Pacjenci

- Die Patienten
- 2016-09-02
- 2016-09-02
- Mieczysław Oziembłowski
Narodziny transplantologii oczami pacjentów. Prawdziwe historie osób, które przyczyniły się do rozwoju medycyny.
Pierwsza i do dziś uznawana za wyjątkową książka o początkach transplantologii. Bohaterami książki Thorwalda są pacjenci, w których leczeniu po raz pierwszy posłużono się sztuczną nerką, sztucznymi zastawkami serca czy sercem z tworzywa sztucznego.
Literacki talent autora i oszczędny, zdyscyplinowany język sprawia, że ich historie czyta się jak najbardziej wciągającą powieść.
Autor nie prowadzi narracji z punktu widzenia lekarzy nowatorów i ich śmiałych dokonań, wyznaczających kolejne etapy rozwoju transplantologii, lecz przedstawia określone problemy z perspektywy ludzi, w których egzystencję wpisana została nieuleczalna choroba.
Jest to próba niemal fotograficznego zrekonstruowania historii konkretnych przypadków. Autor powstrzymuje się od sądów, zresztą materiały, z jakich korzystał, złożyły się na tak dramatyczny scenariusz wydarzeń, iż nie wymaga on właściwie komentarza, głos oddaje samym bohaterom – pacjentom, ich rodzinom, lekarzom…
Dziś transplantologia jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi medycyny. Poznając okoliczności pierwszych takich operacji sprzed ponad pięćdziesięciu lat, widzimy, że historia medycyny to zawsze historie pojedynczych ludzi.
Kup Pacjenci w ulubionej księgarni
Oceny książki Pacjenci
2830 użytkowników ma tytuł Pacjenci na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 893
- Medycyna 27
- Medyczne 14
- 2021 12
- Historia 10
Tagi i tematy do książki Pacjenci
Cytaty z książki Pacjenci
Należy sprawom patrzeć prosto w oczy. Każdy człowiek zajmujący się przeszczepami będzie natrafiał na te same opory. Kiedy po raz pierwszy ch...
RozwińJego trudności zaczęły się od tego, że łóżko chorej nie mogło być przesunięte do pokoju, w którym stała sztuczna nerka. Drzwi okazały się za...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pacjenci
Gorsza od "Stulecia chirurgów", ale w dalszym ciągu przedstawia ciekawe fakty ze świata medycyny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjnie napisana historia, opisano poszczególne przypadki, pokazuje jak długa i bolesna droga doprowadziła nas do miejsca, w którym jesteśmy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pokazuje, że to co dziś w niektórych przypadkach wykonuje się rutynowo, miało trudne początki i nie zawsze spotykało się ze zrozumieniem zarówno lekarzy i ich pacjentów. Jednak daje nam ona nawet dzisiaj nadzieję, że zawsze będą ludzie gotowi za wszelką cenę ratować życie oraz ludzie, którzy bez względu na ryzyko, podejmą próbę ratowania swojego zdrowia. I dzięki temu właśnie medycyna nadal się rozwija.
Książka pokazuje, że to co dziś w niektórych przypadkach wykonuje się rutynowo, miało trudne początki i nie zawsze spotykało się ze zrozumieniem zarówno lekarzy i ich pacjentów. Jednak daje nam ona nawet dzisiaj nadzieję, że zawsze będą ludzie gotowi za wszelką cenę ratować życie oraz ludzie, którzy bez względu na ryzyko, podejmą próbę ratowania swojego zdrowia. I dzięki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzym byłby postęp medycyny bez pacjentów? Teorią. Ludzie zdesperowani, gotowi na eksperymenty, by przeżyć choć jeszcze dzień... Ich bliscy toczący walkę niemniej heroiczną oraz lekarze: wizjonerzy? naukowcy? fanatycy? Łatwo oceniać z zewnątrz. Jakże wiele pokory trzeba, by skłonić głowę przed ludzkim organizmem a jeszcze bardziej - przed Stwórcą. Wiele się zmieniło od czasów opisywanych przez Autora, ale jedno nie - człowiek nie jest w stanie stworzyć życia z niczego. Pasjonująca lektura. Polecam!
Czym byłby postęp medycyny bez pacjentów? Teorią. Ludzie zdesperowani, gotowi na eksperymenty, by przeżyć choć jeszcze dzień... Ich bliscy toczący walkę niemniej heroiczną oraz lekarze: wizjonerzy? naukowcy? fanatycy? Łatwo oceniać z zewnątrz. Jakże wiele pokory trzeba, by skłonić głowę przed ludzkim organizmem a jeszcze bardziej - przed Stwórcą. Wiele się zmieniło od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, jak wszystkie książki tego autora. Wczesna historia naszej współczesne medycyny jest czasem przerażająca, czasem zaskakuje, ale zawsze jest fascynująca. Tym razem autor skupia się na historii transplantologii. Coś co dzisiaj bierzemy za oczywistość i typowe procedury chirurgiczne rodziło się w bólach, skomplikowanych i niebezpiecznych testach, sprzeciwie społecznym, determinacji i nadziei.
