Dziewczyna z szyją żyrafy

Okładka książki Dziewczyna z szyją żyrafy autora Corinne Hofmann, 9788380314405
Okładka książki Dziewczyna z szyją żyrafy
Corinne Hofmann Wydawnictwo: Świat Książki biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2016-06-15
2016-06-15

Kup Dziewczyna z szyją żyrafy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziewczyna z szyją żyrafy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna z szyją żyrafy

Przeczytałam całą serię o białej Masajce i bardzo zżyłam się z bohaterką, dlatego ucieszyłam się z tego, że na rynku czytelniczym pojawiła się kolejna książka opisująca jej życie, ale z czasów zanim stała się znana jako biała Masajka. I pomimo, iż jest to powieść spoza afrykańskiego cyklu, to jednak są tam liczne nawiązania do pobytu Corinne w Afryce, co jest naturalne, biorąc pod uwagę fakt, że opisuje tu swoje życie na różnych jego etapach, wymienia kluczowe wydarzenia ze swojego życia, które na nią w różny sposób wpłynęły i ukształtowały jej osobowość oraz zahartowały ją, dając siłę do walki z przeciwnościami losu.

Cofamy się więc do czasów dzieciństwa i młodości Corinne, śledzimy losy jej rodziców, to jak się poznali i budowali wspólną przyszłość. Możemy zauważyć, że Corinne od dziecka była zaradna, przedsiębiorcza, odważna, lubiła balansować na granicy ryzyka. Nie była materialistką, szła zawsze za głosem serca, twierdząc, że:" Prawdziwa miłość ma swoje prawa. Daje, nie oczekując niczego w zamian, i nie można jej przeliczyć na pieniądze. Jest szczera, lojalna, przynosi spełnienie i nie odbiera sił, tylko sprawia, że rosną nam skrzydła." Nie bała się ryzyka i kilka razy w życiu podejmowała decyzję o rozpoczęcia wszystkiego od nowa, zmieniając prace, miejsce zamieszkania czy partnerów życiowych. Bardzo podoba mi się, że konsumpcjonizm i materializm były jej zupełnie obce. Potrafiła wszystko rzucić i pójść za głosem serca. Niezwykła kobieta, która w jednym życiu miała jakby kila żyć. Bogata wewnętrznie o licznych zainteresowaniach a przede wszystkim dobry człowiek. Nie miała jednak szczęścia do przyjaciół. Według niej:" Bycie przyjaciółką oznacza bowiem zaglądanie sobie nawzajem w najgłębsze zakamarki duszy, dzielenie się osobistymi tajemnicami i pragnieniami." A ja myślę, że jej przyjaźnie rozpadały się, bo zapewne "przyjaciółki" nie mogły udźwignąć sukcesu, jaki stał się jej udziałem po opublikowaniu książek o białej Masajce i nakręceniu filmu na ich podstawie.

Za mną cztery książki o Corinne Hofmann.I wcale nie uważam, iż jest tylko autorką a nie pisarką, bo jej książki były dla mnie o wiele ciekawsze od literatury pisanej przez niektóre osoby szumnie i bez kompleksów nazywające siebie pisarkami, chociaż ich "dzieła" nawet w połowie nie są tak interesujące jak opowieści Corinne. Przez ludzi, którzy ją krytykują przemawia zwykła zawiść, bo kobieta nie bała się pójść za marzeniami i dobrze na tym wyszła, a jakie prawo do oceny jej decyzji mają postronne osoby? To jej życie, jej wybory i wyłącznie ona ponosiła ich konsekwencje. Zapewne ci co krytykują sami niewiele w życiu osiągnęli. Mio był się spotkać z Corinne ponownie, aczkolwiek ta książka podobała mi się troszkę mniej od cyklu o białej Masajce, ale i tak uważam to spotkanie za udane i żałuję, że to już koniec, aczkolwiek liczę na to, że może jeszcze coś napisze, bo ma dar opowiadania.

Corinne Hofmann w swojej nowej książce szczerze opowiada o dorastaniu w trudnych warunkach i o ważnych naukach, które z tego wyciągnęła.

