Opowieści spod bieguna

Czesław Centkiewicz Wydawnictwo: Nasza Księgarnia powieść przygodowa
powieść przygodowa
1971-01-01
1971-01-01

Kup Opowieści spod bieguna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieści spod bieguna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieści spod bieguna

„Opowieści spod bieguna”, które przeczytałem, to wersja rozszerzona zawierająca 10 opowiadań:

1. Giwej będzie wielkim szamanem
2. Przygody Jędrka z Zatoki Królewskiej
3. Piotr w krainie białych niedźwiedzi
4. Niezwykła podróż
5. Od niespodzianki do niespodzianki
6. Alarm za alarmem!
7. Czy łamacze lodu zdążą?
8. Anaruk, chłopiec z Grenlandii
9. Radiostacja na Półwyspie Życzeń zamilkła
10. Na Morzu Barentsa rozpoczął się sztorm

Opowiadania od 3. do 7. to tak naprawdę rozdziały jednej historii, która została wydana również w odrębnej książeczce pt. „Niezwykła podróż”.

Mimo że styl Centkiewiczów bywa miejscami nieco surowy, opowieści zawarte w tym zbiorze są przyjemne i dość interesujące – tym bardziej że pozwalają poznać tak egzotyczny dla nas (i dla literatury) świat Arktyki. W większości przypadków bohaterami są polarnicy. Tylko dwa utwory dotyczą Eskimosów. Wszystkie opowiadania są na zbliżonym poziomie, dwa ostatnie są chyba jednak najciekawsze.

Pozdrawiam
6/10

1. Giwej będzie wielkim szamanem
2. Przygody Jędrka z Zatoki Królewskiej
3. Piotr w krainie białych niedźwiedzi
4. Niezwykła podróż
5. Od niespodzianki do niespodzianki
6. Alarm za alarmem!
7. Czy łamacze lodu zdążą?
8. Anaruk, chłopiec z Grenlandii
9. Radiostacja na Półwyspie...

Bardzo dobre opowieści starych czasów jednak nie przebije nic . Kiedyś to jakoś lepiej pisali je ciekawsze i fajniejsze były niż teraz .

Uwielbiam czytać książki pisane przez zapaleńców i fachowców. Ta właśnie taka jest. Chociaż są to dosyć proste opowiadania to przebija z nich ogromny zapał i miłość do Arktyki ich twórców. Opowiadanie o Anaruku znane mi było ze szkoły podstawowej, innych natomiast nie znałem. Autorzy piszą w szczególny sposób, ponieważ podczas lektury byłem w stanie bardzo łatwo wyobrazić sobie te wydarzenia i towarzyszące im emocje. To niezbicie świadczy o ich kunszcie. Gdybym miał wskazać na najlepsze z tych opowiadań to zdecydowałbym się na opowieść o białym niedźwiadku przemyconym przez młodego polarnika oraz na ostatnie z opowiadań, które opisuje uratowanie od zakażenia zranionego towarzysza na stacji polarnej. Z lat dzieciństwa pamiętam to, że Centkiewiczowie rozbudzali moją dziecięcą ciekawość Arktyką i kręgiem polarnym. Dzisiaj, niewiele się zmieniło. Ta książka jest bez wątpienia ciekawa i interesująca. Opieram to stwierdzenie na fakcie, że jej tematyka jest dosyć egzotyczna, a o życiu Eskimosów przecież niewiele się mówi.
Reasumując - polecam tę książkę osobom ciekawym życia i świata. Chociaż pisana wiele lat temu, nie utraciła swojego smaku. Wiem, że autorzy byli za życia związani z ustrojem komunistycznym, jednak nie powinno to moim zdaniem rzutować na ich twórczość jako taką. W tych opowiadaniach przebija wrażliwość, fachowość i zapał jej twórców. Dlatego warto po nią sięgnąć. Egzotyka - to nie tylko ciepłe i dalekie kraje. Egzotyka to też oblodzone połacie ziemi, w których codziennie toczy się walka człowieka z naturą o przetrwanie. Być może realiów opisywanych przez autorów już nie ma - tym bardziej warto po nią sięgnąć by zobaczyć na własne oczy to z czym musieli zmierzyć się ludzie w zapomnianej, lodowej głuszy w XX wieku.

62 użytkowników ma tytuł Opowieści spod bieguna na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Opowieści spod bieguna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opowieści spod bieguna

Okładka książki Fridtjof, co z ciebie wyrośnie? Opowieść o Nansenie Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okładka książki Zaczarowana zagroda Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz, Agnieszka Żelewska
Zaczarowana zagroda Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Anaruk i inne opowiadania Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Anaruk i inne opowiadania Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okładka książki Odarpi, syn Egigwy Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Odarpi, syn Egigwy Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okładka książki Podbiegunowe opowieści Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Podbiegunowe opowieści Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Okładka książki Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz
Tumbo z Przylądka Dobrej Nadziei Alina Centkiewicz, Czesław Centkiewicz

Cytaty z książki Opowieści spod bieguna

Dodaj cytat z książki Opowieści spod bieguna