Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie

Okładka książki Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie autorstwa Barbara Goldsmith
Barbara Goldsmith Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Obsessive Genius. The Inner World of Marie Curie
2021-09-15
2006-10-01
2005-01-01
Jarosław Szmołda
Wielowymiarowy portret Marii Skłodowskiej-Curie, którą świat poznał jako wybitną osobowość nauki. Pasja i naukowa dociekliwość, triumf i sukces przeplatają się tu z odrzuceniem, hipokryzją i dyskryminacją, której Maria doświadczała jako kobieta,

naukowiec, a także imigrantka z Polski. Curie wyprzedzała swoją epokę, przekraczając granice i łamiąc panujące konwenanse.

Barbara Goldsmith otrzymała za tę książkę prestiżową nagrodę Amerykańskiego Instytutu Nauk Fizycznych przyznawaną za popularyzację nauki.

Kup Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie

1085 56

Oceny książki Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie

Spośród wielu biografii podwójnej, polsko-francuskiej Noblistki, tę poleciła mi przyjaciółka, znawczyni tematu, jako najbardziej wszechstronną. Jest rzeczywiście fascynująca, choć śledzenie niuansów jej odkryć - szczególnie w zderzeniu z wysiłkami innych naukowców - dla laika łatwe nie jest. Gorąco polecam.

Szybko się czyta. Ciekawa i warta przeczytania pozycja.

Szybko się czyta. Ciekawa i warta przeczytania pozycja.

Książka dobra, dość szybko się czyta, ale miejscami przypomina podręcznik od fizyki albo chemii. Opisuje życie Marii Skłodowskiej - Curie i jej bliskich w bardzo ciekawy sposób. Gdyby ją skrócić trochę i uprościć uważam, że powinna być obowiązkową pozycją w polskich szkołach średnich.

1504 użytkowników ma tytuł Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie na półkach głównych
256 użytkowników ma tytuł Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie

Barbara Goldsmith
Barbara Goldsmith
Barbara Goldsmith (ur. jako Barbara Joan Lubun) - amerykańska autorka, dziennikarka i filantropka pochodzenia żydowskiego. Rodowita nowojorczanka. Absolwentka Wellesley College (filologia angielska). Początkowo pracowała jako dziennikarka zajmująca się kultura i sztuką. Szybko przerzuciła się na pisanie biografii znanych aktorów, m.in. Clarka Gable'a, Cary'ego Granta czy Joan Crawford, a także projektantów mody. Jej artykuły ukazywały się m.in. w "The New York Times". Autorka pięciu książek, z których największy rozgłos zdobyła "Little Gloria...Happy at Last". Członkini Amerykańskiej Akademii Nauki i Sztuki (American Academy of Arts and Sciences). Wspierała swoimi funduszami Nowojorską Bibliotekę Publiczną oraz Uniwersytet Nowojorski. Pomysłodawczyni nagrody literackiej PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award, której laureatami do tej pory byli m.in. Kenijczyk Maina wa Kinyatti, Birmanka San San Nweh oraz Azerka Xədicə İsmayılova. Barbara Goldsmith żyła 85 lat. Książki: "The Straw Man" (1975),"Little Gloria...Happy at Last" (1980),"Johnson v. Johnson" (1987, polskie wydanie: "Fortuna Johnsonów, Wydawnictwo Carpathia, 1992),"Other Powers: The Age of Suffrage, Spiritualism and the Scandalous Victoria Woodhull" (1998),"Obsessive Genius: The Inner World of Marie Curie" (2005, polskie wydanie: "Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie", Wydawnictwo Dolnośląskie, 2006). Mąż: Frank Perry (1977-1992, rozwód).