Inspirująca historia silnej kobiety, która potrafi czerpać radość z życia i odnosić sukcesy. Zaskakująca i motywująca.

Corinne Hofmann mieszkała w skromnym domu z dala od wioski. Wcześnie nauczyła się zaradności, pierwsze pieniądze zarobiła jako siedmiolatka, sprzedając własnoręcznie zrobione bukieciki. Jako Niemka w Szwajcarii lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych czuła się outsiderką, a z powodu wysokiej, szczupłej sylwetki przezywano ją w szkole „żyrafią szyją”. Dzieciństwo Corinne Hofmann nie było najłatwiejsze, jednak właśnie dzięki niemu stała się silną kobietą, która w wieku dwudziestu siedmiu lat wyruszyła do Afryki i która do dziś zawsze umie poradzić sobie w trudnych sytuacjach.

1955

Corinne Hofmann, jak sama przyznaje, jest raczej autorką anie pisarką. Doceniam jej szczerość i właściwą ocenę swojej twórczości.
Przeczytałam cały cykl o białej Masajce, ale daleka byłam od zachwytów właśnie ze względu na styl pisania autorki. Z tego też powodu właściwie nie chciałam czytać jej najnowszej książki, lecz spotkało mnie miłe zaskoczenie, bo w moim odczuciu ta książka jest o wiele lepsza. Chyba najbardziej nieudane w niej były wtrącane fragmenty dotyczące pobytu w Aftyce.
Ta książka to taka opowieść o własnych korzeniach, dzieciństwie, okresie dorastania, rodzinie, przyjaciołach, pierwszych zauroczeniach i miłościach.
Autorka analizuje swoje postawy i okoliczności, które ukształtowały ją w kobietę, która dla miłości do egzotycznego Masaja była w stanie porzucić swoje uporządkowane życie w Szwajcarii i wyjechać na koniec świata.
Nie dziwię się, że wiele osób jej życie fascynuje.
Polecam do przeczytania, bo jest to chyba najlepsza spośród wszystkich autobiografii autorki nawet mimo braku tej nuty egzotyki, która towarzyszyła innym jej książkom.

137 użytkowników ma tytuł Dziewczyna z szyją żyrafy na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Dziewczyna z szyją żyrafy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dziewczyna z szyją żyrafy

Corinne Hofmann
Corinne Hofmann
Szwajcarska pisarka. Powieść "Biała Masajka" opisuje jej pobyt w Kenii. W 1986 wraz ze swoim narzeczonym Corinne Hofmann pojechała na wycieczkę do Kenii, gdzie poznała masajskiego wojownika - Lketingę. Masaj tak ją zauroczył, że zostawiła swojego narzeczonego, a po kilku miesiącach wróciła do Kenii z zamiarem pozostania tam na zawsze.

