydługim wstępem do rewelacyjnego tomu drugiego!

Bohaterami są smoczyca zwana panną Drake oraz dziewczynka Winnie.
Każda z nich uważa, że to ta druga jest jej podopieczną.

Panna Drake ma duuużo lat, skłonności do zrzędzenia i niezwykłe umiejętności.
Winnie jest półsierotą, przyzwyczajoną do biedy i przeprowadzek,
ale i żywiołową, odważną dziewczynką.
Dodajmy do tego trochę magii, ciut niebezpieczeństwa, czarny charakter i szkolne niesnaski
i oto mamy spis zawartości książek.

Tom pierwszy wydał mi się trochę powierzchowny, ale córka go chwaliła.
Obydwie zgadzamy się, że tom drugi bije pierwszy na głowę!
Drugi tom wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu aż do końca.
Więcej zdradzić nie mogę ;-p

Oto dwa poradniki dla smoków
autorstwa Laurence Yep i Joanne Ryder.

Jest też trzeci poradnik, ale nie po polsku i w Polsce niedostępny
(info znalazłam na portalu goodreads.com).

Jeśli chcecie je sprezentować znajomemu smokowi,
to uprzedźcie, by jednak nie traktował ich jako poradniki.
Zresztą sam się zorientuje, że z poradnictwem nie ma to nic wspólnego ;-)

Tom 1. ma...

Ostatnio nie mam za dużo czasu na czytanie książek, co skutkuje pustkami na blogu i na liście książek przeczytanych w danym miesiącu, jednak są takie pozycje, po które jak się już sięgnie to czyta się je w zastraszającym tempie. Właśnie taką książką była druga część Poradnika do smoków, powieści przeznaczonej dla młodzieży, z której na pewno nie jeden dorosły się ucieszy.

Panna Drake, smoczyca opiekująca się swoją pupilką Winnie, nie spuszcza jej z oczu. To właśnie dzięki niej dziewczynka idzie do Akademii Spriggs, niezwykłej szkoły dla magicznych i zwykłych dzieci. Winnie szybko nawiązuje przyjaźń z kilkoma magicznymi dziewczynkami, jednak nie każdy jej sprzyja. Okazuje się, że dziadek Winnie planuje jej porwanie smoczyca postanawia zrobić wszystko, co w jej mocy, by nic się nie stało jej podopiecznej, która choć jest małą dziewczynką, jest też bardzo sprytna i potrafi zadbać o to,, na czym jej najbardziej zależy.

Drugi tom kontynuacji Poradnika dla smoków to bardzo przyjemna w odbiorze powieść, którą czyta się w zastraszającym tempie, a przygody Panny Drake i Winnie wywołują uśmiech na ustach. Jest to książka, która uczy, że każdy ma swoje zdanie i ma prawo walczyć o to, co dla nich najważniejsze. Tym ciekawsze jest to, że tym razem to nie zwierzę jest pupilem, a człowiek, którego też w jakiś sposób trzeba oswoić. Bardzo mi się podobało to, że Winnie, jak na swój wiek jest nad wyraz dojrzałą osobą i tak naprawdę to ona na końcu zachowała się odpowiedziała i znalazła wyjście z sytuacji.

Książka jest dedykowana młodszym odbiorcom, ale myślę, że nawet starsi znajdą w niej coś, co będzie sprawiało im przyjemność. Sama byłam zdziwiona jak dobrze mi się czytało o losach poważnej smoczycy i trochę roztrzepanego dziecka. Ich losy ciekawią od samego początku i do samego końca nie wiadomo jak wszystko się potoczy.

