Rachunki włóczęgi

Okładka książki Rachunki włóczęgi autora Jarosław Iwaszkiewicz, 9788364648434
Okładka książki Rachunki włóczęgi
Jarosław Iwaszkiewicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Zeszytów Literackich Seria: Podróże publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Podróże
2016-10-21
2016-10-21

Kup Rachunki włóczęgi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rachunki włóczęgi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rachunki włóczęgi

Ciekawa podróż po Polsce i zagranicy z wielkim pisarzem. Bardzo warto.

Ciekawa podróż po Polsce i zagranicy z wielkim pisarzem. Bardzo warto.

Kto lubi tego typu literaturę ten się nie zawiedzie. Bardzo ciekawa. Co i rusz musiałam robić pauzę by sprawdzić w internecie miejsca, o których pisał i które oglądał. Zapisać kafejki w Paryżu, czy Rzymie, gdzie spotykał się ze znajomymi, a które bym odwiedziła przy okazji; one nadal tam stoją. W Polsce również interesujące miejsca opisał. Mi przy okazji czytania wpadło kilka innych książek, o których tu Iwaszkiewicz wspomniał. Jak to zwykle bywa najlepszym odsyłaczem do literatury jest inna literatura. I lubię jak ktoś tak pisze i mówi o podróżowaniu. Są jeszcze włóczędzy Panie Jarku, ale fakt, wiele razy złapałby się Pan dzisiaj za głowę, gdyby Pan zobaczył jak się sprawy wojaży teraz miewają.

"Panteon stoi jak wielki hipopotam - nogi mając zanurzone w żółtawe kałuże."

Ciekawe porównania
Celne spostrzeżenia
Bardzo przyjemny opis deszczu w Rzymie

"Panteon stoi jak wielki hipopotam - nogi mając zanurzone w żółtawe kałuże."

Ciekawe porównania

Okładka książki Listy 1950-1955 Anna Iwaszkiewicz, Jarosław Iwaszkiewicz
Listy 1950-1955 Anna Iwaszkiewicz, Jarosław Iwaszkiewicz
Okładka książki Listy 1944-1949 Anna Iwaszkiewicz, Jarosław Iwaszkiewicz
Listy 1944-1949 Anna Iwaszkiewicz, Jarosław Iwaszkiewicz
Okładka książki Anna i Jarosław Iwaszkiewiczowie. Listy 1944–1950 Anna Iwaszkiewicz, Jarosław Iwaszkiewicz
Jarosław Iwaszkiewicz
Jarosław Iwaszkiewicz
Pisarz (pseudonim Eleuter),poeta, eseista, tłumacz, współtwórca grupy poetyckiej Skamander, współpracownik Wiadomości Literackich, wieloletni redaktor naczelny Twórczości. Naukę rozpoczął w 1902 w szkole w Warszawie, w 1904 przeniósł się wraz z rodziną do Elizawetgradu (dziś Kirowohrad),gdzie uczęszczał do liceum, a od 1909 mieszkał i uczył się w Kijowie w liceum nr 4. W tymże liceum, w związku z poznaniem uzdolnionych artystycznie kolegów (zwłaszcza Mikołaja Niedźwiedzkiego, którego określał jako swój uniwersytet) oraz nauczycieli, podjął pierwsze próby twórcze, głównie w zakresie komponowania utworów muzycznych, ale także poezji. Po maturze rozpoczął studia prawnicze na Uniwersytecie Kijowskim, których jednak nie ukończył. Studiował także w konserwatorium w Kijowie. Pod koniec nauki w liceum i na początku studiów pracował też jako korepetytor, odbywając wtedy wiele podróży po dworach polskich i rosyjskich na terenie Polski i Naddnieprzańskiej Ukrainy, z których wrażenia będą kanwą licznych późniejszych utworów. Szczególnie istotny dla jego twórczości był pobyt w Byszewach koło Łodzi i znajomość z tamtejszym środowiskiem szlacheckim. W 1918 w związku z rozszerzającym się chaosem rewolucyjnym na Kijowszczyźnie wyjechał do Warszawy. Debiutował w 1915 wierszem Lilith w kijowskim piśmie "Pióro". Debiut książkowy to Oktostychy w 1919. Na początku lat 20. służył w stacjonującym w Ostrowie Wielkopolskim 221. Pułku Piechoty złożonym głównie z ochotników (towarzyszył mu m.in. Aleksander Wat). Od 1928 zamieszkał w Podkowie Leśnej w posiadłości Stawisko. Dzisiaj znajduje się w niej muzeum. W latach 1923–1925 był sekretarzem marszałka Sejmu Macieja Rataja. Od 1927 pracował w dyplomacji. Pełnił obowiązki sekretarza ambasady RP w Kopenhadze (1932–1935) i Brukseli (1935–1936). W czasie II wojny światowej działał w strukturach Polski Podziemnej w wydziale kultury i sztuki. Współpracował z prof. Lorentzem przy ratowaniu zabytków kultury. Willa w Stawiskach przez cały okres okupacji, a zwłaszcza po upadku Powstania warszawskiego, była schronieniem dla wielu ludzi kultury. W latach 1945–1946, 1947–1949 i 1959–1980 pełnił funkcję prezesa Związku Literatów Polskich. Od marca 1947 do grudnia 1948 wydawał pismo "Nowiny Literackie", które miały w jego zamierzeniu wznowić tradycje "Wiadomości Literackich". Po wojnie bezpartyjny poseł na Sejm PRL I, II, III, IV, V, VI i VII kadencji, przewodniczący Polskiego Komitetu Obrońców Pokoju. Pochowany 5 marca 1980 na cmentarzu w Brwinowie pod Warszawą. Za swoją działalność literacką i polityczną otrzymał wiele nagród i odznaczeń, m.in. tytuły doktora honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego (1971) i Jagiellońskiego (1979).

Cytaty z książki Rachunki włóczęgi

Dodaj cytat z książki Rachunki włóczęgi