Świetna, jak wszystkie książki tego autora. Wczesna historia naszej współczesne medycyny jest czasem przerażająca, czasem zaskakuje, ale zawsze jest fascynująca. Tym razem autor skupia się na historii transplantologii. Coś co dzisiaj bierzemy za oczywistość i typowe procedury chirurgiczne rodziło się w bólach, skomplikowanych i niebezpiecznych testach, sprzeciwie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o ludziach, którzy przecierpieli bardzo wiele - i lekarze, i pacjenci, wierząc że to się na coś przyda i im osobiście i transplantologii. I przydało się.
Wspomniano za to o białych Amerykanach, którzy woleli umrzeć niż przyjąć krew czarnego. Bardzo dobrze. I o całym wielkim oburzeniu "zabawą w boga". Jeśli to jest zabawa w boga to świetnie, bawcie się świetnie, a jako zabawki użyjcie sobie organów rasistów.
Tak, z mojego punktu widzenia przesądy - że jak to plastik (sztuczne serca, zastawki) w człowieku?! Zabawne, że teraz mamy plastik bez przeszczepów, po prostu we wnętrzu naszych komórek.
Chciałabym przeczytać kolejne tomy, pisane za lat 100 na przykład. Bardzo bym się cieszyła gdyby to się stało, ja - plastikowa istota, żyjąca dzięki zabawom w boga, czytająca o wszczepach, śmiejąca się z zapyziałego XXI wieku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawia mnie czemu w książce nie wspomniano o cyklosporynie, która stała się dla transplantologii przełomem.
Kolejna świetna książka Thorwalda. Tym razem przybliża nam on historię transplantologii, ale skupia się prawie wyłącznie na perspektywie pacjentów. Tym samym ukazuje jeszcze dobitniej jak duży wkład w rozwój medycyny mieli zwykli ludzie, którzy często poświęcali swe życie podczas nowatorskich operacji. Świetnie napisany tytuł, ale to norma u tego autora. Polecam i zachęcam do przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałem tak dobrze napisanej książki. Rzeczowa, płynna i przyjemna lektura. Czasem nawet mocno trzymająca w napięciu. Książka porusza również aspekty filozoficzne i etyczne. Niezwykle ciekawie przedstawiona historia początków transplantacji na świecie. Niektóre opisy doświadczeń mogą być trudne do przebrnięcia dla osób wrażliwych. Polecam z całego serca 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka, w której poznamy losy pacjentów, którzy jako pierwsi poddali się popularnym dzisiaj operacjom. Większość z nich nie przeżyła nawet tygodnia po zabiegu, ale ich poświęcenie pozwoliło na dopracowanie metod operacji.
Autor ciekawie przedstawił ich historię, więc książkę przyjemnie się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor ciekawie przedstawił ich historię, więc książkę przyjemnie się czyta.
Książka „Pacjenci” Jürgena Thorwalda zabiera nas do fascynującej opowieści o pacjentach, którzy doświadczyli przeszczepu, czyli o początkach transplantologii.
Autor oddaje głos cichym bohaterom świata medycyny - pacjentom, którzy mają wolę życia, odwagę, by poddać się nowatorskim i niebezpiecznym operacjom i przyczynić się do ratowania ludzkiego życia. Dzięki nim lekarze, odkrywcy i konstruktorzy byli w stanie zbudować i opracować płucoserce, wykorzystać paski celofanowe do pierwszych dializ i przeszczepów nerek. I w końcu osiągnęli niemożliwe - sprawili, że serce innej osoby zaczęło bić w czyjejś klatce piersiowej.
Autor pokazuje, że historia medycyny zależy od losów każdego człowieka, a każda osoba stojąca przed stołem operacyjnym lub leżąca na nim jest równie ważna.
Transplantologia jest dziś jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin medycyny. Talent literacki autora sprawia, że historię narodzin tej dziedziny czyta się jak trzymającą w napięciu powieść.
Książka godna uwagi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor oddaje głos cichym bohaterom świata medycyny - pacjentom, którzy mają wolę życia, odwagę, by poddać się nowatorskim i niebezpiecznym operacjom i przyczynić się do ratowania ludzkiego życia. Dzięki nim lekarze,...