Bardzo dobra pozycja dla dzieci i młodzieży, oraz dla tych starszych, którzy wiedzą, że smoki istnieją. :)

60 użytkowników ma tytuł Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał

Okładka książki Poradnik dla smoków. Żywienie i wychowywanie ludzi Joanne Ryder, Laurence Yep
Poradnik dla smoków. Żywienie i wychowywanie ludzi Joanne Ryder, Laurence Yep
Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyczno-naukowy 5 Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Victor Contoski, Andrzej Czechowski, Terry Dixon, Philip José Farmer, Bruce Jay Friedman, Aleksander Gorbowski, Stanisław Lem, Krzysztof Wiesław Malinowski, Dean McLaughlin, Wiaczesław Moroczko, Rick Norwood, Michaił Puchow, Robert Sheckley, Robert Silverberg, Clifford D. Simak, Henry Slesar, Andrzej Trepka, Kurt Vonnegut, Ilja Warszawski, Laurence Yep, Janusz A. Zajdel
Laurence Yep
Laurence Yep
Laurence Michael Yep amerykański pisarz pochodzenia chińskiego. Pisze fantasy, głównie przeznaczone dla dzieci i młodego czytelnika.

Opowieść o Angelinie Brownie David Almond
Opowieść o Angelinie Brownie
David Almond
„Opowieść o Angelinie Brownie” David Almond. Czasami wystarczy tak niewiele, aby w naszym życiu coś się zmieniło. I właśnie taką maleńką zmianą, iskierką, nadzieją jest aniołek, który pewnego dnia pojawia się w życiu kierowcy autobusu – Berta. Znajduje on go, w swojej kieszeni koszuli i tuż po skończonej pracy, zanosi do domu. Aniołek jest tak maleńki, tak uroczy i tak bardzo nieśmiały, że Bert i Berta postanawiają go zatrzymać. Nadają mu urocze imię Angelino i w głębi duszy, już snują plany związane z tym cudownym darem. Maluszek zdobywa serca swych nowych opiekunów. Otrzymuje nowe ubranka, smaczne jedzonko oraz udaje się do szkoły. A tam rzecz jasna, poznaje nowych przyjaciół. Wszędzie gdzie tylko pojawi się Angelino, wzbudza ogólny zachwyt i sympatię, jakby jakaś wewnętrzna siła sprawiała, że przy nim ludzie stają się inni, jakby lepsi?! Ale niestety nie wszyscy są zadowoleni z pojawienia się Angelino. I jak to w życiu bywa, i tutaj spotykamy Prawdziwych Złoczyńców – Mistrzów Kamuflażu, którzy podstępem uprowadzają Aniołka i mają wobec niego czarne plany. Wtedy do akcji wkraczają niezastąpieni szkolni przyjaciele. . Mistrz Kamuflażu to tak naprawdę „Mały Zagubiony Chłopiec. Dzieciak z oczyma błyszczącymi łzami, który chce przytulić się do mamy”. I to właśnie nasz Aniołek sprawia, że zło zamienia się w dobro. Czasami tak bywa, że „Aniele, stróżu mój..”, przychodzi do nas już w dorosłym życiu. Zmienia nie tylko Berta, ale też zagubione dzieciaki, które w pewnym momencie wkroczyły na złą drogę. To metafora dobra, nadziei, wiary i optymizmu połączonego z empatią. To ciepła i bardzo serdeczna opowieść o miłości, tolerancji, która w zabawny sposób pokazuje ważne sprawy. A każdy dorosły jeśli pozwoli sobie na tymczasowe uruchomienie w sobie dziecka, również będzie oczarowany małym Angelino. Bo właśnie teraz role się odwróciły, to nie Anioł opiekuje się nami, tylko my Aniołem. Pytanie czy jesteśmy na to gotowi, czy potrafimy, czy mamy w sobie tyle odwagi, aby spróbować.
Bożenka Wykurz - awatar Bożenka Wykurz
Baśń o perle Anna Gibasiewicz
Baśń o perle
Anna Gibasiewicz
