Wyspy Fizyki i inne opowiadania

- popularnonaukowa
- 1967-01-01
- 1967-01-01
Wilhelm Dichter i Jacek Kunicki stanowią spółkę autorską znaną przede wszystkim słuchaczom Polskiego Radia. Wprowadzili na antenę nową formę popularyzacji wiedzy, stojącą na pograniczu twórczości naukowej i artystycznej. Stroniąc od tradycyjnej fantastyki naukowej, jak również od tradycyjnie pojętej popularyzacji, ich prace zaskakują, niekiedy szokują, ale zawsze pobudzają wyobraźnię.
Słuchowiska i opowiadania „Panna Kruger z Hamburga", „Kryształowe morderstwo", „Papiery po Winawerze" przyniosły im nagrody Polskiego Radia i Zaiksu oraz nagrody w konkursie im. Bruno Winawera. Są oni również laureatami nagród indywidualnych, m. in. Wilhelm Dichter otrzymał w 1966 roku II nagrodę im. Bruno Winawera, a Jacek Kunicki w roku 1964 — I nagrodę ZG Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.
Wilhelm Dichter, pracownik naukowy Politechniki Warszawskiej, zajmuje się zagadnieniami teorii spalania i napędu rakiet oraz problemami cybernetyki ogólnej.
Jacek Kunicki, absolwent studiów filologicznych, od roku 1955 pracuje w Polskim Radio, specjalizując się głównie w różnych formach popularyzacji wiedzy.
Kup Wyspy Fizyki i inne opowiadania w ulubionej księgarni
Oceny książki Wyspy Fizyki i inne opowiadania
11 użytkowników ma tytuł Wyspy Fizyki i inne opowiadania na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
- Popularnonaukowe 1
- 2016 1
- Literatura polska 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyspy Fizyki i inne opowiadania
Bardzo dobre opowiadania, zaszczepiły we mnie sympatię do świata nauki. Wreszcie zaczęłam łapać, o co chodzi w tej całej fizyce (której nie cierpiałam do tej pory). Polecam szczególnie humanistom - w przyjemny sposób wyjaśnia niektóre zagadnienia nauk ścisłych.