W książce tej poddano analizie litewską scenę polityczną w okresie od śmierci królowej Ludwiki Marii aż po początek panowania Jana III Sobieskiego. Autor przedstawił mechanizmy funkcjonowania stronnictw magnackich oraz omówił metody prowadzenia walki politycznej, której celem było przejęcie kontroli nad różnymi obszarami życia publicznego. Szczególną uwagę poświęcił armii litewskiej, gdyż to właśnie w tym okresie stała się ona bardzo efektywnym narzędziem do zwalczania konkurentów i gwarantem utrzymania dominującej pozycji politycznej.
Kup W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674 w ulubionej księgarni
Oceny książki W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674
14 użytkowników ma tytuł W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674 na półkach głównych- Chcę przeczytać 12
- Historia Polski 2
- Wojny i wojskowość staropolska w XVI-XVII-XVIII wieku 1
- 19 Historia Polski 1
Tagi i tematy do książki W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674
Cytaty z książki W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674
Dodaj cytat z książki W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce W walce o hegemonię. Rywalizacja polityczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1667-1674
Lata 1667-1674 były dość trudne jeśli chodzi o Rzeczpospolitą Obojga Narodów. Abdykacja Jana Kazimierza, panowanie Michała Kobybuta Wiśniowieckiego oraz elekcja Jana Sobieskiego stwarzały klimat do walk fakcji politycznych. W tym kontekście Konrad Bobiatyński analizuje walkę o hegemonię w Wielkim Księstwie Litewskim, gdzie główną rolę odgrywali Pacowie i Radziwiłłowie oraz ich klientela. Książka dokładnie omawia najważniejsze postacie litewskiej sceny politycznej, pokazuje ich wzajemne powiązania oraz działalność na sejmikach. Pokazano w jaki sposób poszczególne fakcje podchodziły do sprawy elekcji i w jaki sposób forsowały swoje plany i kandydatury takich postaci jak Filip Wilhelm Neuburg czy Karol Lotaryński. Ciekawym spojrzeniem jest rozdział na rolę wojska litewskiego w walce politycznej. Autor przedstawia w jaki sposób wykorzystywano armię do terroryzowania rywali i wpływania na zmianę postaw poprzez grabieże i próby doprowadzenia do ekonomicznej ruiny majątków politycznych przeciwników. Interesujący jest również fragment o kontaktach Jana Sobieskiego z Wielkim Księstwem Litewskim, zwłaszcza w kontekście jego wyboru na króla i realizacji jego polityki względem owych fakcji. Praca jest oparta na bogatym materiale źródłowym, autor wykorzystał nie tylko akta znajdujące się w polskich archiwach, ale również łotewskich, austriackich, niemieckich, litewskich, ukraińskich, białoruskich czy rosyjskich. Podsumowując, mamy do czynienia z naprawdę świetną pracą, która pokazuje jak skomplikowana była sytuacja polityczna w tamtym okresie na Litwie.