Czy są wśród nas wielbicieli baśni 🤔? Jeśli tak, to zapraszam Was do magicznej, baśniowej krainy, w której wszystko może się zdarzyć 😊 #współpracabarterowa Bogaty kupiec Eben bardzo kochał piękną córkę Elwikę, a ponieważ wychowywał ją sam, spełniał jej wszystkie zachcianki. Z dalekich podróży przywoził jej drogocenne klejnoty i bogato zdobione szaty. Po powrocie z niebezpiecznych wojaży wyprawiał bal, na których Elwika brylowała. Nie myślała o małżeństwie, choć miała wiernych i wytrwałych wielbicieli. Pewnego razu kruk opowiedział jej o najcenniejszym skarbie - perle, której posiadanie sprawi, że zdobędzie serce każdego mężczyzny, który jej się spodoba. Elwika wymusiła na starym ojcu kolejną niebezpieczną podróż, z której powrócił wraz z perłą okupioną śmiercią wielu poławiaczy. Czy piękny klejnot przyniesie Elwice miłość czy zgubę? Kim jest tajemniczy wielbiciel dziewczyny? Czy uda jej się odnaleźć ojca i dotrzeć do ukochanego? Kto jej pomoże w dalekiej wędrówce? Przekonajcie się sami, nie chcę Wam psuć lektury 😊 Dalsze losy bohaterów baśni opisane zostały w "Wyprawie Endoasa". Jest to baśń o poszukiwaniu tego, co jest w życiu najważniejsze. Szczęście i miłość nie przychodzą łatwo, często wymagają wyrzeczeń i poświęcenia. Historia Elwiki to również opowieść o przemianie serca, które wymaga pokonania swoich słabości i egoizmu. Pięknie uczy wytrwałości w drodze do realizacji celu. I zwraca uwagę, że kochać należy mądrze ❤️ Autorką okładki i ilustracji jest Emilia Bober-Kiełt. Warto wspomnieć, że do książki została dołączona zakładka 😉
an-ia1 - awatar an-ia1
Marcelinka rusza w kosmos. Bajka trochę naukowa Janusz Leon Wiśniewski
Marcelinka rusza w kosmos. Bajka trochę naukowa
Janusz Leon Wiśniewski
Książka trafiła w moje ręce na jednej z książkowych wyprzedaży. Ponieważ wcześniej czytałam pochlebne opinie, postanowiłam kupić i przekonać się sama. Wyjątkowo pasjonująca i mądra, intrygująca, odkrywa pewne niewyjaśnione tajemnice. Bohaterką tej nietypowej opowieści jest Marcelinka, która prowadzi ciekawy dyskurs z Duszkiem. A cała ta sytuacja dzieje się we Wszechświecie. To właśnie tam, Duszek odkrywa przed swoją małą, rezolutną rozmówczynią wszelkie tajemnice i zagadki ogarniające zjawiska Kosmosu. Muszę przyznać, że bardzo mnie porusza ta historia. O ile z jednej strony poznajemy bohaterów, tajniki i arkana Wszechświata, o których mądrze, interesująco opowiada Duszek, dostosowując słownictwo i sposób tłumaczenia do wieku Marcelinki, to z drugiej strony otrzymujemy zaszywającą się w sercu opowieść o świecie uczuć. Bo przecież nie wszystko uda się racjonalnie i palpacyjnie wytłumaczyć, pokazać, czy zwizualizować, czasami trzeba umieć sobie coś wyobrazić. Takie są właśnie opowieści Duszka - obrazowe, ale też niezwykle refleksyjne, po których Marcelinka zwyczajnie milknie i pozwala sobie na chwilę zadumy. I wiedza, solidna porcja wiedzy wypływa z każdej z trzynastu opowieści. Nie mogę nie wspomnieć, iż ogromne wrażenie i znakomicie oddają treść książki ilustracje Anny Jamróz. Bez krzykliwości, kiczu, komercji. Każda estetycznie dopracowana, a jednocześnie posiadająca to "coś", co od razu przyciąga uwagę i przenosi nas w zupełnie inny świat. Jeśli macie w domu młodych odkrywców, ta pozycja jest idealna. Marcelinka mimo swej interesującej wizyty w Kosmosie poczuła tęsknotę. Wróciła tam, gdzie jej miejsce. Szczerze polecam! https://nietypowerecenzje.blogspot.com/2018/12/duszek-tumaczy-swiat-czyli-recenzja.html
Iliana - awatar Iliana
oceniła na77 lat temu
