Medicus z Saragossy

- Medicus
- 2006-01-01
- 2006-01-01
W roku 1492 Izabela Kastylijska i Ferdynand Aragoński, władcy Hiszpanii, wydają edykt nakazujący wszystkim Żydom opuszczenie królestwa. Na kilka dni przed ostatecznym terminem wyjazdu lud podburzany przez inkwizytorów dokonuje w wielu miastach samosądu na wypędzonych.
Kup Medicus z Saragossy w ulubionej księgarni
Oceny książki Medicus z Saragossy
1501 użytkowników ma tytuł Medicus z Saragossy na półkach głównych- Przeczytane 923
- Powieść historyczna 18
- Historyczne 12
- 2022 7
- Z historią w tle 6
- Historia 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Medicus z Saragossy
Bardzo ciekawa i wciągająca powieść historyczna, której akcja toczy się na przełomie XV i XVI wieku w Hiszpanii. Opowiada ona o prześladowani Żydów, relikwiach, płatnerstwie i medycynie, a to wszystko na przykładzie losów głównego bohatera - ukrywającego się Żyda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dobrze opisana.
Ciekawa fabuła, zgrabnie napisana.
POLECAM !!!
Książka jest dobrze opisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo trzecia część " Medicusa ", tematycznie niepowiązana z poprzednimi, ale nie mniej ciekawa !!!
Ciekawa fabuła, zgrabnie napisana.
POLECAM !!!
O hiszpańskiej inkwizycji miałam dotąd dość mgliste pojęcie. Wiedziałam, że istniała i mniej więcej na czym polegała, ale dopiero ta książka pozwoliła mi naprawdę poczuć, jak wyglądało życie w Hiszpanii tamtych czasów i jak przerażający był system inkwizycyjny. Noah Gordon po raz kolejny zachwycił mnie swoim niezwykłym talentem literackim i historycznym. W mojej opinii „Medicus z Saragossy” dorównuje zarówno „Medicusowi”, jak i „Szamanowi”, które wcześniej miałam przyjemność przeczytać. Zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toaudio- Maciej Więckowski
audio- Maciej Więckowski
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część Medicusa. Na razie najsłabsza. Niby historyczna, czasy Inkwizycji w Hiszpanii i prześladowanie Żydów, ale jakaś rozwlekła i wręcz nudna. Nie było tu tempa i jakiejś dramaturgii.
Kontynuacja cyklu „Medicusa”. Ale nie jest to kolejna część, kontynuacja, nawiązująca do wywodzącego się z Anglii rodu Cole’ów (jak to było w „Medicusie” i „Szamanie”) i przygód nie tylko medycznych jego członków. To kontynuacja wątku medycznego na tle burzliwych zmian historycznych.
Tym razem autor zabiera nas w podróż w czasie do Hiszpanii ogarniętej wpływami Inkwizycji. Początkiem opowieści jest wydarzenie historyczne z 1492 roku kiedy ówcześni monarchowie Hiszpanii zmuszają edyktem opuszczenie królestwa przez Żydów. Fakt ten staje się przyczynkiem eskalacji nastrojów społecznych wobec Żydów kończących się samosądami wobec wypędzanych. Wyjątkową aktywność przy tym zachowuje Inkwizycja, której bezwzględne decyzje i działania, niejednokrotnie wydumane i nieuprawnione, podsycają negatywne nastroje społeczne.
Ofiarami stają się bez względu na wiek czy płeć zarówno Żydzi jak i konwertyci (osoby które albo same przechrzciły się albo są potomkami „przechrztów”). Ten nowy „porządek” to możliwość „wyrównania społecznych rachunków” – czyli ograbienia z dóbr i majątków Żydów – formalnie poprzez działania Inkwizycji oraz nieformalnie przez samosądy.
Jonasz Toledan syn słynnego złotnika, to główny bohater tej opowieści, który jako jedyny członek rodziny uchodzi cało z pogromu a jego życie staje się tułaczką w ukryciu i pod zmienionym nazwiskiem. To jego zawiłe losy śledzimy na kartach tej książki, kiedy próbuje odnaleźć swoje miejsce na ziemi, ukrywając swoje prawdziwe pochodzenie i wiarę której się nie wyrzekł, imając się różnych zajęć i zawodów. Dopiero w pewnym sensie Saragossa stanie się jego miejscem „wybawienia” gdzie rozpocznie naukę medycznego rzemiosła i spróbuje zasiać tam ziarno życiowej stabilizacji.
Książka napisana ciekawym i barwnym językiem, historia przygód młodego Żyda misternie wpleciona w wydarzenia historyczne, wciąga fabułą czytelnika i nie pozwala się oderwać. Nie jest to tej samej klasy pozycja co „Medicus” ale w mojej ocenie jest lepsza niż „Szaman” więc oceniam na 8,5 (9 w zaokragleniu) i polecam gorąco czas szybko płynie z tą powieścią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem autor zabiera nas w podróż w czasie do Hiszpanii ogarniętej wpływami Inkwizycji....
