Saga. Tom Piąty

Okładka książki Saga. Tom Piąty autora Fiona Staples, Brian K. Vaughan, 9788361319764
Okładka książki Saga. Tom Piąty
Brian K. VaughanFiona Staples Wydawnictwo: Mucha Comics Cykl: Saga (tom 5) komiksy
komiksy
Jacek Drewnowski

Kup Saga. Tom Piąty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Saga. Tom Piąty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Saga. Tom Piąty

Piąty tom komiksu "Saga" kontynuuje opowieść o dramatycznych losach rodziny Alany, Marko i ich córki Hazel, rozdzielonych w wyniku wydarzeń z poprzednich części. W tej odsłonie fabuła koncentruje się na kilku równoległych wątkach.

Jednym z głównych motorów akcji jest porwanie Hazel przez Dengo - fanatycznego rewolucjonistę, którego działania destabilizują życie bohaterów. Drugi wątek to ten z Gwendolyn i moją ulubioną kotką, w dodatku kłamliwą. Ta grupa musi odnaleźć lekarstwo dla Upartego. I jest oczywiście Marko, który nawiązuje sojusz (bardzo kruchy i oparty na ciągłej nieufności) z księciem Robotem IV.

Chyba w końcu dojrzałem pierwsze wyraźne pęknięcia w dotychczasowej konstrukcji serii. A może po prostu lecę na autopilocie i nie trzymając sterów, zacząłem się rozglądać? Najwyraźniej.

Największy problem mam z tym, że wątki poboczne rozrastają się kosztem głównej osi. Historia rodziny Marko i Alany zostaje rozproszona przez nadmiar epizodów, ale chyba głównie przez rozbuchany bestiariusz. A powinienem się przecież już przyzwyczaić, bo jest to jedna z głównych cech serii - w takim znaczeniu, że gdy postaci jest już naprawdę sporo, scenarzysta otwiera drzwi kolejnej grupie, jak w piątym tomie gdy nagle do gry wchodzi kolejna strona konfliktu.

Tom piąty cierpi również na nadmierną fragmentaryzację. Przeskoki między planetami i grupami bohaterów są częste i gwałtowne. Jednak autopilot i z tym sobie radzi, bo "Sagę" po prostu dobrze się czyta, nawet jeżeli jesteśmy w historii pogubieni. Wygrywa więc tu ten moment, gdy angażujemy się w narracji skupionej na kilku planszach. To działa - odbijamy się od całości, ale konkretny incydent, zwrot akcji, jakaś spektakularna zagrywka (tak fabularna jak i graficzna),zawsze dowożą.

Coraz mniej podobają mi się natomiast ilustracje Fiony Staples. Dynamiczna kreska i kreatywność wciąż wygrywa wiele rozdań, ale jako całokształt dostarcza coraz częściej raczej ambiwalentnych emocji.

Wracam do "Sagi" raz na kilka miesięcy. Może za rzadko? Może jestem przez ten długi okres rozłąki bardziej rozkojarzony, bo w międzyczasie bombarduję swoją percepcję ogromną ilością innych rozwiązań formalnych i różnych stylów graficznych. To między innymi (zapewne) przez to i ilustracje i ta nieznośna konwencja epickiej space opery w duchu telenoweli jakoś mnie miejscami męczy. Niemniej, jak to z serialami bywa, trzeba w to brnąć dalej!

No i po romansie. Wmieszały się siły zewnętrzne w postaci robotów, rebeliantów, walczących ze sobą armii i sprawiły, że teściowa wydaje się najlepszą przyjaciółką. Młodzi, o ile to możliwe, jeszcze bardziej muszą uważać. Na każdym kroku czyha na nich niebezpieczeństwo. A przede wszystkim na ich córeczkę. Wszyscy chcą ją dostać w swoje ręce i wykorzystać do własnych celów. Czy młodzi rodzice uchronią swoją pociechę? Czy uda im się po raz kolejny wymknąć pogoni? Lektura wciągająca. Rysunki zaskakują, a przy tym pieszczą oko. No może nie wszystkie gadziny są najpiękniejsze w świecie, lecz taki kontrast też ma swój urok. Bardzo się cieszę, że komiksy z tej serii trafiły w moje ręce. Polecam.

lekarstwo że spermy smokojaszczura,ostateczna Rewolucja,narkotyczne wizję i o wiele więcej czeka w 5 tomie . Alanic, Klara, Henzel razem z ich podrywaczem Dengo spotykają słynną grupę ostatniej Rewolucji trzecią siłę,ale czy można im zaufać. Mark i książę robot lecą ich tropem po drodze jednak Mark zanurza się w swojej przeszłości. w tym czasie Gwendolin i Sophi szukają lekarstwa dla Upartego.Ten komiks to rodzinna jazda bez trzymanki a po końcówce mam dużo pytań

350 użytkowników ma tytuł Saga. Tom Piąty na półkach głównych

Okładka książki Saga. Tom dwunasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom dwunasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Okładka książki Saga. Tom Jedenasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom Jedenasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Okładka książki Ultimate X-Men. Tom 6 Steve Dillon, Stuart Immonen, Brian K. Vaughan
Ultimate X-Men. Tom 6 Steve Dillon, Stuart Immonen, Brian K. Vaughan
Okładka książki Y - Ostatni z mężczyzn: Tom Piąty Pia Guerra, José Marzán Jr., Goran Sudžuka, Brian K. Vaughan
Okładka książki Saga. Tom Dziesiąty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom Dziesiąty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan is the award-winning writer of comics like Saga, Y: The Last Man and The Private Eye, a digital, pay-what-you-want series available at his site PanelSyndicate.com. His upcoming works for Image Comics include the futuristic military thriller We Stand on Guard with artist Steve Skroce and the young adult mystery Paper Girls with Cliff Chiang. He sometimes dabbles in television, including stints on the hit series Lost and Stephen King’s Under the Dome.

Okładka książki Saga. Tom Czwarty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom Czwarty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Okładka książki Paper Girls #1 Cliff Chiang, Brian K. Vaughan
Paper Girls #1 Cliff Chiang, Brian K. Vaughan
Okładka książki Jessica Jones: Alias, tom 1 Brian Michael Bendis, Michael Gaydos, Matt Hollingsworth, Bill Sienkiewicz
Okładka książki Przebudzenie Marjorie M. Liu, Sana Takeda
Przebudzenie Marjorie M. Liu, Sana Takeda