Skrawki nieba S. E. Durrant
Skrawki nieba
S. E. Durrant
„Jakie życie, oprócz zmarnowanego, może mieć dzieciak z domu dziecka?” To najbardziej porażająca smutkiem myśl wypowiedziana przez dziecko, jaką przeczytałam w tej historii dwojga rodzeństwa – siedmioletniego Zaka i dziewięcioletniej Iry. Wrażliwej i inteligentnej dziewczynki, a zarazem narratorki, która czuła się odpowiedzialna za młodszego brata, bo była dla niego jedyną osobą, której ufał. Nie mogła go zawieść, bo mieli tylko siebie, jedyne wspólne zdjęcie z dzieciństwa, żadnego dowodu na to, że kiedyś mieli rodzinę, żadnych marzeń, które mogłyby spaść i potłuc się oraz wiele przeprowadzek od rodziny zastępczej do kolejnej, do których trafiali z różnych powodów. To sprawiało, że rodzeństwo czuło się z tym coraz gorzej, by z czasem zrozumieć malejącą szansę na znalezienie rodziny i jej powody dojrzale wymieniane przez Irę – „Nie jesteśmy już małymi dziećmi. Za każdym razem, kiedy ktoś nas nie chce, to trochę widać. Chcemy zostać razem”. Zanosiło się na smutną opowieść. Jednak stało się coś, co diametralnie zmieniło jej charakter. Coś, co warto było odszukać w pamięci już dorosłej Iry, by to opisać. Coś, co sprawiło, że dorosła Ira posklejała tę historię z pamiętników prowadzonych przez siebie w dzieciństwie, ponieważ, jak napisała w prologu – „czułam się niewidzialna, a chciałam mieć pewność, że nasza historia zostanie opowiedziana, a także w nadziei, że życie małej, niekochanej dziewczynki, którą byłam ja, oraz mojego jeszcze mniejszego, niekochanego brata stanie się lepsze”. A jeśli nawet nie, to chciała je ubarwić, by stało się bardziej kolorowe niż w rzeczywistości. Jednak okazało się, że nie musiała tego robić. „Życie samo w sobie okazało się ekscytujące”. Wywróciło życie brata i siostry do góry nogami. To właśnie o tym wydarzeniu, które po latach nabrało dla Iry innego znaczenia, napisała opowieść, mając nadzieję na dodanie otuchy dzieciom podobnym do niej. Myślała przy tym właściwie o wszystkich zagubionych dzieciach, które „zastanawiały się, co przyniesie im jutro lub czy jutro w ogóle nadejdzie”. To bardzo ciepła, wzruszająca i wbrew pozorom optymistyczna opowieść ilustrowana rysunkami. Bardzo emocjonalnie przedstawiona przez nad wyraz dojrzałą dziewczynkę z ograniczonym zaufaniem do dorosłych, którzy wielokrotnie ją zawiedli. Z których powodu była sierotą. Dzieckiem niechcianym. We własnej ocenie ułomnym, chociaż rozumiejącym, skąd to przekonanie się wzięło. Tłumaczącą otaczający ją świat na swój dziecięcy, ale roztropny sposób, wykorzystując metaforę palety barw – „Inni ludzie mają emocje, które są jak kolory o różnych odcieniach. [...] Ale nasze emocje leżą dokładnie jedna obok drugiej, więc w jednej chwili jesteśmy weseli, a za moment się złościmy, a czasami w ogóle nic nie czujemy. To trochę przerażające”. Dla mnie przerażające było to, jak każdą niesprawiedliwą ocenę umiała sobie zracjonalizować. Autorka tak poprowadziła tę ostrożną i czujną obserwatorkę przez meandry zdarzeń, wydarzeń, sytuacji i niespodzianek mających charakter odrobinę przygodowy i odrobinę detektywistyczny, by to zaufanie do dorosłych odbudować. By pokazać, że zachowanie ludzi i jakość ich życia warunkowane jest przeszłością i dzieciństwem. Nie zawsze szczęśliwym. Opowieść pomaga małemu odbiorcy zrozumieć zachowania dorosłych i jakość ich życia, które pomimo traumatycznych doświadczeń może być w pełni wartościowe. Tym samym dając nadzieję na budowanie własnego, szczęśliwego życia. A wszystko to zanurzone w ogromnej dawce czułości, delikatności, empatii i optymizmu, dających prawo do marzeń i nadziei na ich spełnienie. Bez względu na to, kim jesteśmy i w jakim momencie życia się znajdujemy. Również my – dorośli. Bez względu na to, jak bardzo byłoby ono w danej chwili „zmarnowane”. naostrzuksiazki.pl
