Skarb w glinianym naczyniu

Okładka książki Skarb w glinianym naczyniu autora Mariusz Kaszyński, 9788389595416
Okładka książki Skarb w glinianym naczyniu
Mariusz Kaszyński Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza RUNA horror
horror
2008-04-04
2008-04-04

Kup Skarb w glinianym naczyniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skarb w glinianym naczyniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skarb w glinianym naczyniu

Czasam straszny był

Czasam straszny był

Historia całkiem ciekawa, niestety niemożliwie przegadana i pozbawiona interesujących bohaterów.

Horror słowiański osadzony na strukturze typowego horroru rozrywkowego. Z jednej strony to dobrze, że autor nie starał się eksperymentować i nie próbował stworzyć czegoś bardziej ambitnego. Sprawia to, że książka jest przystępna w odbiorze. Z drugiej strony używanie do bólu ogranych schematów powoduje, że powieść jest dość nudnawa. Oprócz postaci księdza żaden z bohaterów nie wzbudził specjalnie mojego zainteresowania. Zresztą duchowny sam w sobie też nie jest specjalnie ciekawy. Tak naprawdę ciekawe są jego opowieści o czasach przedchrześcijańskich oraz o zdarzeniach jakie miały miejsce w pierwszych wiekach chrystianizacji ziem polskich.

W ciągu kilku ostatnich miesięcy przeczytałem sporo amerykańskich horrorów, które były masowo publikowane na przełomie lat 80. i 90. w USA. I w tym kontekście „Skarb w glinianym naczyniu” prezentuje się jako takie typowe, wakacyjne czytadło, które z powodzeniem mogłoby zostać wydane w kieszonkowym formacie i być sprzedawane, chociażby na stacjach benzynowych podróżnym jadącym relaksować się nad morzem. Co nie zmienia faktu, że jak na debiut książka jest napisana całkiem sprawnie i autor ma potencjał, więc raczej jeszcze sięgnę po jakiś jego horror, aby sprawdzić, jak rozwinęło się jego pisarstwo.

168 użytkowników ma tytuł Skarb w glinianym naczyniu na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Skarb w glinianym naczyniu na półkach dodatkowych

Okładka książki Exterra. Antologia science fiction Adam W. Bukowski, Maciej Bukowski, Grzegorz Czapski, Przemysław Duda, Paweł Goderski, Roland Hensoldt, Mariusz Kaszyński, Marek Kolenda, Maciej Bartosz Kruk, Kamil Muzyka, Krzysztof Rypuła, Goran Skrobonja, Edward Strun, Miłosz Subsar, Kacper Sumiński, Maciej Szmajdziński, Szymon Szymański, Zeter Zelke
Okładka książki Popioły. Antologia postapo Mateusz Dudek, Justyna Karolak, Mariusz Kaszyński, Aleksandra Knap, Nenad Kojčić, Wojciech Kopyciński, Jakub Kozakiewicz, Gracjan Miernicki, Kamil Mosior, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Krzysztof Rypuła, Rafał Sala, Małgorzata Sanchez, Marek Ścieszek, Łukasz Wilkan, Michał Wysocki, Zeter Zelke
Okładka książki Kipiel. Antologia morska Alicja Broncel, Przemysław Duda, Michał Gadalski, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Adam Loraj, Graham Masterton, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Jacek Pelczar, Adam Raglan, Krzysztof Rarocki, Emilian Sornat, Przemysław Trafalski, Yog, Joanna Zając, Piotr Żymełka
Okładka książki Tomatoza. Antologia pomidorrorowa Aleksandra Cebo, Przemysław Duda, Michał Gralak, Mariusz Kaszyński, Anna Kłodnicka, Aleksandra Knap, Graham Masterton, Michał Medwid, Kornel Mikołajczyk, Tomek Miłowicki, Karolina Mogielska, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Marta Zając, Zeter Zelke, Marcin Zwoleń
Okładka książki Sagasenna. Antologia nordycka Krzysztof Dzieniszewski, Mariusz Kaszyński, Michał Klimaszewski, Anna Kłodnicka, Marcin P. Kowalski, Kazimierz Kyrcz jr, Rafał Łoboda, Krzysztof Marciński, Michał Medwid, Olaf Pajączkowski, Tymoteusz Adam Leonard Sokołowski, Monika Stachniuk, Paweł Wącławski, Emil Zawadzki, Zeter Zelke
Mariusz Kaszyński
Mariusz Kaszyński
Urodzony w 1975 roku, mieszka w Nowym Dworze Mazowieckim. Żonaty, w domu spokoju nie dają mu dwie wspaniałe córki. W kwietniu 2007 roku uzyskał na Politechnice Wrocławskiej tytuł doktora nauk technicznych w dyscyplinie budowa i eksploatacja maszyn. Wielbiciel prozy Stephena Kinga. Interesuje się astronomią, ewolucją, żeglarstwem i wszystkim, do czego się akurat zapali. Zadebiutował w Nowej Fantastyce opowiadaniem „Kopia bezpieczeństwa”, które w plebiscycie czytelników na najlepsze polskie opowiadanie roku 2006 zamieszczone na łamach NF zajęło drugie miejsce.

Okładka książki Krwawe powroty Kelley Armstrong, Jim Butcher, Rachel Caine, Bill Crider, Patricia Nead Elrod, Christopher Golden, Carolyn Haines, Tate Hallaway, Charlaine Harris, Tanya Huff, Toni L. P. Kelner, Jeanne C. Stein, Elaine Viets
Okładka książki Nawiedziny Krzysztof Baranowski, Hanna Fronczak, N. Garczyńska, Tomasz Kilian, Marta Kisiel, Karolina Majcher, Martyna Raduchowska, Andrzej W. Sawicki, Radosław Scheller, Barbara Smęder, Anna Zgierun-Łacina, Aleksandra Zielińska, Maciej Żytowiecki

Cytaty z książki Skarb w glinianym naczyniu

Dodaj cytat z książki Skarb w glinianym naczyniu