Wyrwana z syryjskiego piekła Meriam Rhaiem
Wyrwana z syryjskiego piekła
Meriam Rhaiem
Meriam i jej mąż, a zarazem najlepszy przyjaciel żyją we Francji. Nadchodzi czas, gdy kobieta zachodzi w ciążę, a jej mąż zaczyna być namawiany przez dżihażystów do przejścia na ich stronę. W końcu ulega, a Meriam zaczyna się go bać. Chce zachować niezależność, na co mąż się nie zgadza. Co gorsza, nawet jego rodzina jest przeciwko kobiecie. Meriam postanawia odejść wraz z malutką córką od męża. Mężczyzna może widywać dziecko na określonych warunkach. Gdy pewnego dnia mocno się spóźnia, kobieta zaczyna się niepokoić. Okazuje się, że był mąż porwał ich dziecko, a Meriam nawet nie wie gdzie jej szukać... Matka jest zrozpaczona, ale wie, że nie może się poddać. Chce za wszelką cenę odnaleźć swoją córkę. Zwraca się z prośbą do władz, mediów, prawników, jednak tylko nieliczni jej pomagają... Co jakiś czas odzywa się były mąż, dzięki czemu kobieta przynajmniej wie, że jej córka jest cała i zdrowa. Niestety, pojawiają się też groźby ze strony ojca dziecka, ale o tym doczytacie sami. Czy islam jest religią wojny? Jak władze reagują na apel obywateli? Co przeżywa matka, która nawet nie ma pojęcia gdzie jest jej dziecko? Przyznam, że ta książka porusza. Ukazuje matczyną determinację, wiarę i siłę. Czytając czułam w sobie złość na obojętność osób, które mogły mieć znaczący wpływ na sprawę. Choć "Wyrwana z syryjskiego piekła" wstrząsa, to jednak spodziewałam się po książce czegoś więcej. Może lepszego stylu pisania? Więcej szczegółów, albo emocji? Jedno natomiast nie podlega wątpliwości: to, co przeżyły kobieta i dziewczynka to naprawdę musiało być piekło, którego nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić...
czy_ba_gram - awatar czy_ba_gram
SAFA. Nie okaleczajcie mnie Waris Dirie
SAFA. Nie okaleczajcie mnie
Waris Dirie
Juz długi czas minął od kiedy czytałam ksiazki Waris opowiadające jej historie. Teraz Waris postanowiła zawalczyć o Safe mala dziewczynkę,ktora zagrała ja w filmie w scenie obrzezania. Rodzina Safy dostaje  zapasy pożywienia oraz pieniądze od fundacji Kwiat Pustyni tylko za to żeby Safa nie została okaleczona. Co jakiś czas mala jest badana przez lekarkę współpracująca z fundacja. Jednak Waris dowiaduje się,że małej Safie grozi obrzezanie, wyrusza więc do Dżibuti aby spotkać się z małą i jej rodzina. Następnie zaprasza Safe oraz jej ojca do Europy. Zaproszenie dostaje również Inab, osiemnastoletnia dziewczyna, której brat grał w filmie Waris jej brata. Inab chce walczyć z okaleczeniem dziewcząt, ona sama została poddana temu okrucieństwu jak miala 12 lat ale dzielnie walczy o swoje dwie siostry. To jak zachowuje się ojciec Safy i ogolnie mezczyzni somalijscy w tej ksiazce jest naprawdę zenujace, na każdym kroku wyciągaja od Waris pieniądze. Niby rozumiem,że ludzie tam naprawdę są biedni i muszą kombinować jak mogą ale jednak ich zachowanie mnie odrzuca i nic na to nie poradzę. Czy Waris uda się obronić Safe przed okaleczeniem???? "... Co dziesięć sekund na świecie obrzezaniu poddaje się jakaś dziewczynkę. Po tym brutalnym zabiegu co trzecia umiera, a wiele przez całe życie cierpi z powodu jego bolesnych skutków." Naprawde niewyobrażalne jest dla mnie,że ludzie dalej robią to malym dziewczynkom! Serce mi pękało jak sobie pomyślę przez co one przechodzą.... takie bezbronne, krzywdzone za zgodą własnych matek.... koszmar 💔
KaRoLcIa - awatar KaRoLcIa
oceniła na71 rok temu
Długi powrót do domu. 192 dni w niewoli somalijskich piratów Judith Tebbutt
Długi powrót do domu. 192 dni w niewoli somalijskich piratów
Judith Tebbutt