Korczak. Próba biografii Joanna Olczak-Ronikier
Korczak. Próba biografii
Joanna Olczak-Ronikier
Och. Cóż za tytaniczna praca. Ta biografia (czy jak skromnie podaje autorka: próba biografii) to pokaz wiedzy, możliwości, prezentacja czasów, ludzi, wspomnienie bliskich, a także opowieść o pojedynczym człowieku. Z pewnością jest to też próba zmierzenia się z własną matką, która pisała o Korczaku zaraz po wojnie. Tak naprawdę wszystko to co Henryk Goldszmit zrobił w swoim życiu zostało przysłonięte jego ostatnim niewyobrażalnie heroicznym czynem. Tragiczny marsz wychowanków domu dziecka na Umschlagplatz jest poruszającym i niezwykle znamiennym obrazem tamtych czasów. Siłą Olczak - Ronikierowej jest fakt, iż tłumaczy jego zachowanie, jego ostateczny wybór bez patosu i niepotrzebnej górnolotności. Odbrązawia Korczaka, ale też nadaje mu znamiona normalności, przywraca mu ludzkie oblicze, które z trudem wychyla się zza spiżowego pomnika ogólnej pamięci. Pokazuje, że za jego sukcesem, za jego nowatorskim podejściem do dzieci stało wielu innych, jak choćby Stefania Wilczyńska, bez której Dom Sierot byłby niekompletny. Autorka zwraca też uwagę na wszystkie aktywności wychowanków, którzy wcielając w życie kolejne pomysły Doktora, tak naprawdę sami je tworzyli, byli ich głównymi bohaterami, beneficjentami, sensem. Bardzo podoba mi się to, że autorka tak szeroko nakreśla tło społeczne i obyczajowe, adekwatne do każdego poszczególnego rozdziału, etapu życia Korczaka. Przybliża więc czasy zaborów, proces asymilacji rodziny Goldszmitów, młodość i pierwsze kroki zawodowe Korczaka na tle ówczesnego warszawskiego świata medycznego. Z całą potęgą rozprawia Ronikier o bezsensie wojny rosyjsko - japońskiej, której uczestnikiem był nasz bohater. Każdy kolejny krok milowy w jego biografii opatrzony jest rozbudowanym i wnikliwym opisem tamtej rzeczywistości, co niezwykle wzbogaca opowieść, ale też za każdym razem wiele wyjaśnia. To ludzkie, zwyczajne, analityczne podejście do legendy wymagało odwagi, ale przede wszystkim pewności, że to co chce się pokazać jest prawdziwe, rzetelne i wiążące. Pewien niedosyt pozostawi luka jaka obejmuje życie prywatne Korczaka. Ponadto niektórych może dręczyć rozbudowane tło obyczajowe, inni przyczepią się do wielokrotnych wtrąceń dotyczących rodziny Mortkowiczów (tak, czasem słowa autorki brzmią chełpliwie),ktoś może zarzucić, że Korczak nie jest bohaterem pierwszoplanowym opowieści. Wszystko to prawda, jednak całość przedstawia niezbywalną wartość i udaną próbę pokazania człowieka i jego czasów. Potrzeba jednak czasu i cierpliwości, by zmierzyć się z próbą biografii Korczaka autorstwa Joanne Olczak - Ronikier. buchbuchbicher.blogspot.com
BuchBuch - awatar BuchBuch
Pasje utajone Irving Stone
Pasje utajone
Irving Stone
„W pierwszych dniach października do Wiednia przyjechał Bleuler ze swoją żona Jadwigą. Przyszli do Freudów na kolację. (…) Pańskie osiągnięcia można porównać z dokonaniami Darwina, Kopernika i Semmelweisa. Jestem przekonany, ze pańskie odkrycia mają fundamentalne znaczenie dla psychologii. Niezależnie od tego, czy postęp w psychologii ocenia się tak wysoko jak w innych naukach. Zygmunt oniemiał z wrażenia, gdy usłyszał te pochwały”.(s.897) Irving Stone, Pasje utajone, czyli życie Zygmunta Freuda, przekł. J. Krzeczkowski, Świat Książki, Warszawa 2009. * wielkość Freuda, mierzona pochwałami Bleulera, mówi sama za siebie, ** psychoanaliza to teoria dot. funkcjonowania ludzkiego umysłu, podkreślająca znaczenie nieświadomości, wpływającej na treść i jakość życia, *** na kształt osobowości człowieka mają nie tylko wpływ czynniki wrodzone, dziedziczne, ale też relacje, m. in. z rodzicami czy też życiowe doświadczenia. Irving Stone – to znany angielski autor książek: • przedstawiających losy znanych ludzi, m. in. Vincenta van Gogha Pasja życia, Michała Anioła Udręka i ekstaza, Jacka Londona Żeglarz na koniu; • w Pasjach utajonych przedstawia historię życia twórcy psychoanalizy, (także jego karierę naukową) na tle panoramy Wiednia z przełomu wieków; • biografia liczy 1131 stron (nie należy do dzieł krótkich),wymaga uwagi i czasu. Historia kończy się w 1938 r.: „ Czwartego czerwca 1938 roku Freudowie wsiedli do Orient Expresu. O trzeciej nad ranem przekroczyli Ren w okolicy Strasburga. (…) W przedziale Freudów nikt nawet nie próbował zmrużyć powieki. Niemiecka straż graniczna przeprowadziła bardzo szczegółową rewizję. Francuscy celnicy byli uprzejmiejsi.(…) Wyczerpany fizycznie i emocjonalnie, ale już bezpieczny Zygmunt zasnął”. (s. 1130) Opowieść nie tylko dla wielbicieli Freuda, ale i dla tych, którzy lubią czytać biografie sławnych ludzi. 10/10
