23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem

Okładka książki 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem autora S. J. Scott, 9788328307193
S. J. Scott Wydawnictwo: Helion poradniki
poradniki
23 Anti-Procrastination Habits: How to Stop Being Lazy and Overcome Your Procrastination
2016-05-16
2016-05-16
Arkadiusz Romanek

Kup 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem

Cóż, nie traktuję mojego życia w ramach serii projektów, podobnie jak w pracy, która pomimo pewnej struktury korporacyjnej, nie ma korposzczurzych zadań - więc ta książka zupełnie do mnie nie trafia. Bardzo mało jest o tym jak zastosować ją w codziennym życiu, zwłaszcza poza pracą. Większość przez to przekartkowałem, bo nie potrzebuję poprawy wydajności w pracy, a wydajności "w życiu". Tytuł może być pomocny dla korposzczura z ambicjami, ale i pokładami lenia.

Zapoznałam się w formie audiobooka. Pozycja doradza w jaki sposób zacząć działać, kontruje najczęstsze wymówki. Na plus przejrzysta forma listy, a na minus to, że zdecydowanie nie do każdego trafi realizacja rad - dość życzeniowe myślenie. Jeśli ktoś ma problem z działaniem, zrobienie listy zadań - co jest jedną z porad, a później jej przeglądanie i korygowanie - jest kolejnym działaniem, którego "się nie chce".

Sięgając po książkę S. J. Scotta, spodziewałem się praktycznego poradnika, który pomoże mi przezwyciężyć prokrastynację przy pomocy łatwych, codziennych nawyków. Niestety, książka okazała się rozczarowaniem, głównie ze względu na jej wyraźnie korporacyjny charakter. Mimo obiecującego tytułu, "23 sposoby na lenia" nie odpowiadają na potrzeby przeciętnego czytelnika zmagającego się z odkładaniem spraw na później. Zamiast tego, książka zdaje się być skierowana do menedżerów średniego szczebla, którym autor doradza, jak pracować więcej, szybciej, i efektywniej – i jak czerpać z tego satysfakcję.

Scott używa w swojej książce korporacyjnego języka i odwołuje się do projektowych metod zarządzania, co czyni przekaz trudnym do przyswojenia dla osób spoza środowiska biznesowego. Prokrastynacja w jego ujęciu staje się wręcz zagadnieniem do rozwiązania w sposób techniczny – jak kolejny projekt w firmie, który wymaga konkretnych wskaźników efektywności i wypracowania systematycznych planów. Z tego względu, jeśli ktoś szuka wsparcia w walce z prokrastynacją w bardziej osobistym kontekście, nie znajdzie tu zbyt wielu inspiracji. Brakuje podejścia empatycznego, przyjaznego osobom, które prokrastynację odczuwają w codziennych, domowych obowiązkach czy drobnych zadaniach, a nie w kontekście wyznaczania i monitorowania celów biznesowych.

115 użytkowników ma tytuł 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem na półkach dodatkowych

S. J. Scott
S. J. Scott
Getting more from life doesn't mean following the latest diet craze or motivation program. True success happens when you take action on a daily basis. In other words, it's your habits that help you achieve goals and live the life you've always wanted. In his books, S.J. provides daily action plans for every area of your life: health, fitness, work and personal relationships. Unlike other personal development guides, his content focuses on taking action. So instead of reading over-hyped strategies that rarely work in the real-world, you'll get information that can be immediately implemented. When not writing, S.J. likes to read, exercise and explore the different parts of the world.

Cytaty z książki 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem

Dodaj cytat z książki 23 sposoby na lenia, czyli jak pokonać prokrastynację dobrym nawykiem