Mężczyzna na dnie

Okładka książki Mężczyzna na dnie autora Iva Procházková, 9788394169510
Okładka książki Mężczyzna na dnie
Iva Procházková Wydawnictwo: Afera Cykl: Marián Holina (tom 1) Seria: Czeskie krymi kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Marián Holina (tom 1)
Czeskie krymi
Vraždy v kruhu. Muž na dně
2016-05-24
2016-05-24
2016-01-01
Julia Różewicz

Kup Mężczyzna na dnie w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Mężczyzna na dniei

Czeski kryminał

1959 431 182

Oceny książki Mężczyzna na dnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna na dnie

Ciekawy kryminał z wątkami obyczajowymi. Fajne.

Ciekawy kryminał z wątkami obyczajowymi. Fajne.

Bardzo przyjemny język książki - naturalne dialogi, przetykane poczuciem humoru. Wciągająca historia, chociaż zakończenie pozostawia gorzkie odczucie co do systemu sprawiedliwości.

Kryminał bardzo przyjemny, wątki kluczą, wielu chciało zabić ale udało się tylko jednej osobie. Swojskie klimaty, europejska zaradność plus trochę astrologii. Akuratnie astrologia nie jest zbyt rozwiniętym wątkiem i to nie ona pomoże rozwiązać zagadkę.

845 użytkowników ma tytuł Mężczyzna na dnie na półkach głównych
148 użytkowników ma tytuł Mężczyzna na dnie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mężczyzna na dnie

Iva Procházková
Iva Procházková
Iva Procházková urodziła się w 1953 roku w Ołomuńcu. Wychowywała się w Pradze. Jej ojciec, pisarz Jan Prochazka, był jednym z liderów opozycji podczas Praskiej Wiosny. Z przyczyn politycznych Procházkovej nie pozwolono iść na studia, podejmowała się więc różnych prac (była między innymi sprzątaczką i kucharką). Jej pierwsza sztuka teatralna, Venušin vrch, została wystawiona w 1975 roku w jednym z praskim teatrów, ale została zabroniona przez komunistyczny reżim. Zablokowano również wydanie pierwszej książki dla dzieci jej autorstwa. Kolejne sztuki Procházkovej mogły być wystawiane wyłącznie w małych teatrach poza Pragą. W 1983 roku pisarka wyemigrowała do Austrii z mężem, reżyserem Ivanem Pokorným, i trójką dzieci. Mieszkała też w Niemczech. Na emigracji publikowała – w dwóch językach, czeskim i niemieckim – swoje książki dla dzieci i tworzyła sztuki teatralne. Do Czech powróciła dopiero w 1995 roku. W latach 1998–2001 pracowała jako producent w czeskiej telewizji. Później poświęciła się wyłącznie pracy pisarskiej. Mieszka w Pradze. Na podstawie scenariuszy Procházkovej powstało wiele filmów i seriali telewizyjnych. Jej ostatni serial kryminalny, Zabójstwa w kręgu (Vraždy v kruhu, 2015),po sukcesie odniesionym wśród widzów, doczekał się kontynuacji książkowej, którą otwiera powieść Mężczyzna na dnie (Muž na dně). Głównym jej bohaterem jest śledczy Marián Holina. Kolejny tom serii, Dívky nalehko (Roznegliżowane),ukazał się w Czechach w grudniu 2016 roku. Iva Procházková jest dwukrotną laureatką najważniejszej czeskiej nagrody literackiej Magnesia Litera oraz sześciokrotną zdobywczynią nagrody Zlatá Stuha, przyznawanej najlepszym książkom dla dzieci i młodzieży.

Cytaty z książki Mężczyzna na dnie