zoe - awatar zoe
Helena Rubinstein. Kobieta, która wymyśliła piękno Michèle Fitoussi
Helena Rubinstein. Kobieta, która wymyśliła piękno
Michèle Fitoussi
Kraków, koniec XIXw w rodzinie Rubensteinów na świat przychodzi Helena, pierwsza z 8 córek… Pierworodna, niezainteresowana byciem żoną, matką… wolałaby rozwijać się samodzielnie i wyjechać z rodzinnego miasta… Tak zaczyna się podróż i historia ikony urody. Najpierw podbija Australię, później cały glob. Gdzie tylko się pojawia, doradza kobietą jak powinny o siebie dbać, jednocześnie nigdy nie będąc szczera w kwestii swojego wieku. Ciągle w podróży, ciągle w biegu, nie mając czasu dla męża, ani synów, nigdy nie zwalnia i nie pozwala ani sobie ani innym na chwile słabości… aż do śmierci. Co by nie mówić, Helena nie dawała sobie wejść na głowę… Zawsze elegancka, 10 lat młodsza niż w rzeczywistości. Historia jej determinacji, siły i uporu jest momentami zabawna, ale też inspirująca. W czasach antysemityzmu i raczkującego feminizmu, stworzyła światową markę i ogromną organizację, która podczas jej RZĄDÓW prosperowała bez zarzutu. Mimo dziwactw i natręctw należy jej się doza szacunku za osiągnięcia, których nie były w stanie kontynuować kolejne pokolenia rodziny Rubenstein. Z technicznego POV nie mam się o czego przyczepić - każdy kolejny rozdział pokazywał kolejne odsłony Madame, w sposób atrakcyjny pokazując jej przemianę… czasem brakowało mi rozwinięcia niektórych wątków, innych było za dużo, ale to oczywiście kwestia gustu. Kolejna książka o silnych kobietach, od których należy uczyć się odwagi w podejmowaniu decyzji i zarządzania swoim życiem, lecz niekoniecznie podejmowania takich samych wyborów - niech każdy żyje swoim życiem!
beforebookgetcold - awatar beforebookgetcold
Zbyt dumna, zbyt krucha Alfonso Signorini
Zbyt dumna, zbyt krucha
Alfonso Signorini
książka z jednej strony lekka. biografia bardzo sfabularyzowana, do momentu, w którym bardziej przypomina książkę z poleceń na tiktoku, niż biografię wielkiej marii callas. mnie samej to trochę przeszkadzało, bo autor niby cytuje słowa wielkiej divy tłumaczącej, że nie jest już dzieckiem, a jednak narracja książki wydaje się momentami zwyczajnie infantylna, a mówi o doznaniach i doświadczeniach dorosłej i dojrzałej kobiety. bardzo nie podobało mi się, jak brutalnie ocenia autor fizyczność marii w wieku nastoletnim, nazywając dziewczynkę z nadwagą, pomiędzy innymi paskudnymi epitetami, dosłownie "potworem". jest to oburzające i okrutne, i bezpośrednio wpłynęło zarówno na mój dalszy odbiór lektury, jak i niższą ocenę w tej chwili. jeżeli chodzi o plusy, bo jakieś tam były, to zaliczam do nich już wspomnianą lekkość w odbiorze historii, bo dzięki temu przeczytałam ją naprawdę szybko oraz nadane tło historyczno-kulturowe. miło czytało się o przypadkowych spotkaniach z wielkimi gwiazdami hollywoodu, interesujący był również cały wątek wcześniej mi nieznany, a związany z kennedymi. z moich osobistych pozytywnych zrządzeń losu, to po lekturę sięgnęłam po filmie "Maria" (2024) w reżyserii Pabla Larraína i okazała się ona świetnym dopełnieniem filmu, ponieważ większość momentów z końcówki życia marii, na których skupia się w większości film, został tutaj streszczony do zaledwie jakichś 10 stron. więc dla zainteresowanych historią marii callas, polecam ten film biograficzny z cudowną angeliną jolie w roli głównej.
domisia pysia - awatar domisia pysia
oceniła na66 miesięcy temu

Cytaty z książki Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie

Jedynym sposobem, aby przetrwać, było dla niej odrzucić świat i skoncentrować się z maniakalnym uporem na jakimś temacie, utrzymując w ten sposób na dystans uczucie pustki.

Barbara Goldsmith Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie Zobacz więcej

I am among those who think that science has great beauty. A scientist in his laboratory is not only a technician, he is also a child placed before natural phenomena, which impress him like a fairy tale. We should not allow it to be believed that all scientific progresses can be reduced to mechanism...Neither do I believe that the spirit of adventure runs any risk of disappearing in our world. If I see anything vital around me, it is precisely that spirit of adventure, which seems indestructible.

Rozwiń
Barbara Goldsmith Obsessive Genius. The inner world of Marie Curie Zobacz więcej

I still believe that positivist ideas which inspired us then are the only way to real social progress. You cannot hope to build a better world without improving the individuals.