Szczygli Zaułek

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Widowers' houses
Kup Szczygli Zaułek w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczygli Zaułek
7 użytkowników ma tytuł Szczygli Zaułek na półkach głównych- Przeczytane 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczygli Zaułek
W jednej z pierwszych scen filmu Wybraniec (reż. Ali Abbasi, 2024) młody Donald Trump zbiera czynsze od ludzi zamieszkujących w Queens, w budynkach należących do jego ojca. W tamtym okresie Queens charakteryzowała wysoka przestępczość, okolica była zaniedbana, zaś najemcy często mieli problemy finansowe. Na filmie Trump idzie od drzwi do drzwi, próbując ściągnąć zapłatę. Delikatnie mówiąc, nie jest najmilej widzianym gościem.
Lubię odkrywać w starych książkach dowody na to, że świat w gruncie rzeczy nie uległ tak wielkim zmianom, jak nam się pozornie wydaje, gdy patrzymy na rozwój technologiczny i cywilizacyjny. Nie uległ zmianom, bo ludzie tak bardzo się nie zmieniają. Tak było choćby w przypadku Emila Zoli w Pieniądzu (rynki finansowe),czy we Wszystko dla Pań (galerie handlowe).
Wynajmowanie mieszkań ludziom w trudnej sytuacji finansowej jest biznesem. Biznesem bezlitosnym, wymagającym specyficznej konstrukcji psychicznej w zderzeniu z ludzką biedą, agresją, problemami. Ten rodzaj aktywności zawodowej jest osią sztuki Bernarda Shawa Szczygli Zaułek napisanej w 1891 roku.
[...]
całość: