Forrest Gump

- 2007-01-01
- Jerzy Leliwa
- Ekranizacje:
- Forrest Gump (1994)
To opowieść o nas i o naszych powszednich marzeniach. Ciepła i zgryźliwa jednocześnie, niebywale śmieszna opowieść idioty. Na jej podstawie nakręcono film, który otrzymał sześć Oscarów.
Kup Forrest Gump w ulubionej księgarni
Oceny książki Forrest Gump
19393 użytkowników ma tytuł Forrest Gump na półkach głównych- Przeczytane 13 505
- Chcę przeczytać 5 788
- Posiadam 1 792
- 2014 59
- 2013 55
- Literatura amerykańska 51
- 2012 50

OPINIE i DYSKUSJE o książce Forrest Gump
Splot nieprawdopodobnych historii. Najpierw bawi a potem irytuje.
Splot nieprawdopodobnych historii. Najpierw bawi a potem irytuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem spoko, dość znacząco różni się od filmu, więc nawet jeśli ktoś oglądał to warto przeczytać. Szybko i przyjemnie się słucha, choć historie momentami dość absurdalne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zdziwiła mnie ta książkaczka. Film to taki moralitet, w którym główny bohater jest grzeczny, durny i zawsze tam gdzie trzeba i pokazuje, że życie dobrych ludzi dobrze się kończy. W książce już taki grzeczny nie jest.
Bardzo zabawna lektura. Film powstał na motywach powieści. Zupełnie coś innego.
Ps:
Co filmy robią z człowieka wyobraźnią... Jak poleciał w kosmos to miałem w głowie twarz Hanksa z Apollo 13, jak trafił na wyspę... Cast Away.... 😀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zabawna lektura. Film powstał na motywach powieści. Zupełnie coś innego.
Ps:
Co filmy robią z człowieka wyobraźnią... Jak poleciał w kosmos to...
Tak jak w filmie, ciężko uwierzyć w niektóre historie. Trochę szkoda, że nie był wierniejszy książce - chciałabym zobaczyć Toma Hanksa w kosmosie albo z nagą Raquel Welch na rękach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która jest tak absurdalna, że aż zabawna. Tyle, że na dłuższą metę trochę to męczy. Akcja gna, dostajemy szybkie dawki przeróżnych historii, momentami ciężko się w to wczuć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta, ale dla mnie średnia lektura choć tytułowy Forest jest osobą której ciężko nie polubić ;)
Kto nie czytał książki przed filmem, na pewno wiele stracił. Książka jedzie bez hamulców, niestety, w wersji filmowej wybito akcji zęby. Czytałem kiedyś, że na polecenie gwiazdy filmu - Toma Hanksa, który chciał zachować w adaptacji jedynie prawdopodobne wątki. Tym sposobem to, co było naprawdę zabawne, zniknęło. Szkoda. Książkę gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając "Forresta Gumpa", czułam się, jakbym trafiła na mieszankę Myszkina z "Idioty" Dostojewskiego i rezolutnego Szwejka Haška - wszystko to skatalizowane przez amerykańskie realia. Akcja toczy się tak szybko, że nawet nie zauważyłam, kiedy wystrzelili nas w kosmos.
Lektura była dla mnie czystą przyjemnością - bawiłam się wyśmienicie i książka pewnie na stałe zagości na mojej półce!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura była dla mnie czystą przyjemnością - bawiłam się wyśmienicie i książka pewnie na stałe zagości na...
Co ciekawe w tym przypadku film jest lepszy , ale ksiazka tez moze się podobać .
Książka jest świetna – pełna czarnego humoru, błyskotliwej satyry na amerykańskie społeczeństwo (chociaż może nie wszystko skumałam, przyznaję) i epokę, i ma swój niepowtarzalny urok. Inaczej prowadzi wątki, i jest trochę generalnie inna. Przyznam, że nie mogłam się "wyzbyć' filmu, czytając.
Dlatego, choć powieść polecam każdemu, kto lubi zaskoczenia i ostrzejszy humor, to ekranizacja, dzięki swojej magii, łagodności i doskonałości scenariusza, bezapelacyjnie wygrywa pojedynek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo przecież zaskakująca, a momentami wręcz absurdalna literacka podróż, która stanowi fascynujące tło dla jednego z moich ulubionych filmów. Książka zabiera nas w jeszcze bardziej szalone i nieprawdopodobne przygody (Forrest astronauta ;:) ukazując bohatera może nieco mniej naiwnego.
Książka...
Książka , która zostawiła mnie z dość mieszanymi uczuciami. Z jednej strony czyta się ją błyskawicznie, jest to lekka forma, ma proste dialogi i zabawne sytuacje. Ale z drugiej czegoś mi w niej brakuje. Odniosłem wrażenie, że autor gnał z historią na złamanie karku, jakby chciał zebrać wszystkie swoje myśli niczym Forrest.
Wiele rzeczy przeleciało mi przed oczami, zanim zdążyłem się nimi naprawdę zainteresować. Forrest to postać, którą trudno nie polubić. Nie powiedziałbym, że jest idiotą – raczej kimś, kto myśli po swojemu, a z drugiej strony stanowi obraz "inteligentnych" Amerykanów. W jego prostocie jest coś rozbrajającego, może nawet mądrego. Ale mimo tego, że bawiłem się całkiem dobrze, nie poczułem, żebym przeżywał tę książkę. Nie miałem wypieków na twarzy, które pojawiają się przy naprawdę wciągającej historii.
Może nie wyłapałem wszystkich kulturowych smaczków i odniesień, ale nawet gdybym je zauważył, nie jestem pewien, czy to wiele by zmieniło. To zabawne czytadełko, pełne absurdów, które pewnie zostanie mi w pamięci właśnie przez swoją dziwność. Ale nie na tyle, bym chciał do niego wracać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele rzeczy przeleciało mi przed oczami, zanim...
Jak zapewne większość zacząłem od filmu, który zresztą bardzo lubię.
Przez pierwsze kilka rozdziałów było mi dosyć ciężko oddzielić książkę od adaptacji filmowej, gdzie różnice są dosyć znaczne. Co rzadziej się zresztą zdarza - na korzyść filmu. W książce Forrest jest bardziej "głupkowaty", troszkę wiejski a historie bardziej komiczne. Niemniej jednak później zaczyna się czytać to lepiej, kiedy już zaakceptujemy te fakty a główny bohater zaczyna być postacią bardziej tragiczną i mocniej ogarniętą.
Ciężej jednak przyjmuję się te książkę, ponieważ w filmie scenariusz został podany wyśmienicie. Jednak to wciąż dobra książka, bardziej "głupkowata" i lekka, ale wciąż dobra.
Jak zapewne większość zacząłem od filmu, który zresztą bardzo lubię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez pierwsze kilka rozdziałów było mi dosyć ciężko oddzielić książkę od adaptacji filmowej, gdzie różnice są dosyć znaczne. Co rzadziej się zresztą zdarza - na korzyść filmu. W książce Forrest jest bardziej "głupkowaty", troszkę wiejski a historie bardziej komiczne. Niemniej jednak później zaczyna się...