Zastanawiam się czy Noah Gordon zdawał swego czasu na medycynę. Fascynacja tą dziedziną nauki jest widoczna w każdej książce tego pisarza. Najbardziej znany czytelnikom "Medicus", który zapoczątkował całą serię autora o lekarzach wywodzących się z rodu Cole zachwycił świetnie opowiedzianą historią młodego człowieka, którego chęć leczenia ludzi zaprowadziła aż na daleki wschód, by tam pobierać nauki od perskiego uczonego Ibn Sina, zwanego ojcem nowoczesnej medycyny.
"Medicus z Saragossy" wbrew pozorom nie jest częścią tej serii. To opowieść mrocznych czasów inkwizycji, kiedy to władcy Hiszpanii na mocy edyktu każą wszystkich Żydom opuścić królestwo. Dotyczy to nie tylko wiernych wierze przodków ale tych, którzy zdecydowali się przejeść katolicyzm. Podburzani przez kościół ludzie sami rozprawiają się z tymi, którzy ociągają się z odejściem. Pogromy żydowskie są krwawe i tylko nielicznym udaje się wyjść z nich cało. Jonasz, syn złotnika z Toledo, który cudem uniknął śmierci musi uciekać z rodzinnych stron. Poprzysięga sobie, że nigdy nie wyrzeknie się wiary przodków i rusza w świat z myślą, że w każdej chwili może zostać zadenuncjowany i postawiony przed oblicze Świętego Oficjum.
Los jednak mu sprzyja. Spotyka na swej drodze dobrych ludzi, którzy otaczają go opieką i od których może się uczyć fachu. Z początku para się płatnerstwem, by z czasem poświęcić się leczeniu ludzi. Osiada w Saragossie i tam praktykuje z czasem zaś układa sobie życie osobiste. Ciągle jednak musi mierzyć się z lękiem i w skrytości kultywować żydowskie obrządki i tradycje. Pozostaje jednak wierny sobie w świecie, gdzie wielu przyszło zapłacić za to najwyższą cenę.
Książka ta nie kusi porywającą akcją, mnogością bohaterów i skomplikowaną fabułą. "Medicus z Saragossy" to piękna, odrobinę senna historia o mrocznych czasach gdzie bycie sobą wiązało się z prześladowaniami i strachem o własne życie. Mówi się, że historia jest nauczycielką życia, ale ludzkość jakoś nie chce wyciągać wniosków z przeszłości. Polecam!
Audiobook (czytał Maciej Więckowski)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCały czas fajnie się tego słucha, ale ten tom już nie angażuje tak jak poprzednie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przesłuchaniu Medicusa i Szamana, przyszła pora na tego z Saragossy. Faktycznie - głównym bohaterem nie jest lekarz z rodu Cole, nie posiada tego zacnego daru, ale posiada równie ciekawe i pełne zmiany miejsc zamieszkania życie.
Powieść na początku dość zagmatwana, nie wiadomo kto tu jest głównym bohaterem, a następnie także długo nie wiemy, kto tu zostanie tym medikusem!
Do tego fabuła i nakreślane tło historyczne (na starcie) jest dość brutalne i smutne, więc nie jest to lektura na każdy wieczór. Później jednak historia staje się liniowa, przyjemna i prowadzi nas przez całą Hiszpanię.
Oceniam na 8, bo z czasem wciągnęła (także emocjonalnie) nie mniej niż poprzedniczki. Nie jest też obrzydliwie długa i rozbudowana co jest zaletą (trauma po Sinuhe Waltariego :-))
Gdybym miał z tych 3 ułożyć ranking to ta byłaby na najniższym stopniu podium, ale tylko dlatego że tamte są po prostu wybitne i dalej mi się śnią po nocach.
Szkoda tylko, że tu chyba kończy się moja przygoda z tym autorem. Chyba, że wpadnie mi w ręce kiedyś Rabin :-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść na początku dość zagmatwana, nie wiadomo kto tu jest głównym bohaterem, a następnie także długo nie wiemy, kto tu zostanie tym...
Uwielbiam opowieści wplecione w czasy historyczne.
Uwielbiam opowieści wplecione w czasy historyczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Jonasza Toledana, która łączy w sobie problemy mniejszości wyznaniowych w XV/XVI wiecznej Hiszpani. Jest to ważny głos w dyskusji odnośnie postawy ludzi względem wyznawanej wiary w obecności realnych zagrożeń. W szczególności książka ukazuje wpływ zagrożeń na formę sprawowanego kultu. Przedstawiono liczne możliwości ustosunkowania się do nowych, trudnych sytuacji, gdzie Inkwizycji towarzyszą chciwość i pycha.
Historia Jonasza Toledana, która łączy w sobie problemy mniejszości wyznaniowych w XV/XVI wiecznej Hiszpani. Jest to ważny głos w dyskusji odnośnie postawy ludzi względem wyznawanej wiary w obecności realnych zagrożeń. W szczególności książka ukazuje wpływ zagrożeń na formę sprawowanego kultu. Przedstawiono liczne możliwości ustosunkowania się do nowych, trudnych sytuacji,...