Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)

Okładka książki Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze) autora Gilles Chaillet, 9788394596316
Okładka książki Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)
Gilles Chaillet Wydawnictwo: Kurc Cykl: Vasco (wyd. zbiorcze) (tom 1) komiksy
komiksy
Vasco (wyd. zbiorcze) (tom 1)
Vasco: L'or et le fer / Le prisonnier de Satan / La Byzantine
2016-12-12
2016-12-12
Wojciech Birek

Kup Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)

Na półkach: , , , ,

Fajny komiks. Rysunki bardzo dobre, historia nieco słabiej. Warto się zapoznać, polecm zwłaszcza fanom historii! Chętnie się zagłębię w kolejne tomy....

Ten komiks to integral, czyli kilka tomów w jednym. Dokładnie trzy pierwsze przygody Vasco Baglioniego, XIV-wiecznego młodzieńca z Sieny, krewnego wielkiego bankiera Tolomeo Tolomei. Już z tego choćby powodu historie toczą się wokół pieniędzy i władzy. Żelazo i złoto, pierwszy tom, to wyprawa młodego Vasco, aby uzyskać wsparcie dla Coli di Rienzo w walce z rzymską arystokracją i jej nadużyciami. Kolejny tom : Więzień Szatana to ciąg dalszy historii trybuna ludowego Coli di Rienzo oraz jego współpracy z papiestwem w tamtym czasie (okres niewoli awiniońskiej). Zaś w trzecim tomie "Bizantyjka" Vasco ma do rozwikłania sprawę na wyspie Rodos, która należy w tamtym czasie do zakonu rycerskiego św. Jana (choć akurat oni nie grają żadnej roli w tym tomie). W tych opowieściach postaci i wydarzenia historyczne przeplatają się z przygodami Vasco. Komiks jest zatem świetnym okazją, aby odkryć ten niezbyt popularny u nas okres w historii Europy. W związku z tym historycznym tłem (i przez nie) bohater wplątuje się w kłopoty, a fabuła obfituje w liczne zwroty akcji (do niektórych mam zastrzeżenie). Widać też dbałość o historyczne tło. Strona graficzna jest na wysokim poziomie, zwłaszcza jeśli chodzi o odtworzenie architektury, natomiast twarze bohaterów czasem pozostawiają wiele do życia. Mimo tych niedociągnięć jest to cykl godny polecenia.

Dodatkowym atutem są dołączone na końcu tomu rozmowy autora z Lucem Revillonem, historykiem i scenarzystą komiksowym, w których autor wyjaśnia inspiracje artystyczne, historyczne, odwołania do innych dzieł sztuki itp.

Pieczołowita robota (te detale!),a jednak czyta się to z zapartym tchem, bez uczucia znoju. Piękne jest to wydanie zbiorcze, acz odnosi się wrażenie, że format powinien być odrobinę większy... Tym niemniej trzeba znać, bo to komiks tak nietuzinkowy jak jego tytułowy bohater, który ma wyjątkowy talent ładowania się w kolejne kabały.
Ach ta Bizantyjka - rozpala do czerwoności!

Ach ta Bizantyjka - rozpala do czerwoności!

70 użytkowników ma tytuł Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze) na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)

Cytaty z książki Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)

Dodaj cytat z książki Vasco. Księga 1 (wyd. zbiorcze)