Maria Akida - awatar Maria Akida
oceniła na72 lata temu
Celwony Klólik Lissa Evans
Celwony Klólik
Lissa Evans
Niezwykłe jest, to gdy poznaje się nowych bohaterów, a ich los toczący się w równoległym czasie, a jedynie dzieli ich trudna w ocenie różnica charakterów oraz indywidualny świat dający wiele do myślenia, gdy się z nim czytelnik zapoznaje. Głównymi występującymi bohaterami w książce pt.'' Celwony Klólik'' autorstwa Pani Lissy Evans są dwie siostry Funia, Misia, kuzyn Graham i Blopki. Funia jest starszą siostrą Misi i nie lubi ona, gdy się coś dzieje z zaskoczenia. Często wyczuwa, że coś jest nie tak. Podoba mi się w niej to, że pomimo młodego wieku pamięta trudne dla niej chwile, w których obecnie nie może się odnaleźć, bo tęskni za tatą, w jego towarzystwie czuła się bardzo dobrze, wiedział, jak ma z nią rozmawiać. Z mamą relacje układają się nieco inaczej, bo bardziej skupia się na młodszej siostrze Misi, bo lubi spełniać jej zachcianki. Można pomyśleć, że istnieje na pierwszy rzut oka faworyzacja uczuciowa pomiędzy siostrami. Nie da się ukryć poczucia bezsilności, która towarzyszy Funii i większej odpowiedzialności za popełniane czyny względem różnorodnych postępowań sióstr i sposobów myśleń. Pojawi się w nas ciekawość, czy siostry będą ze sobą ponownie spędzać wspólnie czas, a nie, że wykonuje się z przymusu, bo musi się zaspokoić polecenie wykonania zadania powierzonego przez jednego z rodziców. W tego rodzaju literaturze dziecięcej występują chwile, gdzie przeżywa się przygody doznawania czegoś nagle, poznawania świata znanego z przedstawionej innej perspektywy, pokonanie własnych słabości, podejmowaniu szybkich decyzji, od których wiele zależy. Dzięki temu, że Funia prowadzi, sama ze sobą wewnętrzny dialog możemy poznać, jakie są w danym momencie emocje, z którymi się dzieli. Odkrywamy powoli prawdziwe jej dziewczęce oblicze, ale czy ono nam się spodoba tak od razu i jaką rolę odgrywają pozostali drugoplanowi bohaterowie, którzy pojawiają się i oczekują czegoś, co może wpłynąć na dalszy przebieg skomplikowanej, zabawnej akcji zataczającej ciekawą, tajemniczą drogę przynoszącą wiele przeszkód do pokonania i jak sobie z tym poradzi główna bohaterka, sama, czy jednak z pomocą kogoś, komu może bezgranicznie zaufać. Książki tej nie czyta się szybko. Autorka zadbała w tej oto książce o każdy możliwy szczegół, ale również poddaje próbie czasowej bohaterów, którzy mogą mieć wpływ na to, co się wydarzy i czy są, chętni dokonać właściwych wyborów walcząc z czasem, który ma ogromne znaczenie, czy im się to uda, dokonać o tym warto, się przekonać ją czytając? Wydawnictwu Literackiemu dziękuje za podarowanie mi do recenzji egzemplarzu książki pt. '' Celwony Klólik'' autorstwa Pani Lissy Evans.
Anna - awatar Anna
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał

Dodaj cytat z książki Poradnik dla smoków. Co zrobić, by twój człowiek zmądrzał