Popularne wyszukiwania

- klasyka
- e-book
- 2016-12-01
- 2016-12-01
Opowiadania wybitnego rosyjskiego pisarza drugiej połowy XIX w., w których carska Rosja została przedstawiona w krzywym zwierciadle humoru podszytego ironią i sarkazmem.
Carska Rosja widziana okiem Antoniego Czechowa – mistrza małych form literackich i pisarza o wyjątkowo ostrym piórze.
Opowiadania Czechowa ukazują problemy, z jakimi zmagało się społeczeństwo w Rosji carskiej.
Poprzez zwięzłe, lecz niezwykle trafne, historie autor wskazuje na największe bolączki, jakie gnębiły to wielkie państwo pod koniec dziewiętnastego wieku. Po lekturze ośmiu opowiadań, jesteśmy w stanie wyobrazić sobie kraj, działający niczym szwankująca biurokratyczna machina.
Kup 20 opowiadań, Czechow w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki 20 opowiadań, Czechow
116 użytkowników ma tytuł 20 opowiadań, Czechow na półkach głównych- Przeczytane 65
- Legimi 4
- Opowiadania 3
- Ebook 2
- Rosja 2
- 2018 2
- 2022 2
- Obyczajowe 1
Tagi i tematy do książki 20 opowiadań, Czechow

Anton Czechow
Rosyjski nowelista i dramatopisarz. Klasyk literatury rosyjskiej.
Mistrz „małych form literackich”, w której przeważały obrazki obyczajowe, miniatury z życia urzędników, kupców, ziemian i chłopów, łączące komizm z wyraźnymi akcentami krytyki społecznej.
Znany głównie z dramatów odtwarzających tragizm powszedniej egzystencji zwykłych, przeciętnych ludzi, zazwyczaj pozbawionych woli działania, w których konflikty ukazywał w aspekcie ogólnoludzkim, społeczno-psychologicznym, a zarazem czysto rosyjskim.
Anton Czechow pochodził z niezamożnej rodziny kupieckiej. Urodził się w Taganrogu, mieście położonym nad Morzem Azowskim. Po ukończeniu gimnazjum w rodzinnym mieście udał się na studia medyczne do Moskwy. Fakultet ukończył w 1884 roku, jednak zawód lekarza zupełnie go nie interesował. Już jako student medycyny publikował utwory humorystyczne i satyryczne: Śmierć urzędnika (1883 r.),Kameleon (1884 r.),łączące liryzm z ironią. Pisał na ogół krótkie utwory, gdyż jak sam twierdził sztuka pisania jest sztuką skracania, a zwięzłość jest siostrą talentu.
Główna część jego dorobku powstała w długim okresie prowadzenia praktyki lekarskiej, zanim jeszcze jego dzieła przebiły się do szerszej publiczności. Jego nowele były publikowane w tym czasie, ale cieszyły się niezbyt dużym zainteresowaniem czytelników, zaś jego skomplikowanych i trudnych do adaptacji sztuk nikt nie chciał wystawiać. W lipcu 1890 roku udał się w podróż na Sachalin, miejsca zesłania politycznych i kryminalnych skazańców. Efektem wyprawy była napisane przez Czechowa dzieło Wyspa Sachalin, które w Rosji wywołała silny społeczny odzew.
Teatrem interesował się od młodzieńczych lat, kiedy to jako gimnazjalista zabiegał, by go wpuszczono na spektakle teatru zawodowego, zabronione dla młodzieży szkolnej. Przez całe życie pisał felietony teatralne oraz opowiadania z życia rosyjskiej sceny. Swoją pierwszą, czteroaktową sztukę Płatonow (Bez ojcowizny),napisał mając około dwudziestu lat. Sztukę dał do przeczytania aktorce Marii Jermołowej, lecz została mu ona zwrócona. Wartość jego sztuk odkrył dopiero Konstantin Stanisławski, słynny twórca MChAT-u, który premierą Mewy (1898) przyczynił się do rozgłosu Czechowa. Trzy kolejne sztuki pisane na zamówienie MChAT-u (Wujaszek Wania, Trzy siostry, Wiśniowy sad) cieszyły się podobną popularnością co Mewa i są do dzisiaj najbardziej znanymi utworami Czechowa.
Duet Stanisławski-Czechow na przełomie XIX i XX w. praktycznie zdominowała działalność MChAT-u. Obaj się świetnie rozumieli i wspólnie stworzyli podwaliny naturalizmu w teatrze, znacznie wyprzedzając swoją epokę. Istotą tego teatru było zerwanie ze sztucznymi konwencjami gry aktorskiej i zachowywanie się na scenie w możliwie jak najbardziej naturalny sposób. W 1901 r. Czechow poślubił Olgę Knipper, ulubioną aktorkę Stanisławskiego, która grała większość pierwszoplanowych ról kobiecych w sztukach Czechowa.
Chorował na gruźlicę, jednak pomimo choroby udał się w morderczą podróż na wyspę zesłańców, by zebrać materiały do książki o katorżnikach (Sachalin). Na zachodzie jego sztuki rozpropagował A.S. Suworin, zamożny właściciel prawicowego dziennika „Nowoje Wriemia”, który za własne pieniądze drukował i wystawiał dzieła Czechowa w Paryżu i Londynie oraz finansował i organizował podróże Czechowa po Europie Zachodniej.
Czechow zmarł 15 lipca 1904 roku na skutek wyniszczenia gruźlicą. Pochowano go z honorami na Cmentarzu Nowodziewiczym w Moskwie. Do dziś jego książki są w zestawie lektur. Należą ponadto do podstawowego kanonu literatury światowej.

