Vasco. Księga 5 (wyd. zbiorcze)

- komiksy
- Vasco (wyd. zbiorcze) (tom 5)
- 2020-09-30
- 2020-09-30
Gilles Chaillet (1946-2011) francuski rysownik i scenarzysta zainspirowany historią i Italią stworzył postać sieneńczyka Vasco, przeżywającego przygody w połowie XIV stulecia. Był to okres kiedy rycerstwo wydawało swe ostatnie tchnienie, ale epoka renesansu jeszcze nie nadeszła. Rzeczywistymi panami średniowiecznej Europy byli mecenasi, kupcy i bankierzy jak Tolomeo Tolomei. Czując zmieniający się powiew wiatru historii angażuje swojego bratanka Vasco w intrygi polityczne i finansowe. Prawdziwe wydarzenia mieszają się z fikcją i przygodą. Vasco doskonale czuje się na dworach Italii, Francji czy Anglii. Przebywając w Paryżu na zlecenie wuja Tolomeiego, Vasco przypadkowo słyszy rozmowę spiskowców. Życie króla Francji Jana Dobrego jest zagrożone, podobnie jak i samego młodego bankiera.
Słynny holenderski kulturoznawca Johan Huizinga w książce Jesień średniowiecza opisał XIV i XV stulecie "nie tyle jako zapowiedź nadchodzącego renesansu, ale jako schyłek średniowiecza, jako wiek, w którym średniowieczne myślenie osiąga końcowe stadium swego żywota, na kształt drzewa o przejrzałych owocach, nie w pełni rozwijających się i rozwiniętych".
Gilles Chaillet doskonale przedstawia ówczesną kulturę i sposób bycia, ukazuje obyczaje, stosunek do sztuki, religii oraz umysłowość człowieka tamtych czasów. Dzięki ogromnej wiedzy odtwarza w rysunkach charakterystyczne elementy epoki. Niniejsza edycja zawiera trzy oryginalne albumy (Grabarze Belzebuba, Czary, Widmo z Brugii) oraz dodatki przybliżające kulisy pracy nad komiksem.
Kup Vasco. Księga 5 (wyd. zbiorcze) w ulubionej księgarni
Oceny książki Vasco. Księga 5 (wyd. zbiorcze)
19 użytkowników ma tytuł Vasco. Księga 5 (wyd. zbiorcze) na półkach głównych- Przeczytane 11
- Komiksy 4
- Komiks 2
- KOM 1
- Francja 1
- Komiks historyczny 1
- W mieszkaniu 1
- Czekają na półce 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Vasco. Księga 5 (wyd. zbiorcze)
Fajny komiks, historia Francji to zawsze dla mnie duży plus! i jeszcze te intrygi, też fajne!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdcinek o Brugii, gdzie widać fascynację malarstwem niderlandzkim też fajny, zwłaszcza iż... no właśnie, poczytajcie...
Z każdy kolejnym tomem stworzonym przez Gillesa Chailleta nabieram apetytu na przygody Vasca. Opowieści „Grabarze Belzebuba” oraz „Czary” toczą się podczas wojny stuletniej i opowiadają o losach króla Francji Jana Dobrego (w odcinku „Czary” przebywa już w niewoli u króla Anglii Edwarda III). Vasco dla załatwienia interesów banku Tolomei ponownie wkracza w wielką historię oraz tę, której nie widać (intrygi dworskie i sekty),a która napędza fabułę.
Ostatnia historia tego tomu to „Widmo z Brugii”. Wyjazd do Flamandii w związku ze sprawami spadkowymi swego przyjaciela. Miłośnik malarstwa łatwo odnajdzie w kadrach tej graficznej powieści inspiracje flamandzkim malarstwem. A choć może się domyślić pewnych wątków, nie psuje to zabawy z lektury.
Na końcu tradycyjne szkice, tym razem Chantal Defachelle (późniejszej partnerki autora),która jest odpowiedzialna za kolorowanie komiksów Chailleta. Znakomicie ukazuje rolę tej traktowanej po macoszemu funkcji w dziele tworzenia obrazkowych historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toVasco wraca do Europy
i znów ma ręce pełne roboty!
Vasco wraca do Europy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toi znów ma ręce pełne roboty!