Intuicja jest bardzo ważnym elementem życia, czy każdy ją ma? moim zdaniem tak, tylko nie każdy się w nią należycie wsłuchuje. David również ją miał, jednak odczytał ją i zastosował się do niej jedynie teoretycznie. Tuż przed wylotem do Kenii, oznajmił swojej żonie Judith, że jeśli coś złego się wydarzy, to jej się nic nie stanie. Również synowi zostajacemu w domu w Anglii, wspomniał, że gdyby coś się stało podczas ich pobytu w dalekiej Afryce, testament jest w sejfie. Któż przed wakacjami myśli o takich rzeczach? Była to niewątpliwa przestroga, która gdzieś odgórnie zadziałała. Jednak chęć przeżycia przygody, tym bardziej w malowniczej Afryce, była silniejsza. I była przygoda. Do pewnego momentu nawet piękna. Niestety, całkiem niespodziewanie brutalna rzeczywistość spadła na Judith i jej męża Davida. Przymusowa podróż po Oceanie Indyjskim, marny pokoik z chmarą karaluchów i wszelakiego innego robactwa, gdzieś w Somalii. Tam właśnie zostaje przetrzymywana Judith, która zostaje porwana przez somalijskich piratów. Musi być silna, żyje nadzieją. Jeszcze nie wie, że jej ukochany mąż, na którego jak uważała, nie zasługuje, jej nie pomoże. Mimo koszmarnych warunków, głodu, brudu i złego traktowania, Judith jest zdeterminowana i nie chcąc się poddać, robi wszystko by przetrwać. Jej siłą był również spryt, polegający na pozornej chęci bycia w miarę przyjazną i uleglą. Na szczęście uniknęła syndromu sztokholmskiego, chociaż moim zdaniem jakiś zalążek był. Był to naprawdę długi, koszmarny powrót do domu... Czy lektura ta jest godna polecenia? Jak najbardziej! Jak napisała autorka: "Mówi się, że wszyscy nosimy w sobie książkę - historię do opowiedzenia". Ta książka, którą w sobie nosi Judith jest przerażająca, trzymająca w napięciu i wzbudzająca współczucie. Dobra w przekazie, dobrze się czyta i niesamowicie wpływa na wyobraźnię.
pasjonatka - awatar pasjonatka
oceniła na93 lata temu
Księżyc zza nikabu. Polska muzułmanka w Egipcie Monika Abdelaziz
Księżyc zza nikabu. Polska muzułmanka w Egipcie
Monika Abdelaziz Ewa Zarychta
"Zawsze licz tylko na siebie, nigdy nikomu nie ufaj, choćby sprawiał jak najlepsze wrażenie. Ufaj tylko sobie" (str 137),taką radę dał rozkręcającej biznes w Egipcie Polce właściciel jednego z hoteli. Niezbyt to dobrze świadczy o mieszkańcach tego kraju.Książka napisana jest przez Polki (matkę i córkę)mieszkające w Egipcie od pięciu lat. Przedstawiają ten kraj z zupełnie innej strony, jaka jest powszechnie znana, czy to ze strony turystów, bądź pisemnych przekazów na ten temat. Poruszanych jest wiele tematów od strojów, zwyczajów, tradycji,religii, kulinariów, pracy, miejsc znanych turystom i tych nieznanych.Wprowadzają nas do muzułmańskiej alkowy, ukazując tchnące erotyzmem nocne stroje i bieliznę.Egipska kobieta jawi się tutaj jako otyła, leniwa, manipulatorka, nie dbająca o siebie, krzykliwa, stawiająca siebie na piedestale,ekspertka w każdej dziedzinie, nie znosząca sprzeciwu.Z kolei mężczyzna przesadnie dbający o siebie szczególnie jeśli chodzi o fryzurę, naciągacz. Większość z nich kłamie, nie można im ufać, a do pracy mają bardzo luzackie podejście. "Egipcjanin mówi prawdę, tylko wtedy kiedy się pomyli" (str 37). Brud i góry śmieci, których pełno na drogach dojazdowych i obrzeżach miast, poza murami hoteli (o czym się może przekonać na własne oczy turysta odwiedzający ten kraj, zresztą tak jest w wielu miastach arabskich).Autorki wskazują na ogromne różnice w mentalności ludzi różnych narodowości, kultur, religii, sposobach wychowywania dzieci, funkcjonowania rodziny, stosunku do obowiązków. Sytuacja na rynku pracy, trochę dziwna i niezrozumiała dla Europejczyka, a według Autorek "nie do ogarnięcia mentalnie i emocjonalnie" (str 148).Wszechobecny hałas, zgiełk, gwar, życie nocne kwitnące pełną parą. Mimo iż Autorki przyjęły zwyczaje i religię kraju, w którym zamieszkały nie zapominają o polskich korzeniach i tradycjach.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na68 lat temu

Cytaty z książki Dziewczyna z szyją żyrafy