OPINIE i DYSKUSJE o książce 20 opowiadań, Czechow
7.5
7.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele razy uśmiałem się z opowiadań Czechowa., ale nie którre z nich zestarzały sie. Stąd też ocena 6/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnimi czasy odsłuchalam sobie całkiem sporo opowiadań Czechowa na portalu "Wolne lektury". Wszystko krótkie formy, za którymi nigdy nie przepadałam. Ale to moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Zaryzykowałam. I jeśli coś mnie zdziwiło to całkiem współczesny, prosty język i współczesne ludzkie problemy. Dziewiętnastowieczny pisarz, a pisze tak, jak ja mogłabym napisać o swoim koledze. Mentalność ludzka się nie zmienia. Mam kolejny dowód. Te same pragnienia, te same namiętności, te same smutki, te same zdziwaczenia, ten sam humor, słowem - dokładnie te same problemy co dawniej. Zmienił się świat, ale nie ludzie. Zastanawiam się czy za sto lat, jeśli przetrwamy, nadal będziemy tacy sami. Takie ponadczasowe lektury jak te przekonują mnie, że tak. Pozostaniemy sobą. I albo będziemy w związku z tym odczuwać ulgę, albo załamiemy nad tym ręce. Albo jedno i drugie. Polecam. Można się pośmiać i popłakać.
Ostatnimi czasy odsłuchalam sobie całkiem sporo opowiadań Czechowa na portalu "Wolne lektury". Wszystko krótkie formy, za którymi nigdy nie przepadałam. Ale to moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Zaryzykowałam. I jeśli coś mnie zdziwiło to całkiem współczesny, prosty język i współczesne ludzkie problemy. Dziewiętnastowieczny pisarz, a pisze tak, jak ja mogłabym napisać o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzechow, maestro portretów codzienności.
To miniatury, bo „zwięzłość jest siostrą talentu”. Kilka stron w zupełności starczy, by oddać kadry dnia szarego zjadacza chleba. I to w jakim stylu!
Akcja „Aptekarzowej”, „Człowieka w futerale”, „W biurze pocztowym”, „Malców” czy „Śmierci urzędnika” toczy się w końcu XIX wieku, za carskiej Rosji, ale universum ludzkich potrzeb, namiętności oraz żądz człowieczych, aktualne po dziś.
Nic tu nie zwietrzało!
Mistrzostwo.
Czechow, maestro portretów codzienności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProza Czechowa jest jak łyżeczka ambrozji wśród zalewu zupek instant. Haust świeżego powietrza w dalekobieżnym w lipcu.
Akcja „Aptekarzowej”, „Człowieka w futerale”, „W biurze...
klasyk, klasyk i do tego jaki śmieszny
klasyk, klasyk i do tego jaki śmieszny